Ja hi ha veredicte: dana ha estat escollida com el neologisme del 2024, mentre que la segona paraula més votada ha sigut no-binari-ària, i cancel·lar, la tercera. Aquest és el resultat de la campanya 'El neologisme de l'any', que organitza l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, el TERMCAT i 3Cat amb el seu portal lingüístic ésAdir. El neologisme guanyador ha rebut 2.216 vots, un 21,4% dels 10.378 vots emesos per triar alguna de les 10 paraules candidates. La segona més votada ha aconseguit 1.606 vots (15,5%); i la tercera, 1.553 vots (15%). Per darrere han quedat fentanil (10,9%), minisèrie (10,6%), transició energètica (7,1%), hora tranquil·la (6,9%), transitar (5,4%), presentisme (4,2%) i nom sentit (3,1%).
Amb aquesta victòria, l’IEC té el compromís d’estudiar dana amb especial atenció amb l'objectiu d’incorporar-lo al diccionari normatiu. Mitjançant aquesta campanya, que va començar fa 11 anys, es vol promoure l’interès i la participació de la ciutadania amb relació a la llengua catalana i la seva evolució, i tenir en compte els seus punts de vista. Des dels orígens de la campanya, ha anat augmentant gradualment el nombre de persones que han votat el neologisme de l’any: de 200 votants l’any 2014 es va passar a 14.034 l’any 2023. Les paraules guanyadores en les edicions passades han estat les següents: estelada (2014), dron (2015), vegà-ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019), coronavirus (2020), negacionisme (2021), birra (2022) i viralitzar i tiet/tieta (2023).
Que s'hagi triat dana com a neologisme de l'any sembla ser conseqüència directa del temporal que va assolar part del País Valencià el passat 29 d'octubre, provocant destrosses milionàries i 222 morts. De tota manera, una dana no ha de per què ser negativa, tal com alerten els experts. DANA és l'acrònim de Depressió Aïllada en Nivells Alts, i fa referència a un fenomen en què una massa d'aire polar molt fred queda aïllada i comença a circular a alçades molt elevades, lluny de la influència de la circulació de l'atmosfera. En xocar amb l'aire més càlid i humit, especialment de zones com el Mediterrani, pot generar grans tempestes i una pujada de les temperatures, però no totes creen condicions climàtiques extremes, com inundacions o riuades. Per això molts professionals insisteixen en què no es criminalitzi la totalitat del fenomen, ja que són "una estructura relativament freqüent en les nostres latituds".
La campanya del neologisme de l'any gaudeix d'un gran èxit que s'ha anat eixamplant amb els anys. En la seva primera edició, l'any 2014, van votar 200 persones, mentre que l’any 2022 es va arribar als 14.000 usuaris. L’evolució tan positiva en el nombre de votants demostra que la proposta atreu l’atenció de la societat i que ja està estabilitzada en les convocatòries anuals. De fet, les entitats organitzadores afirmen que any rere any ha anat canviant la percepció social dels neologismes i que actualment la majoria de parlants accepta l’aparició de paraules noves com un fenomen natural i positiu, i és que els neologismes enriqueixen la llengua i la fan més útil.