A dos anys de la mort de Peret, el rei de la rumba, el Canal 33 estrena aquest dissabte, a les 23:35, el documental Peret i la rumba catalana. S'estrenarà en l'espai El documental, que a partir d'ara s'emetrà els dissabtes, després de Cronos. Aquesta obra, dirigida per Carles Prats, en realitat és la continuació d'una iniciativa endegada pel propi Peret.
Una proposta del rei de la rumba
El cantant estava molt irritat perquè diverses persones li discutien el protagonisme en la creació de la rumba catalana. Ell, "encabronat" (segons el seu biògraf Juan Puchades), va decidir comprar-se una càmera de vídeo i gravar testimonis dels inicis de la rumba per defensar la seva posició. Quan Carles Prats va entrar en contacte amb Peret per gravar el documental Cuchíbiri, cuchíbiri, el cantant va mostrar-li els materials que ja havia filmat. Peret fins i tot va gravar una entrevista a Carles Prats i, més endavant, li va demanar que continués la tasca. I el director va continuar la feina, fins i tot després de la mort de Peret. Així va sorgir aquest documental, coproduït per Pau Bacardit i Televisió de Catalunya.
El documental
La filmació pretén fer una recerca sobre els orígens de la rumba catalana. I a partir de la investigació de Juan Puchades constata, de forma fefaent, que els primers discos que es van gravar en aquest estil van ser els de Peret, seguit ben aviat pel seu amic, i veí del carrer de la Cera, Josep Maria Valentí ("Chacho"). En el documental es compta amb la participació del mateix Peret i d'alguns dels seus principals col·laboradors, com Peret Reyes, que va acompanyar-lo arreu com a músic i com a palmero, i Abraham Hernández, guitarrista que va acompanyar molt a Peret i que aquest considerava el millor guitarrista de rumba (i que ara ha deixat la rumba per ficar-se a l'Església Evangèlica del barri del Raval). També han col·laborat en el documental Enriqueta Baptiste, Pepita Becas, Núria Garcia, Maruja Garrido, Manel Giménez, Josep Mas ("Kitflus"), Rafael Moll, Juan Puchades, Jack Tarradellas, Josep Maria Valentí ("Chacho") i Joan Clota ("Nen"). Tots ells han volgut deixar constància que, mort o no, el rei de la rumba era en Peret.