La plataforma de streaming Netflix és coneguda a escala mundial per les seves pel·lícules i sèries que l'han fet famosa. Fins a 14 milions d'usuaris repartits per tot el món fan ús d'aquest servei, però tot i la popularitat que ha arribat a guanyar en pocs anys, també ha tingut diverses polèmiques al seu voltant. Això els ha passat a diferents llocs del món, on els han prohibit diferents pel·lícules de la seva cartellera a causa del contingut violent o per contenir temes polèmics. En aquest article, farem un repàs de les diferents pel·lícules que han estat retirades a certs països i per què.
💀 Aquesta és la pel·licula més letal del món: veure-la pot posar en perill la teva vida
🎞️ Només tens 3 dies per a veure-la: una de les millors pel·lícules de la dècada marxa de Netflix
Les pel·lícules prohibides a Netflix
Cuties
El llançament de "Cuties" a Netflix va generar polèmica per un pòster i avanç que van ser criticats per sexualitzar nenes d'11 anys. Netflix va modificar el pòster i es va disculpar. Malgrat guanyar a Sundance, la pel·lícula va enfrontar censura a Turquia per promoure comportaments inapropiats. Les autoritats turques la van prohibir, al·legant explotació infantil i sexualització de menors. Aquest cas destaca les diferències de percepció i va encendre l'etiqueta #NetflixPedofila a Amèrica Llatina.
El Codi Da Vinci
Tant el llibre com l'adaptació cinematogràfica de 'El Codi Da Vinci' es van trobar amb prohibicions a diversos països a causa d'inexactituds històriques i ferir sentiments religiosos. Síria, Líban, Jordània, Bielorússia i Sri Lanka van ser alguns dels països que van optar per prohibir aquesta obra. Les objeccions religioses i la interpretació controvertida d'esdeveniments històrics van portar a aquestes restriccions, subratllant la sensibilitat cultural i religiosa que pot desencadenar la representació de certs temes a diverses parts del món.
Cinquanta Ombres de Grey
Tot i ser un èxit de taquilla, l'adaptació cinematogràfica de la trilogia eròtica d'E.L. James, 'Cinquanta Ombres de Grey', va ser prohibida a l'Índia. Les autoritats índies van al·legar que la pel·lícula tenia un contingut pornogràfic, el que va portar a la prohibició al país. Aquest cas reflecteix la divergència en les normes de censura i les sensibilitats culturals a l'Índia, on la representació explícita de la sexualitat es pot trobar amb restriccions, fins i tot en produccions de gran popularitat.
Cooking on High, The Legend of 420, i Disjointed
Aquestes tres pel·lícules van enfrontar la censura a Singapur a causa del seu enfocament obert sobre el consum de marihuana, una temàtica que va xocar directament amb les polítiques restrictives del país respecte a les drogues. La prohibició d'aquestes obres reflecteix la postura de Singapur en relació amb les substàncies psicoactives, zero toleràncies a les drogues. Per altra banda, el país asiàtic defensa la seva postura argumentant que la censura es fa per protegir a la gent jove del seu país de continguts inadequats i per mantenir les normes i valors de la seva comunitat.
La nit dels morts vivents
El 2017, el clàssic del cinema de terror, 'La nit dels morts vivents', va ser retirat a Alemanya. Aquesta acció es va dur a terme després d'una sol·licitud del comitè de menors, que en va considerar el contingut violent com a massa extrem. La retirada ressalta la sensibilitat d'Alemanya envers el contingut gràfic i violent, especialment quan es tracta de l'audiència més jove, demostrant la influència de les normatives de classificació a la disponibilitat de certes obres.
La jaqueta metàl·lica
L'obra mestra de Stanley Kubrick, 'La jaqueta metàl·lica', va ser eliminada del catàleg de Netflix al Vietnam el 2017, i va respondre a l'al·legació d'excessiva violència per part de l'Autoritat vietnamita de Radiodifusió i Informació Electrònica. Aquest cas subratlla la susceptibilitat del Vietnam cap a continguts que es consideren massa intensos, posant en relleu la influència directa de les autoritats en la disponibilitat de certs materials audiovisuals.
The Bridge
La sèrie documental 'The Bridge' es va convertir en la primera retirada de Netflix a Nova Zelanda el 2018. Això va succeir com a resposta a una demanda escrita de New Zealand Film i Video Labeling Body, que la va considerar inacceptable per la seva representació de suïcidis des del Golden Gate. La retirada destaca la sensibilitat de Nova Zelanda envers la representació de temes delicats, especialment aquells relacionats amb la salut mental i el suïcidi, subratllant la importància de la responsabilitat en la creació de contingut audiovisual.
The Last Hangover
L'especial brasiler del grup Porta dos Fundos, conegut com 'The Last Hangover', va provocar controvèrsies a Singapur el 2020. Aquest especial de Nadal va presentar una representació satírica d'un Jesucrist gai, tocant punts sensibles en matèria religiosa. L'obra, originalment llançada com una proposta còmica, va ser retirada a Singapur a principis del 2020 a causa de les objeccions relacionades amb el seu contingut, denúncia posada per l'Autoritat de Desenvolupament de Mitjans Infocomm de Singapur (IMDA). Al Brasil també va estar prohibida un temps quan es va estrenar, però finalment aquesta prohibició va ser revocada per la Cort Suprema del país carioca.
L'última temptació de Crist
La pel·lícula dirigida per Martin Scorsese, 'L'última temptació de Crist', també es va veure embolicada en la controvèrsia a Singapur. La trama, que presenta Jesús com un home amb limitacions i necessitats terrenals, va generar histèria col·lectiva en la seva estrena al Festival de Venècia. La retirada recent a Singapur indica la persistent sensibilitat cap a representacions alternatives de figures religioses en aquest país, i reflecteix la censura basada en objeccions religioses.
Patriot Act
La sèrie política 'Patriot Act', creada per Hassan Minhaj, va enfrontar la seva major polèmica a l'Aràbia Saudita el 2018. Un dels seus episodis, que abordava obscurs aspectes del poder polític en el país, va ser cancel·lat i retirat. La censura a l'Aràbia Saudita destaca les restriccions imposades a la crítica política i l'exposició de temes sensibles al país, evidenciant la línia prima entre la llibertat d'expressió i les restriccions governamentals.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!