Netflix estrena aquest dimarts el documental Pelé, una obra de David Tryhorn i Ben Nicholas que repassa la trajectòria vital i esportiva de Edson Arantes do Nascimento —Pelé—, qui, per a molts, és el millor futbolista de la història. Amb una narrativa que combina esport i política, el film rescata la història de l'exjugador entre 1956, quan va debutar com a futbolista amb 16 anys, fins a la conquesta brasilera del tricampionat mundial a Mèxic, fet que va consolidar el mite.

En poc més d'una hora i mitja, la cinta presenta una mirada nostàlgica de l'ídol i reconstrueix la seva trajectòria a través d'imatges d'arxiu mai vistes, entrevistes a excompanys com Jairzinho, Zagallo, Pepe o Rivelino, i relats exclusius de l'exdavanter del Santos.

Pelé l'equidistant...

A banda de presentar el mite a les generacions que no el van veure jugar, el documental també serveix per posar llum a la relació entre el futbolista i el règim militar que entre 1964 i 1985 va comandar amb puny de ferro el Brasil. Pelé sempre va ser encerclat per diferents actors polítics i sovint va ser criticat per no posicionar-se políticament, a més de permetre que la seva imatge fos explotada per la dictadura.

"Molta gent es fixarà en el que va fer fora de la gespa. Fora dels terrenys de joc el va caracteritzar una absència de posicionament polític, fet que en aquell moment va pesar molt en contra seva", explica el periodista esportiu Paulo César Vasconcellos. Però a mesura que avança, el film aprofundeix en aquesta narrativa i subtilment exposa les ferides obertes per les pressions que el propi ídol va sofrir en aquest període, sobretot després d'anunciar la seva jubilació de la selecció després del fracàs brasiler al Mundial d'Anglaterra 1966.

Malgrat assegurar que "el futbol va continuar sent el mateix" durant els anys militars, el futbolista per fi trenca el seu silenci. "Sempre venien amb propostes per a reunir-me amb el Govern, amb diputats i amb governadors. Sempre hi havia el missatge que deia que havia de tornar. I això em va provocar angoixa, perquè jo no volia jugar el Mundial del 70", recorda. Així, va decidir vestir la camisa canarinha una vegada més i va posar rumb a Mèxic per tal de disputar la seva quarta Copa del Món, on faria història en convertir-se en tricampió.

Pelé, al documental de Netflix

... i el faldiller

La cinta condueix a l'espectador per un túnel del temps que passa per una humil infància, el somni juvenil, els enganys de l'amor i les dificultats de portar una vida normal quan un és observat a cada moment.

En un relat sincer, Pelé es permet baixar la guàrdia i recapitula el seu enllaç, als 25 anys, amb Rose dos Reis Cholbi, el primer dels seus tres matrimonis. Admet, a més —breument i sense entrar en els detalls— moments d'infidelitat i reconeix que "d'algunes relacions van sorgir fills", un altre tema controvertit que va generar polèmiques fora dels terrenys de joc.