El més important de la cerimònia dels Premis Oscar és el nombre d'estatuetes que s'acaba emportant a casa cada pel·lícula que opta a nominacions. Els Oscars 2024 tenen com pel·lícules més nominades i grans favorites a peces com Los que se quedan, Pobres criaturas, Los asesinos de la luna o Barbie, a part d'altres cintes que s'han colat amb nominacions tècniques o a la interpretació, com Nyad o American Fiction. Però la que sens dubte parteix com a favorita en la 96a edició dels famosos guardons de cinema és Oppenheimer, que opta a 13 premis de l'Acadèmia de Hollywood sent la més nominada de la nit, i de guanyar-los tots es consolidaria com una de les pel·lícules amb més guardons a les seves files. I és que, des de 2003, cap pel·lícula no ha aconseguit entrar al top 10 de pel·lícules més premiades de la història dels Oscars.

🔴 Oscars 2024, DIRECTE | Horari de la gala i última hora de la catifa vermella

🎬 Guanyadors dels Oscars 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

🟠 Oscars 2024: data, nominats, on veure-ho i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Nominats Oscars 2024: tota la llista de nominacions als premis de l'Acadèmia
 

🎦 On veure els Oscars 2024 en directe: horari i on veure per televisió
 

16478731602269

Les 9 pel·lícules més premiades dels Premis Oscar

Algunes de les pel·lícules amb més premis de la Acadèmia de Hollywood són films que han suposat autèntics superèxits a les sales de cinema. Algunes s'han convertit en grans clàssics del setè art i d'altres han passat desapercebudes per al públic general. Sigui com sigui, totes elles comparteixen el podi de les pel·lícules amb més estatuetes sota del braç, la majoria d'elles incloent els cotitzats guardons a la millor pel·lícula i a la millor direcció, i les cintes que ostenten el pòdium empaten en nombre de guardons. Quines pel·lícules estan a la llista de les cintes amb més estatuetes dels Premis Oscars?

9. D'aquí a l'eternitat (1953)

Burt Lancaster i Montgomery Clift van protagonitzar aquesta pel·lícula guanyadora de 8 premis Oscar, considerada com una de les pel·lícules de culte més important dels anys 50. La pel·lícula retrocedeix fins a principis dels anys 40 i s'ubica a la base militar de Pearl Harbor, en la qual un soldat és sotmès a tota classe de càstigs per no voler unir-se a l'exèrcit. Guerra i amor s'uniran quan l'atac japonès a la base ho canviï tot. També van participar a la pel·lícula de Fred Zinnemann noms propis com Deborah Kerr i Frank Sinatra, que es van emportar dos respectius premis a millor actriu i actor de repartiment.

🟠 Anèctodes dels Oscars que no sabies (no tot va ser la bufetada de Will Smith)
 

8. L'últim emperador (1987)

La pel·lícula de Bernardo Bertolucci es va emportar les 9 estatuetes a què optava en la 60a edició dels Oscars. Entre ells, millor pel·lícula, millor director, millor direcció artística o millor so. Protagonitzada per John Lone i Peter O'Toole, la cinta explica la història real d'Aisin-Gioro Pu Yi, més conegut com Puyi, l'últim emperador de la Xina, que va pujar al tron als 2 anys sent adorat per 500 milions de persones com a divinitat i va acabar com a jardiner en un parc botànic portant la vida d'un home qualsevol al país. Va ser la primera vegada que la Xina permetia que una pel·lícula occidental fos gravada al seu territori.

l'ultimo emperador 2

7. Gigi (1958)

Adaptació de la novel·la curta de Colette publicada el 1944, la pel·lícula de Vincente Minnelli —pare de Liza Minnelli— potser no és una de les més conegudes d'aquesta llista, però sens dubte es va guanyar un lloc en la indústria del cinema quan va fer ple en la 31a gala dels Oscars: va aconseguir emportar-se les 9 categories a les que estava nominada. Ho va fer amb la història de la Gigi, una nena que no té edat per a embolics amorosos, i en Gaston, un jove milionari. La cinta està protagonitzada per Leslie Caron, Louis Jordan i Maurice Chevalier.

