El Teatre Tantarantana estrena, dins el programa El Cicló, de suport a companyies residents, l'espectacle Persones potencialment perilloses, a càrrec de la jove companyia H.I.I.IT. Es tracta d'una reflexió sobre el feixisme a partir d'una situació aparentment anodina que es dona en el si d'una família. L'obra, en la que la música hi juga un paper essencial, s'estrenarà aquest dijous, dia 29, i estarà en cartell fins al 22 de setembre. Ha estat dirigida per Roger Torns i l'interpreten Laura Daza, Romina Cocca, Alex Sanz i David López. Les entrades ja es poden aconseguir per internet.
De conflictes i pertinences
El desencadenant de la trama és un fet aparentment anodí. Un gos potencialment perillós mossega a la seva mestressa, la jove Rachel i això desencadena un conflicte amagat que porta temps ocult. La Rachel s'enfrontarà al seu germà, un jove recentment separat que acaba de retornar a la casa familiar. La mare, d'origen argentí, intentarà tapar el conflicte. Però les mentides acumulades al llarg dels anys pugnen per sortir a la llum. Roger Torns, autor i director de l'espectacle, explica que en aquesta obra hi ha un element de tragèdia grega: els personatges lluitaran contra un destí que sembla inevitable. Les arrels del mal estan soterrades a la mateixa família, a la mateixa casa...
Contra el feixisme
Però el que es presenta com un conflicte familiar, en realitat va molt més enllà. "Això va de tots nosaltres", explica Torns. L'actriu Laura Daza assegura que “som molt capaços de reconèixer el feixisme quan el veiem fora, a la tele, a la política, però ens costa molt més d’identificar-lo quan el tenim a casa”. A través dels problemes familiars, l'espectacle pensa reflexionar sobre els problemes globals. De fet, Persones potencialment perilloses es presenta com un homenatge a García Lorca, a Pier Paolo Passolini i a totes les persones que van ser executades després de ser considerades un perill sense ser-ho (com els morts de les fosses comunes espanyoles). Els membres d'H.I.I.IT es mostren preocupats per l'avenç del feixisme (que consideren evident) i Roger Torns assegura que això procedeix de la desaparició de la pietat en la societat contemporània.
Reivindicació del rap
L'espectacle té una important component musical, que va més enllà del simple acompanyament de la trama. De fet, les cançons són les que vinculen la història familiar a un debat molt més global. La música ha estat realitzada per Laura Daza amb Alex Marteen, i s'interpreta parcialment en directe. Laura Daza volia recórrer al rap, en aquesta obra, perquè és "una música que desperta molta controvèrsia, però que a la vegada parla directe, no té ambigüitats...”. Per això dos dels protagonistes de l'obra, la Rachel i el seu nòvio són rapers; per a la protagonista de l'obra, rapejar "és l'única manera que té de dir la veritat". També Roger Torns considera molt important el paper dels rapers, i considera que justament cal homenatjar-los ara que se'ls està perseguint "per dir coses". L'espectacle vol ser també un homenatge a la rapera La Gata Cattana, morta el 2017 als 26 anys.
Espectacle que genera debat
H.I.I.IT ha volgut vincular aquest espectacle a dues taules rodones vinculades al tema, que tindran lloc a la Facultat de Geografia i Història de la UB. El dia 10 de setembre, a les 18:30, es debatrà sobre "Maltractament animal i antiespecisme" i el dia 17 de setembre, a la mateixa hora, sobre "Màgia i simbolisme".