Heu tingut algun cop la sensació de voler agafar un llibre i que se us fes bola només de pensar-hi? Us ha passat que teniu ganes de llegir, però us sentiu incapaços de triar què i acabeu fent una altra cosa? O que porteu tota la vida dient: he de llegir però no trobo el moment? Si la resposta és afirmativa i us heu sentit identificats, és possible que estigueu vivint un bloqueig lector. "El bloqueig lector esdevé quan una persona que és lectora, que li agrada llegir i que suposadament gaudeix de la lectura, de cop i volta no pot llegir o no se sap asseure i concentrar-se; i en principi deixa de banda el llibre o la lectura durant una temporada", explica Pilar Maurell, coordinadora d'activitats de la llibreria Ona de Pau Claris i amb tota una vida dedicada als llibres. Però aquest bloqueig també es manifesta en persones que, sense tenir un hàbit a les esquenes, sempre han volgut endinsar-se en la lectura sense saber com.

El bloqueig lector no és un estat permanent: hi ha vàries formes de combatre'l i tornar a gaudir de la lectura, o introduir-s'hi per primer cop, en el cas d'aquells que mai hagin trobat el moment. Per exemple, agafar algun llibre que t'hagi agradat i rellegir-lo o trobar els espais i moments adequats, que no són els mateixos per a tothom. En aquest sentit, cada persona ha de trobar la seva manera de connectar amb la lectura. Una altra manera de començar a llegir, segons explica Maurell, és fer-ho amb contes. "Els contes són petites píndoles que pots llegir d'una manera totalment autònoma quan vulguis, i no necessites massa temps", explica, i també es mostra molt a favor de participar en clubs de lectura. "Sempre és una manera de tornar a la lectura acompanyat, perquè també pots fer-ho amb un amic", comenta.


I què pensa la Pilar Maurell d'abandonar els llibres quan no t'estan agradant? Prefereix seguir amb el compromís o aturar la lectura? "Jo el deixo. Si un llibre no t'enganxa, si has llegit unes 50 o 100 pàgines i no t'ha enganxat, deixa'l; deixa'l perquè potser no és el moment d'aquest llibre i l'acabaràs avorrint", argumenta, "i hi haurà altres moments o una altra època en què tu estaràs més focalitzat per llegir aquell llibre". De la mateixa manera, la coordinadora d'activitats d'Ona també pensa que tots, a la nostra manera, som lectors, i que no ens hem d'obligar a llegir grans clàssics si no és que ens venen molt de gust, perquè pot ser contraproduent quan s'està intentant tornar a l'hàbit de la lectura. "Sobretot que comencin amb coses que els vinguin de gust; és a dir, que no comencin amb lectures difícils perquè s'han de llegir; que comencin amb altres autors que són molt més fàcils, interessants o que et poden atraure més", conclou. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!