Diverses personalitats del món cultural català han unit forces per reclamar un pacte que garanteixi l'"autonomia" de la cultura a Catalunya. Teresa Cabré, lingüista i presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans; el poeta Carles Duarte, i la cineasta i presidenta de l'Ateneu Barcelonès, Isona Passola, són alguns dels representants que han impulsat la iniciativa Per uns acords nacionals al servei de la cultura, que té per objectiu guanyar independència davant l'alternança política i alhora garantir la diversitat cultural de la societat actual.
En una roda de premsa aquest dilluns a l'Ateneu Barcelonès, Duarte ha fet una crida a fer possible l'acord. "Sense cultura no som", ha afirmat tot destacant que és la base d'una societat democràtica. El poeta ha alertat que la cultura no es pot convertir en cap cas en "una arma de confrontació partidista entre les institucions". La petició també l'han firmada l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, la sociòloga Marina Subirats, el secretari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Jordi Font i l'exministre d'Universitats Joan Subirats.
La cultura, una arma de confrontació
Durant la presentació de la petició, els representants han insistit en la necessitat d'un acord dels grups polítics al Parlament per garantir que la cultura continuïn sent "una eina al servei de tots". D'altra banda, també exigeixen que el Govern i l'Estat sumin esforços per articular el sistema d'equipaments i serveis culturals al territori, quelcom "imprescindible" per garantir l'accés universal a la cultura. Segons els firmants, el pacte situarà Catalunya "a la primera línia del compromís europeu per la cultura".
Al seu torn, Passola ha recordat que actualment la llengua i la literatura catalanes estan "arraconades" i que, per això, és més necessari que mai crear ponts d'entesa. Per la seva banda, Font s'ha mostrat esperançat i ha indicat que aquesta declaració obre la porta al diàleg amb els protagonistes polítics i institucionals. Joan Subirats ha fet referència al debat sobre els valors culturals que hi ha darrere d'Europa, que "estan en una situació que no és precisament de gran consens"; i Marina Subirats ha dit que espera que aquesta iniciativa tingui un suport ampli i veu necessari fomentar el català i la cultura catalana. Finalment, Joan Manuel Tresseras ha assenyalat que en l'àmbit de la cultura "hi ha marge per arribar a grans acords entre les formacions democràtiques i que concebin la cultura catalana com a cultura nacional".