Començar la quarta novel·la de Maria Guasch amb una llum d’hivern entrant per la finestra, et genera una atmosfera de la qual no podràs sortir. Si no coneixies les anteriors, com és el meu cas, tindràs set de més. Les petites vampires, obra publicada per L'Altra Editorial, és una novel·la psicològica i noir que ens presenta dues protagonistes, dues amigues, amb unes personalitats i vides escabroses. Entre un drama adolescent i un relat negre, l’autora ens descobreix la Natàlia, que torna al poble per estiuejar i veure la seva amiga Emma, una noia que té una malaltia “a la sang”: "té la sang malalta”, es repeteix constantment al llarg de les pàgines. L’Emma es va infectar amb el virus de la sida quan va néixer perquè la seva mare era heroïnòmana.

Els aspectes sinistres de la condició humana

Amb aquestes dualitats, l’autora juga amb el lector a crear un món paral·lel on les subtrames i els personatges secundaris aporten informació i alimenten la història principal, alhora que afegeixen foscor a l’obra. El relat és un petit retrat de l’ambient claustrofòbic i de judici que es viu a alguns pobles del nostre territori. Tothom sap tot de tothom, cada habitant carrega un llast, un secret, una història de sang. La Natàlia i l’Emma s’obsessionen amb les famílies que viuen a la masia de Les Agulles, un lloc travessat per la memòria de la Guerra Civil. L’autora aconsegueix crear un clímax tèrbol apuntant aspectes sinistres de la condició humana, on cadascú jugarà un paper en el fatídic final.

L’autora aconsegueix crear un clímax tèrbol apuntant aspectes sinistres de la condició humana, on cadascú jugarà un paper en el fatídic final

La fascinació de les protagonistes per la Candela, cosina de la Natàlia que treballa al bar del poble. La relació de la Candela amb el petit Teo. La relació entre les dues amigues. L’arribada del Martín, nouvingut malaltís que a vegades sembla més un espectador que un personatge, un simple observador que ben podria ser el narrador d’aquesta història... Tots ells són peces clau per alimentar aquest ambient d’estranyeses i pràctiques bizarres que doten la trama de ritme i originalitat.

Coberta de Les petites vampires de Maria Guasch, una novel·la publicada per L'Altra Editorial

El romanticisme noir com a referent

La Maria Guasch beu del romanticisme i les històries de Melville o Mary Shelley, tot i que en alguns moments, a causa de referències musicals com Billie Holiday, aquestes influències es dilueixen a les pàgines. Però està clar que l'escriptora de Begues ha volgut fer un relat gòtic. Una història on els protagonistes amaguen terribles secrets i bagatges inquietants.

Un llibre per a llegir amb calma, pensar cada referent i veure com Guasch ens transmet un estol d'influències molt ben trobades i filades

He d'admetre que fins que no vaig començar a llegir Les petites vampires, desconeixia l'obra de Guasch. Com he d'admetre que la seva darrera novel·la m’ha sorprès gratament, transportant-me a relats com Sleepy Hollow de Whasington Irving o L’home de sorra d'E.T. A. Hoffmann. També, en certs moments, a causa de les referències biogràfiques de l’Eulàlia, l'amiga amb què la mare de l’Emma es va endinsar en el món de les drogues, he recordat la pel·lícula The Addiction d'Abel Ferrara. Crec que és un llibre per a llegir amb calma, pensar cada referent i veure com Guasch ens transmet un estol d'influències molt ben trobades i filades.