Sempre s'ha dit que Bruce Springsteen té una relació especial amb Barcelona. L'any passat ho va confirmar amb la capital catalana com a única parada del seu pas per Espanya, un fet que aquest any ha volgut remeiar firmant triplet a Madrid abans de tornar a l'Estadi Olímpic amb dues cites, el dijous 20 i el dissabte 22 de juny. No obstant això, l'enamorament català del Boss es manté intacte des que va firmar el seu primer concert a Barcelona fa més de 40 anys, un xou que alguns dels presents van etiquetar com un dels millors directes de la seva vida. Dies enrere semblava que aquesta roda de concerts podia veure's afectada per una afonia imprevista i una cancel·lació de concerts —Marsella, Praga i Milà— que va deixar als fans amb l'ai al cor, però després de tres nits al Metropolitano, el rocker arribarà a Barcelona amb les piles carregades, tornant a demostrar que tocant aquí se sent com casa. Així és com el Boss tornarà a Barcelona per segon any consecutiu i continuarà consolidant l'aliança entre Nova Jersey i Barcelona.

🟠 Ets un parroquià del fenomen Bruce Springsteen? Aquest test t'ho confirmarà
 

🟠 Concerts de Bruce Springsteen a Barcelona: horaris, com arribar i set list
 

🔴 Bruce Springsteen a Barcelona, DIRECTE | Cançons i última hora del concert a l'Estadi Olímpic
 

Tot va començar un 21 d'abril de 1981 al Palau dels Esports, davant d'uns 8.000 seguidors que van comprar la seva entrada per unes 900 pessetes de l'època —uns 6 euros actuals—. Són molts els que diuen que va ser aquell mateix dia quan Springsteen —al costat de la seva inseparable E Street Band— es va enamorar de Catalunya i de la seva gent. Va ser el seu primer concert en tot l'estat espanyol. Llavors tenia 31 anys i estava enmig de la gira del doble disc The River (1980), faltaven encara un parell d'anys abans del gran èxit mundial del Born in the USA i no era tan conegut a Europa com als Estats Units. El concert va durar més de tres hores i quan va acabar, el cantant li va dir al públic: "Des d'ara, us porto dins del meu cor". No mentia. Fins i tot el biògraf Dave Marsh, autor de Bruce Springsteen On Tour 1968 – 2005, va escriure: "Mai no he tornat a veure un grup de fans que ho demostrés tota la nit com aquella multitud el 1981. Ni a Barcelona, ni a cap lloc més. Va ser el millor concert al que he assistit en la meva vida"

Foto: Ricardo Rubio / Europa Press

Des d'aleshores, 43 anys més tard, Springsteen ha firmat 23 concerts davant del públic barceloní (comptant els dos que celebrarà aquesta setmana, els dies 20 i 22 de juny) i en un total de 16 visites. Per contraposar la dada, a Madrid, per exemple, ha tocat un pèl més de la meitat: catorze vegades. A més, el 2023 va escollir la ciutat barcelonina per iniciar la seva gira europea, mostra de simpatia incondicional. I no va ser la primera vegada: el 1999 a Palau Sant Jordi va acollir l'arrencada internacional del tour de reunió de la E Street Band, que precisament s'havia separat també a Barcelona el 1988. L'idil·li amb Barcelona no és broma, i les dades ho demostren.

L'any passat, a més, va convidar a la seva cita amb la capital catalana a cares conegudes com Steven Spielberg, Tom Hanks o el matrimoni Obama, amb qui va fer turisme per la ciutat o fins i tot van visitar Montserrat després dels espectacles. I també van aprofitar el viatge per gaudir de la gastronomia de casa nostra i sopar al restaurant Amar, capitanejat pel reconegut xef Rafa Zafra i ubicat a l'Hotel Palace de Barcelona.

🟠 Las 10 cançons de Bruce Springsteen més icòniques de tots els temps
 

Una altra de les picades d'ullet, que també va repetir l'any passat i que ja és costum, és adoptar el català com a manera de comunicar-se amb el públic. I és que des que Bruce Springsteen va sortir a l'escenari als concerts del 28 i 30 d'abril del 2023, tan sols es van sentir dues llengües: l'anglès, la llengua pròpia del Boss i de les seves cançons; i el català, la llengua pròpia d'on actuava. "Hola, Catalunya!", "Bona nit, Barcelona!", "Com esteu?", "Us estimem!", "Aquesta nit ens divertirem!"... Són algunes de les frases que va pronunciar el cantant nord-americà. A més, va subtitular només en llengua catalana alguna de les cançons del seu últim disc Letter to you, així com els seus discursos. I, per acabar-ho d'adobar, sobre l'escenari hi havia dues banderes: la nord-americana... i la senyera. Tota una mostra del respecte que Springsteen té per Barcelona i Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!