El mestre de periodistes Xavier Giró ha estat guardonat amb el Premi de Comunicació Muriel Casals 2024, un reconeixement atorgat anualment per Òmnium Cultural. L'entitat ha premiat al periodista per fomentar el periodisme crític i compromès durant trenta anys a les aules, i és que segons el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, és important reconèixer “la immensa aportació que ha fet Giró al món del periodisme i la comunicació del país des d’un lloc tan fonamental com és l’acadèmia i el món universitari”. “Giró ha treballat amb la llavor del talent i, durant més de 30 anys, ha impregnat de preguntes crítiques i repreguntes la vocació periodística de centenars de professionals que avui expliquen el què, el com i el perquè del nostre país”, ha afirmat, i ha afegit que sempre ho ha fet "des d’un punt de vista crític, i reivindicant un periodisme de pau i de lluita". El guardó es lliurarà en el marc de la 74a Nit de Santa Llúcia - Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, que se celebrarà el pròxim 10 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. 

El jurat del guardó, format per Dani Bramon, Odei A. Etxearte, Sara Gonzàlez, Miquel Molina, Carles Pont, Laura Serra i Mònica Terribas considera que Giró ha promogut, durant tota la seva carrera professional, “una mirada crítica sobre el sistema i el discurs dels mitjans”. “En temps de guerres, desinformació i creixement de l’extrema dreta, la figura de Giró, mestre de periodistes, valora la responsabilitat del periodisme davant les amenaces dels nous temps”, valoren. En aquest sentit, el jurat del Premi Muriel Casals de Comunicació també destaca la defensa de Giró pel “periodisme de pau i lluita”. “En un moment en què el periodisme té la responsabilitat de desmuntar les informacions falses i els discursos de l’extrema dreta és més necessari que mai recuperar l’essència del periodisme que Giró representa”, sentencia. 

photo 5929218480186444186 y

Xavier Giró Martí (Badalona, 1955) ha estat professor de Periodisme Polític a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB durant dècades. Va ser impulsor i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes. Fa un any que Giró es va jubilar després de 30 anys com a professor de Periodisme; per les seves classes hi han passat generacions de periodistes i, més enllà de l’àmbit universitari, Giró també ha treballat en revistes com El Viejo Topo i el Diari de Barcelona, i en altres mitjans com Antena 3. És defensor d’un periodisme de pau i de lluita, i apassionat del periodisme crític i no pamfletari per denunciar les esquerdes del sistema. 

Aquest any, per altra banda, el jurat també ha volgut fer una menció especial a la tasca del fotoperiodista traspassat Joan Guerrero “per visibilitzar les lluites socials als barris”. La mort del fotoperiodista aquest 2024 ha coincidit amb l’estrena de la pel·lícula El 47la més vista en català dels darrers 40 anys, i que recupera l’imaginari social i polític de les lluites que Guerrero va documentar—. Segons el jurat, tant el contingut de la pel·lícula com la tasca fotoperiodística de Guerrero fan evident la casuística catalana en la construcció d’un país forjat amb generacions de catalans provinents d’arreu de l’Estat i, ara també, d’arreu del món. El premi, que arriba a 45a edició, porta el nom de Muriel Casals des de 2017, en reconeixement a l’expresidenta d’Òmnium Cultural. El guardó, dotat amb 3.000 euros, busca reconèixer els esforços dels professionals de la comunicació per prestigiar l’ús de la llengua catalana i projectar la cultura dins els Països Catalans. En edicions anteriors, n’han estat mereixedors el periodista Manel Alías, la plataforma Filmin o la revista Cavall Fort.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!