Fa molt que Todo a la vez en todas partes ressona com a favorita als Oscars 2023 i aquest dimarts hem sortit de dubtes quan s'ha publicat la llista de pel·licules nominades: el film de Daniel Kwan i Daniel Scheinert ja és la pel·lícula més nominada de l'any amb 11 nominacions als premis més importants del món del cinema, una xifra que l'ha convertit immediatament i de forma automàtica en una de les grans elegides per arrasar en la nit del 12 de març, quan es lliuren els guardons. En un any que es presentava amb diverses opcions interessants però cap líder en concret, aquesta pel·lícula agosarada i diferent s'ha colat en la millor posició del rànquing en detriment de pesos pesants com Los Fabelman, de Steven Spielberg, o Babylon, el nou film de Damien Chazelle que només ha aconseguit espai en tres categories tècniques. També ha despuntat, gairebé per sorpresa i més de l'esperat, Sin novedad en el frente, film representant d'Alemanya i que ha escalat també fins el forat de millor pel·lícula.

🟠 Nominats Oscars 2023: tota la llista de nominats als premis de l'Acadèmia
 

🟠 Oscars 2023: data, nominats, presentador i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

Presentada per tercera vegada per Jimmy Kimmel, la gala de cerimònia de lliurament dels Premis Oscar celebra aquest any el seu 95è aniversari i algunes d'aquestes pel·lícules es consagraran com estrelles de la fama hollywoodiana. Ara que ja se saben quins són els films nominats, quines pel·lícules sonen amb més força i quins ha decidit l'Acadèmia de Hollywood que tinguin més nominacions per competir?

Les pel·lícules més nominades dels Oscars 2023

Amb la llista de nominats i nominades davant nostra, comença el compte enrere per descobrir quines pel·lícules, actors, actrius i directors faran història en els premis més famosos de la indústria del cinema. A falta d'escoltar què diran crítica i públic fins a la data de lliurament dels premis, aquestes són les pel·lícules que més opcions tenen d'emportar-se un número considerable d'estatuetes.

Todo a la vez en todas partes (11 nominacions)

La pel·lícula del multivers per excel·lència és una proposta que barreja ciència-ficció i temes universals amb una facilitat abismal. Des de la seva estrena el maig del 2022 que la crítica ve alertant de la seva potència, encara que hi havia dubtes per ser una peça audiovisual que no sol veure's a la catifa vermella de Hollywood. Todo a la vez en todas partes s'emmarca en una aventura salvatge quan una ruptura interdimensional altera la realitat, fent que la protagonista es perdi en món infinits convertint-se en una heroïna inesperada. Entre les seves 11 nominacions, destaquen millor pel·lícula, guió original i director, i sobretot la potència de totes les seves interpretacions: millor actriu (Michelle Yeoh), millor actriu de repartiment (Jamie Lee Curtis i Stephanie Hsu) i millor actor de repartiment (Ke Huy Quan).

Sin novedad en el frente (9 nominacions)

Ha estat una sorpresa que aquesta obra bèl·lica s'hagi colat en la categoria més preuada de totes: la de millor pel·lícula. Sin novedad en el frente és la representant alemanya a millor pel·lícula internacional, nominació que també ha aconseguit juntament amb unes altres 7 més, sumant representació en 9 categories en total. La peça narra el relat de les terribles experiències i l'angoixa d'un jove soldat alemany que lluita al front occidental durant la Primera Guerra Mundial. És la paradoxa de les plataformes, ja que es va estrenar directament a Netflix.

Almas en pena de Inisherin (9 nominacions)

Empata amb Sin novedad en el frente aquesta comèdia negra interpretada per Colin Farell i Brendan Gleeson, ambdós coronats en les nominacions de l'Acadèmia en les categories de millor actor i millor actor de repartiment. Curiosa i demolidora a parts iguals, és una radiografia angoixant sobre l'exploració de la solitud de l'ésser humà per la qual el seu director, Martin McDonagh, també està nominat juntament amb millor pel·lícula i millor guió original. Podria ser una candidata ideal per coronar-se com la sorpresa de la nit.

