Un llibre que ha revolucionat la literatura catalana, Permagel, d'Eva Baltasar (Club Editor), ha obtingut el Premi Llibreter, un dels més prestigiosos d'aquest país, en la seva modalitat de literatura catalana. És un llibre que ja va aconseguir situar-se en la llista dels més venuts a Sant Jordi. En la modalitat d'altres literatures, el guardó ha estat per a José Eduardo Agualusa i la seva Teoría general de l'oblit (Periscopi en català i Edhasa en castellà). En la categoria d'àlbum il·lustrat, el jurat ha decidit premiar l'àlbum Frank, la increïble història d'una dictadura oblidada, de Ximo Abadía (en català i en castellà a Dibbuks) Enguany, s'han atorgat dues noves categories del premi, dedicades a la literatura juvenil i infantil. La de literatura catalana ha estat per a No llegiré aquest llibre, de Jaume Copons i Òscar Julve (La Galera); i la d'altres literatures per a La mona de l'assassí, de Jakob Wegelius (editat per Viena en català i Sushi Books en castellà).
Baltasar i Agualusa
El jurat ha concedit el premi a Permagel per unanimitat. Ha valorat especialment el fet de ser una obra "valenta, decidida i arriscada", amb un gran treball del llenguatge, amb elements de poesia (és patent que la seva autora és poeta). Baltasar ha volgut agrair el premi al Gremi de Llibreters, i també la tasca diària dels llibreters. L'autor angolès Eduardo Agualusa ha estat premiat per la seva novel·la Teoria general de l'oblit, 'una gran reflexió sobre la por a l'altre", segons el jurat.
Una història que ens sona
El jurat ha comparat La mona de l'assassí amb les obres d'Stevenson, "un tresor literari al marge de l'edat que es tingui"; un llibre, segons el veredicte, "al marge de modes" però de gran solidesa. Els editors han destacat d'aquesta obra que és "una història que t'arrossega". El jurat ha volgut premiar Frank, perquè apropa a la gent "un passat pendent de resoldre". Ximo Abadía ha volgut fer aquest àlbum "per reclamar que se m'havien negat 40 anys d'història" i ha reclamat que no es pot obligar o oblidar el passat, com ha passat a l'Estat espanyol. En el cas de Jo no llegiré aquest llibre, se li ha atorgat el guardó perquè, segons el jurat, és un llibre que ofereix arguments a favor de la lectura, però també per la bona combinació entre text i dibuix. Òscar Julve ha agraït que aquest llibre "que va sortir després del referèndum, quan el país estava fet merda i nosaltres també estàvem fets merda, fins al punt de no voler-lo presentar, ara tingui una segona oportunitat". Jaume Copons ha celebrat també, que el seu llibre no hagi guanyat "al costat d'un llibre horrorós d'un ex conseller o d'en Basté, sinó al costat de Frank, un àlbum fantàstic del que sempre en faig propaganda". Abans d'acabar ha volgut deixar un darrer missatge polític: ha reivindicat que "per sobre de premis el que necessitem és llibertat" i ha denunciat que "estem en un estat d'anormalitat absolut", amb gent empresonada i amb manca de llibertats.
Un premi del sector
El Premi Llibreter, que enguany arriba a la seva XIX edició, està organitzat pel Gremi de Llibreters i es concedeix a obres publicades durant l'any anterior. Ha aconseguit ser un dels premis amb millor reputació de Catalunya. Els llibreters suggereixen les obres a concurs, i el jurat de cada categoria és integrat per cinc llibreters amb experiència en aquesta categoria. No té dotació econòmica, però té un gran prestigi, i els llibreters agremiats es comprometen a fer promoció de les obres premiades. Gràcies a això els llibres guardonats aconsegueixen augmentar notablement les seves vendes. El Gremi de Llibreters ha aprofitat l'ocasió per donar a conèixer els guardonats amb el premi VII Memorial Pere Rodeja. En aquesta ocasió ha recaigut en la periodista i filòsofa Valéria Gaillard i en la llibretera Montse Porta, de la llibreria Jaimes.