La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, ha detallat aquest divendres al Parlament —en el marc de la comissió de control de la CCMA— que la plataforma digital 3Cat (que agrupa els continguts audiovisuals dels mitjans públics) ja ha assolit els 42 milions de visualitzacions des de la seva posada en marxa a finals d’octubre. Romà s’ha mostrat satisfeta amb les dades i també ha anunciat que 3Cat ja compta amb 770.000 usuaris registrats, així com que la setmana passada es va assolir el rècord de visites amb 4.250.000 visualitzacions i l’accés a l’aplicatiu a través d’un milió de dispositius únics. La dirigent de la CCMA ha manifestat que un dels principals “neguits” que tenien amb l’impuls d’aquesta plataforma de streaming era que es perdés part de l’audiència lineal (és a dir, del consum televisiu), però segons ha explicat, en les dades de les quals disposen no es contempla aquesta ‘fuga’, ans al contrari: “La nova plataforma ens ha permès créixer amb nou consum i nous usuaris que veien espontàniament algun dels canals lineals, però ara busquen a 3Cat continguts específics”.

Paral·lelament, Rosa Romà ha indicat que aquest creixement també s’ha experimentat en el públic infantil i juvenil. En concret, ha especificat que més d’1,6 milions de reproduccions de la plataforma tenen a veure amb el consum de continguts del canal infantil SX3, fet que suposa una pujada del 30% del consum d’aquests productes audiovisuals adreçats a aquest públic específic. En relació amb productes que han destacat des de la posada en marxa de la plataforma 3Cat, la presidenta de la CCMA ha fet referència a programes com ‘La travessa’ o ‘Vosaltres mateixos’ —el director de TV3, Sígfrid Gras, ha avançat que estan negociant la renovació del programa d’Andreu Buenafuente—, mentre que en el terreny de la ficció ha mencionat ‘Això no és Suècia’, ‘Jo mai mai’ o les històriques sèries ‘El cor de la ciutat’ i ‘Plats bruts’.

La presència del català i castellà protagonitzen la comissió de control

Per part dels diputats que integren la comissió de control de la CCMA al Parlament, s’ha insistit força en la presència de la llengua catalana i la castellana als mitjans públics. Des de Junts, el parlamentari Francesc Ten ha recordat que vetllar pel català és “una de les raons de ser de la Corporació i del seu esperit fundacional” i ha alertat d’alguns casos on els entrevistats parlen en castellà quan poden parlar català. Ten ha plantejat si aquestes qüestions es traslladen a les productores externes i ha demanat que no es “descatalanitzi” la televisió. Al seu torn, el director de TV3, Sígfrid Gras, ha defensat que el català és la “principal línia vermella” de la televisió que encapçala i que és la seva “obligació legal defensar i protegir el català”. “Ho parlem amb les productores i ho intentem corregir perquè, si no defensem nosaltres el català, no ho farà ningú”, ha afegit.

Posteriorment, Lorena Roldán —diputada del Partit Popular— ha preguntat per la polèmica que va suscitar l’entrevista publicada a xarxes del programa ‘Alguna Pregunta Més?’ feta en castellà a la presentadora d’’Operación Triunfo’, Chenoa, i a la cantant Concha Buika, quan ambdues saben parlar català. Per aquesta raó, el director de l’’APM?’, Aniol Florensa, va fer un comunicat demanant disculpes. A parer de Roldán, és “lamentable” que el director del programa hagués de demanar perdó per aquest motiu: “Catalunya és bilingüe, tan greu és parlar en castellà?”. En la seva rèplica, Gras ha subratllat que sempre prioritzen el català i que “si s’entrevista en castellà gent que parla català” és una “equivocació”.

L’entrevista de Jordi Évole arriba al Parlament

El dissabte passat, el programa ‘Col·lapse’ de TV3, presentat per Ricard Ustrell, va entrevistar a Jordi Évole. Una de les frases del presentador de ‘Lo de Évole’ —“Quin problema hi ha a espanyolitzar-nos? A quin país vivim?”— ha generat molta polèmica, qüestió que ha abordat la diputada dels comuns, Susanna Segovia. La parlamentària ha sortit en defensa del periodista de La Sexta perquè considera que el que volia dir és que TV3 ha de ser “el reflex de la pluralitat de la societat” i que hi ha “moviments per recuperar la transversalitat” de la televisió pública catalana: “Això no implica necessàriament anar en detriment del català. De fet, quan TV3 va ser referent en aquesta transversalitat, ho va fer en català”. Romà ha contestat que la CCMA vol ser un “agent d’impuls de la llengua i cultura catalana” i es vol “ampliar la transversalitat si s’entén des d’aquesta perspectiva”.

El director de Catalunya Ràdio defensa les audiències

Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, ha estat preguntat pel darrer Estudi General de Mitjans (EGM) i pels resultats d’‘El matí de Catalunya Ràdio’. Borda ha indicat que està “satisfet amb la primera onada” d’aquests canvis en la programació i ha recordat que es tracta de l’inici d’un projecte, de manera que la mirada “va més enllà d’una sola temporada”. Alhora, el màxim responsable de la ràdio pública catalana ha destacat que han tingut les millors audiències digitals des de la tardor de 2019 i espera que tingui aviat “traslació” a l’EGM.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!