Plural + és un festival d'audiovisuals organitzat a Nova York per l'Aliança de Civilitzacions i l'Organització Internacional de les Migracions (les dues de l'ONU), però amb vocació planetària... Està destinat a joves d'entre 9 i 25 anys: se'ls demana que preparin vídeos, d'un màxim de 5 minuts, relacionats amb les migracions i la xenofòbia. La idea és que els joves, alhora que aprenen a desenvolupar-se amb l'art de la comunicació i amb les noves tecnologies, es sensibilitzin respecte al problema de la immigració, el racisme i la discriminació. Però, a més a més, l'Aliança de Civilitzacions creu que així es pot usar el llenguatge dels joves per a lluitar contra els prejudicis, que també afecten a la joventut. Els vídeos guanyadors del concurs Plural + es pengen a Youtube, es fan circular per les xarxes socials i, també, es distribueixen en targes de memòria a aquells llocs on no hi ha accés a internet.

Avui s'ha presentat el Festival a Barcelona, perquè hi ha la voluntat de fomentar la participació de joves catalans en aquest projecte. Ha vingut per fer-ho, des de Nova York, Jordi Torrent, promotor del Plural +, qui ha definit el Festival com "un intent cultural de canviar de narrativa a través dels missatges de la gent jove". Torrent ha destacat que el Festival no para de créixer i que cada cop hi ha més joves de diferents parts del món que hi participen. Els Cinemes Girona, que s'han involucrat en la iniciativa, han convocat per a demà, a les 19h, una sessió especial en què es podran visionar els vídeos guanyadors de les darreres edicions del Festival. I anuncien que els vídeos guanyadors d'enguany es podran subtitular en català, gràcies al suport de la Generalitat, i que es farà una sessió després de l'entrega de premis per visionar-los.

Els organitzadors esperen que s'incrementi el nombre de participants catalans. De fet, l'any passat van guanyar un dels premis uns joves de Cadis que havien conegut la iniciativa a través del Festival de Cinema Africà de Tarifa, que també col·labora en la iniciativa. Entre els centenars de vídeos que arriben a Nova York, se'n trien 60, entre els que el jurat decideix els premis, dividits en tres categories: els fets per nens, de 9 a 12 anys; els fets per adolescents, de 13 a 17 anys; i els fets per joves de 18 a 25 anys.

Els guanyadors són convidats a anar a rebre el premi a Nova York (a més de diferents premis que s'atorguen a les diferents categories). Els joves catalans que vulguin participar-hi, encara hi són a temps. Fins el 3 de juny es poden enviar els vídeos a www.pluralplus.unaoc.org. Des de l'organització del Festival es vol que les escoles i instituts s'hi impliquin i facilitin que el certamen no deixi de créixer.