La Policia Nacional investiga l'escola de música Ireneu Segarra, de Palma, per representar Mar i Cel, el popular musical de Dagoll Dagom, en la festa de fi de curs. El van posar en escena els alumnes de 10 a 13 anys d’edat. La policia va rebre l'alerta d'una persona, escandalitzada perquè una de les cançons “dedica lloances a Al·là i festeja l'extermini dels cristians”, segons explica El Mundo. La persona que va avisar la policia no és pare del centre. De fet, tampoc hi ha cap denúncia.
Mar i Cel és una obra de rècord. S'ha representat en tres tongades des del 1987 al 2015. L’han vista 1.117.977 espectadors, dels quals 173.804 alumnes entre 12 i 18 anys, i se n'han fet 1.111 funcions, també a Madrid i Saragossa. És una obra multipremiada, també internacionalment.
La gràcia és que el diari, que anomena el musical Mar i Terra, dedica gairebé una pàgina a la facècia en to seriós. Explica que la mare d'un alumne de l’acadèmia es va mostrar “disconforme amb l'elecció de la cançó escollida per considerar que incitava a l'odi i no era adequada en un context d'amenaça terrorista i amb els recents atemptats de Londres”.
La cançó polèmica
La cançó conflictiva, segons aquesta mare, és l’"Himne dels Pirates", que clou el primer acte. És una de les que han fet fama fora de l'escenari, com altres de l'obra. El diari n’esmenta aquesta estrofa: “I arribarà el dia de glòria, quan ja no quedin cristians, que cantarem la gran victòria dels fidels valents fills d'Al·là”:
Mar i Cel va carregada d’estrofes semblants en aquesta direcció... i en la contrària. A la primera escena del mateix acte, enmig d’una discussió sobre l’expulsió dels moriscos, el personatge del Patriarca diu al Rei: “Altesa, dispenseu-me, però no són persones perquè són musulmans”, uns versos que, avui, tindrien dificultats amb els valedors de la correcció política.
El diari madrileny també explica, en to inquiet, que els nois “van interpretar la cançó vestits de negre i descalços, una estètica que no va agradar a alguns pares”. La policia no investiga aquests extrems.
A les xarxes s'ha fet broma immediatament de la situació. Un dels primers el codirector de Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo:
Ànim amics!! Cal conèixer el context en què es canta l'himne dels pirates!! La ignorància es molt atrevida! https://t.co/xY6ZQLuDav
— Joan Lluís Bozzo (@espremulla) 20 de juny de 2017
Escàndol d'ignorància, i El Mundo hi cau de quatre grapes! pic.twitter.com/wJ93njKtlF
— Nicolau Dols (@nicolaudols) 20 de juny de 2017
Doncs espereu quan algun periodista il·luminat descobreixi que Guimerà va néixer a les Canàries! Imperialisme català pur i dur! https://t.co/udZww6I4s9
— Màrius Serra (@mariusserra) 20 de juny de 2017
La mare de l'alumne us denunciarà "Els Segadors" segur que "la canción escogida por considerar que incitaba al odio" ...
— Lo Cap de Casa (@PepAndorra) 20 de juny de 2017
Normal. Si hubiesen escogido algo más integrador como El Cara al sol nadie les hubiese denunciado. Además es adecuada incluso para funerales
— Ramon VR (@aurearamon) 20 de juny de 2017
Espectacular
Mar i Cel, diu a la Viquipèdia, “és una obra de teatre musical amb text de Xavier Bru de Sala i música d'Albert Guinovart, que va ser portada al teatre per Dagoll Dagom l'any 1987, posteriorment l'any 2004 i per tercera vegada l'any 2014. És remarcable per l'espectacularitat de la seva escenografia, en la qual un vaixell enorme i mòbil presideix la majoria d'escenes, i per la música, ja que algunes de les seves cançons ja han passat a formar part del corpus de melodies populars en l'actualitat”.
La companyia Dagoll Dagom descriu el musical així: “Aquesta història de pirates i cristians tancats dins d’un vaixell perdut enmig del mar, és una perfecta metàfora del món, els habitants del qual seguim entestats en fer-nos la guerra, odiar-nos i destruir-nos amb un urc que fa temps que s’hauria d’haver eliminat”.
El text sencer del musical es pot trobar a la “Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes”, iniciativa que gestiona una fundació presidida per l’escriptor hispano-peruà Mario Vargas Llosa.