6. El pacient anglès (1996)

És la pel·lícula ambientada en la Segona Guerra Mundial que va consagrar Ralph Fiennes com un dels actors més ben valorats dels anys 90 per interpretar un home amb el cos totalment cremat que li explica tota la seva història a una infermera. El pacient anglès optava a 12 guardons, encara que es va haver de conformar amb 9: millor pel·lícula, millor director (Anthony Minghella), millor actriu de repartiment (Juliette Binoche), millor banda sonora original, millor fotografia, millor direcció artística, millor muntatge, millor so i millor disseny de vestuari.

el pacient engonals

5. West Side Story (1961)

Aquesta versió moderna de Romeu i Julieta ambientada al Nova York dels anys 60 va guanyar 10 guardons de l'Acadèmia i es va consagrar com una de les pel·lícules més mítiques de la història, a més de ser un dels musicals més replicats i versionats del món. La batalla de colles entre els sharks porto-riquenys i els jets d'ascendència europea es va emportar també els dos més cotitzats (pel·lícula i direcció), a més del guardó per les dues interpretacions de repartiment (Rita Moreno i George Chakiris). El 2021, 40 anys després de l'estrena del film, Steven Spielberg va firmar un remake de la pel·lícula amb què va obtenir 7 nominacions, encara que només Ariana DeBose, nominada a millor actriu de repartiment, se'l va emportar.

4. Allò que el vent s'endugué (1939)

Segurament, Allò que el vent s'endugué és el clàssic entre els clàssics i una de les històries d'amor més internacionals: encara avui, més de 80 anys després, algunes de les seves frases icòniques es continuen escoltant en les generacions actuals i tothom sap qui és Scarlett O'Hara. La pel·lícula de Victor Fleming, ambientada en la novel·la homònima de Margaret Mitchell, va acabar la nit també amb una desena de guardons, encara que tenia opcions en 13 categories. Entre els premiats més importants (pel·lícula, direcció i actriu, per Vivien Leigh), va faltar el reconeixement a Clark Gable, que encara que estava nominat va perdre la competició contra Robert Donat, guanyador per Adeu, Mr. Chips.

el que el vent es porto

3. El Senyor dels Anells: El retorn del rei (2003)

L'adaptació de Peter Jackson de l'obra de J.R.R. Tolkien va ser un dels fenòmens més interessants del cinema de principis dels 2000 i una obra mestra que mai no passa de moda. Però el tercer lliurament, El Senyor dels Anells: El retorn del Rei, va collir els fruits de tota la feina feta fins al moment: 11 nominacions i 11 premis de l'Acadèmia, incloent millor pel·lícula i millor director. No hi va haver reconeixement a les interpretacions, si no sobretot a les categories tècniques: guió adaptat, direcció d'art, maquillatge, disseny de vestuari, banda sonora, cançó original, millor so, millors efectes visuals i millor muntatge.

2. Ben Hur (1959)

Aquesta cinta de revenges ambientada a la província romana de Judea en temps de l'emperador Tiberi i protagonitzada per Charlton Heston es va emportar també 11 premis, però en podia haver aconseguit 12 de no ser per perdre en la categoria de millor guió adaptat, que es va lliurar a Un lloc a dalt de tot. El 2016, Timur Bekmambetov va dirigir un remake de l'obra de William Wyler, però la crítica no li va concedir massa elogis. L'autèntica Ben-Hur pot presumir d'haver estat la pel·lícula més premiada de la història dels Premis Oscar durant 38 anys, sent de moment la més longeva en ser al lloc més alt del podi.

1. Titanic (1997)

Es tracta d'una de les pel·lícules que, a més de ser de les més premiades, és una de les més taquilleres de la història del cinema. Titanic va fer història convertint-se en la cinta cinematogràfica més nominada dels guardons hollywoodians amb 14 candidatures, empatada amb Tot sobre Eva (1950) i més tard amb La La Land (2016). La història d'amor de Jack i Rose al vaixell més famós del món dirigida per James Cameron és una llegenda que es va consagrar amb 11 Oscars, incloent millor pel·lícula i millor director. Les categories en les quals estava nominada i no va aconseguir alçar-se van ser la de millor actriu (Kate Winslet), millor actriu de repartiment (Glòria Stuart) i millor maquillatge.
 

titanic
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!