Comença el procés participatiu per a triar el neologisme de l’any 2021. Aquest dimecres 1 de desembre, l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2021. La iniciativa conjunta de l’IEC i la UPF arriba enguany a la vuitena edició. Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació, que s’obre avui 1 de desembre i es tancarà el dia 19 del mateix mes. El 20 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l’any 2021.

TUIT neologismo año

Els guanyadors dels darrers anys

Els neologismes guanyadors de les edicions anteriors han estat: estelada (2014), dron (2015), vegà -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020). Com cada any, el neologisme guanyador serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat a entrar al diccionari normatiu.

Les noves incorporacions al diccionari

El passat dilluns 29 de novembre l'actualització de la versió en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d'Estudis Catalans (DIEC) va incorporar 49 paraules noves i 193 modificacions, que se sumen a les 51 paraules noves i les 46 modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s'hi han sumat 100 paraules i se n'han modificat 239. Entre els articles que la Secció Filològica ha afegit hi ha el neologisme de l'any 2020 ('coronavirus') i mots d'ús generalitzat com 'covid', 'cribratge' o 'aforament'. A més, hi suma un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn del verb original. Es tracta, per exemple, de paraules com 'uniformat', 'viatjat', 'viscut', 'fotut', 'cardat' o 'fumut'.

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

D'aquestes, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com 'clatellada' (cobrar a algú una quantitat de diners excessiva), 'aforament' (nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat), 'còmplice' (persona que té avinença amb una altra), 'ferro' (corrector dental) o 'reticent' (que mostra reticència).

La paraula de l'any

El passat 2 de novembre els lexicògrafs del Diccionari Oxford de la Llengua Anglesa (OED, per les seves sigles en anglès) van escollir la paraula 'vax' com la paraula de l'any. Les paraules relacionades amb la vacuna han estat una freqüent tendència aquest 2021 per fer front a la pandèmia de la covid-19. També han estat tendència i han patit un clar augment en el seu ús les paraules double-vaxxed (doble vacuna), unvaxxed (no vacunat) o anti-vaxxe (anti-vacunes).

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un diccionari / Unsplash - Pisit Heng