El centre ocupacional Taller Sant Camil organitza el proper dimecres 18 de desembre, a les 18h, el tradicional Pessebre Vivent de la Torre del Suro, que enguany arriba a la seva 26ª edició. Tots els participants en aquest espectacular esdeveniment, que és gratuït, són persones amb discapacitat intel·lectual. L'accés a l'acte es realitza per la Casa de Repós Sant Camil, al carrer Sales i Ferré, 60.

El pessebre vivent de la Torre del Suro és un esdeveniment d'una gran espectacularitat. Al parc que rodeja el Centre de Repòs de Sant Camil s'hi duen cavalls i gallines; s'hi simulen tallers artesans i botigues; s'hi recrea l'infern i l'arribada dels reis de l'Orient... Una de les claus d'aquesta experiència immersiva és un entorn molt especial que, malgrat ser en ple centre urbà, sembla absolutament desconnectat del seu entorn.

El pessebre vivent dels camils va sorgir d'una visita nadalenca al pessebre vivent de Corbera, que va animar al taller ocupacional a organitzar, el 1993, el primer pessebre vivent a la Torre de Suro del Guinardó. A l'obra hi participen més d'un centenar d'actors que organitzen una quinzena de quadres estàtics de temàtica diversa. N'hi ha dedicats a escenes de la vida rural, d'altres a oficis ja perduts... I, a més a més, hi ha els clàssics de qualsevol pessebre: el naixement, l'anunciació als pastors, l'arribada dels reis, i el dimoni, amagat en un tenebrós infern. Tot realitzat amb gran cura i detallisme, i ambientat magistralment.

A partir del 2008 el districte d'Horta Guinardó va donar suport a la iniciativa, que forma part del calendari d'activitats festives de la ciutat i que mobilitza a centenars de veïns i curiosos, que participen en aquest acte que dona visibilitat a la tasca quotidiana que realitza el taller ocupacional. L'any passat van participar-hi més de 1.500 persones, que també van afegir-se massivament a l'espectacular tòmbola que es realitza en acabar el pessebre vivent.

La Torre del Suro

Aquesta és una ocasió molt especial de conèixer la Torre del Suro, habitualment tancada al públic. És un edifici d'estiueig construït a la primera dècada del segle XX. El 1940 va ser comprat per Àngela Roca Soler, qui la va cedir a una orde tot just acabada de fundar, els Germans Missioners dels Malalts Pobres, coneguts popularment com els camils. L'objectiu era crear-hi una residència per a tuberculosos, ja que es pensava que l'alçada i la proximitat al bosc beneficiaria als malalts. Però com que la Torre de Suro era molt petita i el terreny molt gran, es va decidir crear-hi un hospital molt més gran, la Casa de Repós Sant Camil. Al costat del gran edifici dels Camils, la Torre de Suro, envoltada d'un gran jardí, ha quedat mig oculta, però continua essent una petita perla arquitectònica.