Les bones dades, la no afectació negativa de la Covid-19 durant la Setmana Santa i les mesures de precaució establertes, obren l'esperança a celebrar un Sant Jordi, més o menys confinat. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, conclou: "No serà el Sant Jordi del 2019, però serà molt millor que el del 2020, inclús del que es va fer l'estiu de l'any passat. Serà un Sant Jordi participatiu, però ordenat, no serà massiu", en declaracions a 'Aquí Cuní' de Ser Catalunya.
Així doncs, la consellera assegura que "el sector valora molt positivament el pla plantejat". Un pla que ja es ve treballant des de fa mesos i es va concretar el passat mes de març amb la col·laboració de tot el Govern: "Comptem amb els diferents departaments, Interior i Salut, amb el vistiplau de tots. Serà un Sant Jordi amb pandèmia, però serà un Sant Jordi. L'entusiasme que hi posa el sector és lloable". Ponsa ha remarcat que darrere de qualsevol decisió sobre restriccions condicionada al coronavirus "no hi ha cap ideologia política" i s'ha volgut desmarcar, a grans trets, d'altres veus com la de l'alcaldessa Ada Colau quan ha criticat el confinament comarcal i ha defensat un metropolità que, segons la líder dels comuns, no s'ha produït per "decisions polítiques".
Com serà aquest Sant Jordi?
Aquest pla, com ja es pot palpar des de dilluns s'ha marcat en un Sant Jordi setmanal, en comptes de centrar-lo en el 23 d'abril, perímetres dins els municipis on es poden posar les parades, diferència entre uns espais i altres segons el nombre d'habitants de cada ciutat i el reforç del sector i gremis especialitzats com la venda de roses tan sols aprovada als floristes.
Altres aspectes a tenir en compte són l'horari, es podran instal·lar parades a l’aire lliure entre les nou del matí i les vuit del vespre. També per demà s’habilitaran 11 recintes a l’aire lliure, acordats pel Procicat, perimetrats i amb controls d’accés; les vendes també es podran fer a l’interior de les llibreries, amb un 30% de l’aforament; i el personal especialitzat s’encarregarà de controlar i garantir que es compleixen les mesures de seguretat.
On queda la cultura?
La cultura no ha pogut complir el seu anhel per lliurar-se de les restriccions. El govern treballava perquè les entrades a espectacles o concerts permetessin sortir fora de la comarca i, d’aquesta manera, de salconduit al perimetratge decretat arran de l’augment de casos de covid-19 i la situació a les UCI. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha explicat que han fet seva la demanda del sector i que han traslladat els arguments de seguretat a Salut.“No hem aconseguit tenir el salconduit cultural pel confinament territorial, però sí pel dia a dia". Ara, amb l'eliminació del confinament comarcal es podrà canviar la situació però no per aquest Sant Jordi.
De totes maneres, ha demanat adaptar les mesures a les condicions de cada zona: “És injust tractar els territoris per igual. En un moment determinat les Terres de l'Ebre tenien uns nivells molt alts d'expansió, després no... L'objectiu principal de tots els sectors és erradicar aquesta pandèmia i a vegades no aconsegueixes tot el que t'agradaria”. I recorda, a diferència d'altres llocs: "Hem pogut tenir la cultura oberta durant molts mesos".