Peret, yo soy la rumba, el documental de Paloma Zapata, tancarà dissabte el Festival In-Edit. La directora de la cinta ha assenyalat, en una entrevista a l'ACN, que Peret, yo soy la rumba és un recorregut biogràfic per la vida del músic, però "des del punt de vista d'un personatge molt peculiar, d'un home que va néixer en un entorn de pobresa dins el món gitano i va triomfar a nivell mundial". En un principi, Zapata es va plantejar fer entrevistes amb experts i periodistes, però se'n va adonar que faltava un punt de vista de l'entorn del músic i la seva idea va ser "donar veu al món gitano i que no fos un documental narrat des d'un punt de vista paio, sinó del punt de vista familiar i gitano".
La idea del documental va sorgir quan Santa, la néta de Peret, va trucar a la porta de Paloma Zapata per tirar endavant un documental que abordés la rumba catalana "d'una forma diferent a com s'havia fet" fins aquell moment. Segons ha explicat la directora, Santa havia tingut una conversa amb el seu avi abans de morir i li havia expressat aquesta inquietud, i ella va entendre que Peret volia que es fes un documental. Zapata ja coneixia a Peret des de feia uns anys perquè n'havia fet algun videoclip.
Aquest documental és "un retrat íntim i un homenatge" a Pere Pubill Calaf, conegut amb el nom de Peret, amb la complicitat de la seva família i amics com Petitet, Justo Molinero o el seu sastre favorit del barri de Sant Antoni.
Al documental Peret, yo soy la rumba apareixen diferents moments de la seva vida com els seus anys de joventut i venda ambulant a Calella, els seus grans èxits com Borriquito, les gires internacionals amb els seus palmeros, el Toni i el Huesos, les seves pel·lícules, l'augment imparable de la seva fama, el moment en què va deixar la música per ser pastor evangelista i el seu retorn a la música posterior, així com la seva relació amb la seva família.
Zapata ha explicat que el documental tracta de fer "una revisió per poder entendre a un home que al seu dia no es va arribar a comprendre del tot per certes coses que va fer" com, per exemple, deixar la música de manera sobtada per ser pastor de l'Església Evangèlica o quan al final de la seva vida "semblava estar molt enfadat" per la polèmica sobre qui havia creat la rumba catalana. "És un retrat d'un personatge molt famós que va ser desconegut i que intenta aclarir els aspectes més incompresos d'ell".
Entre mons
La directora del documental ha assenyalat que Peret era un home atrapat en varies dualitats: "entre el món gitano i el paio; entre la mentida perquè ve del món de la venda ambulant i després era un apassionat de la veritat i les grans veritats", i "entre haver nascut en la màxima pobresa d'esquenes a la societat i haver aconseguit certes comoditats".
Ha assenyalat que la família de Peret està reivindicant alguns homenatges, però ha considerat que més que reconeixement, "falta comprensió" perquè va ser una persona molt avançada a la seva època i en la seva forma de pensar: "Ell era un gran feminista i antiracista, i moltes de les seves cançons parlen d'aquests temes tot i que se'l va criticar per fer música intranscendent per a la diversió".
Peret, yo soy la rumba és una coproducció de TV3 i La Fábrica Naranja. Es projectarà dissabte a la Sala 5 de l'Aribau Multicines i diumenge a la Sala 1.
Aquest no és el primer documental sobre Peret que arriba a l'In-Edit. De fet, el documentalista Carles Prats va estrenar la cinta Cuchibiri cuchibiri el 2013, un any abans de la mort de Peret. Un documental que s'endinsava en els orígens de la rumba catalana i n'explicava l'evolució a través de la figura del cantant.