Elvis (8 nominacions)

Als crítics de Hollywood hi ha poques coses que els agradi més que un bon biopic, i és que és de sobres conegut que les pel·lícules que narren la història de personatges coneguts sempre solen tenir molt recorregut en els premis de l'Acadèmia. Alguns exemples destacats són Gandhi, La dama de ferro, Truman Capote, The Queen, Ray, Em dic Harvey Milk o Lincoln, totes elles reconegudes i premiades. Així que aquesta pel·lícula ja parteix amb una mica d'avantatge. Austin Butler, nominat pel seu paper, s'encarna en el rei del rock en aquesta delirant i acolorida peça, molt a l'estil Baz Luhrmann, per explorar la vida i la música d'Elvis Presley a través del prisma de la seva relació amb el seu enigmàtic mànager, Tom Parker.

Los Fabelman (7 nominacions)

Semblava que Los Fabelman tenia opcions per ser la més nominada després de brillar als Globus d'Or, però s'ha hagut de conformar amb un més que digne cinquè lloc, competint a més en algunes de les categories més valorades (pel·lícula, guió, director, actriu) i en altres de també artístiques, com la de millor actriu de repartiment per Judd Hirsch. La nova pel·lícula de Steven Spielberg, que també sol ser un nom que aporta grans garanties a l'Acadèmia, explora en la infantesa del cineasta per explicar com, quan i per què es va enamorar del món del cinema.

Top Gun: Maverick (6 nominacions)

En la seva estrena va rebre bones crítiques, i encara que les males llengües ja deien que arribaria als Premis Oscar, molta gent no apostava un euro que aquest remake de la pel·lícula dels 80 tingués oportunitats a Hollywood. Però Tom Cruise ha tornat a callar boques. La nostàlgia és una eina poderosa, i se li sumem grans efectes especials, la fantasia està servida. A més d'optar a millor pel·lícula, Top Gun: Maverick està reconeguda en les categories de millor guió adaptat, millors efectes visuals, millor cançó original, millor edició i millor so.

TÁR (6 nominacions)

Seguint amb la teoria dels biopics, aquesta pel·lícula se centra en la mundialment famosa directora d'orquestra Lidya Tár i en un moment crucial de la seva vida i la seva carrera. Per descomptat, la seva protagonista, Cate Blanchett, s'ha emportat la nominació a millor actriu i seria una de les grans favorites a pujar a recollir-lo el proper 12 de març, ja que va aconseguir el Globus d'Or; també opta als Oscars a la millor direcció, per Todd Field, el millor guió original i la millor pel·lícula.

Avatar: El sentido del agua (4 nominacions)

La segona part de l'univers de Pandora, creat meravellosament per James Cameron, sens dubte és una experiència visual impressionant que ja feia pressuposar que seria ultra mereixedora de la categoria de millors efectes visuals, per a la qual parteix sens dubte com a enorme favorita. Però poc més ha rascat Cameron amb aquests 10 anys de feina. A més de millor pel·lícula, també opta a millor disseny de producció.

The Whale (3 nominacions)

Brendan Fraser és el favorit suprem a guanyar l'Oscar a millor actor des que aquesta pel·lícula va posar un dit fora de l'estudi d'enregistrament. Ja es va emportar el Critics Choice Awards, encara que va perdre el Globus d'Or davant Austin Butler. En ella, l'actor interpreta un home solitari que té obesitat mòrbida i que intenta reconnectar amb la seva filla adolescent. Un drama que podria merèixer-li un premi al qual mai no ha optat anteriorment. A part d'aquesta categoria, The Whale no ha estat especialment consentida en les nominacions: també opta a millor actriu de repartiment i millor maquillatge i perruqueria, però no ha arribat a la categoria de millor pel·lícula.

Babylon (3 nominacions)

Segurament la gran decepció de les nominacions, ja que partia com un dels noms amb més projecció. La proposta de Damien Chazelle, director de grans obres com La La Land o Whiplash, que compta amb Brad Pitt i Margot Robbie com a caps de repartiment només opta a 3 nominacions tècniques: millor vestuari, millor banda sonora original i millor disseny de producció.