Ja tocava que tornéssim a parlar una mica dels accents, no? Després de tractar a fons el tema dels diacrítics, que segur que ja domines del tot, avui et proposem fer un breu repàs de les regles bàsiques d’accentuació en català, per si les tenies rovellades.
Perquè considerem important reivindicar que “els accents existeixen”, encara que cada cop costin més de trobar en segons quina mena d’escrits. Tanta mandra fa posar sobre algunes vocals aquesta ratlleta inclinada cap a la dreta o cap a l’esquerra? O és que, davant del dubte, hi ha qui decideix tirar pel dret i prescindir-ne, pensant allò de... “la persona que ho llegeixi ja ho entendrà”?
Doncs... discrepem d’això. Els accents són necessaris, i molt valuosos. Canvien el significat i la funció de les paraules (i, per tant, poden alterar el sentit de tota una frase) i ens ajuden a saber com s'han de pronunciar.
Aquí tens un resum sobre els accents i les normes per les quals es regeixen:
- Els accents ens indiquen quina és la síl·laba tònica d’un mot, és a dir, la síl·laba que pronunciem amb més força.
- En català tenim dues classes d'accents: els oberts (à, è, ò) i els tancats (é, í, ó, ú).
- En general, els mots monosíl·labs no s’accentuen (tret dels que duen l’accent diacrític: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús, vós).
- Les paraules que tenen més d’una síl·laba es poden classificar en:
- Agudes: la síl·laba tònica és l’última.
- Planes: la síl·laba tònica és la penúltima.
- Esdrúixoles: la síl·laba tònica és l’antepenúltima.
- I pel que fa a quan s’accentuen aquestes paraules:
- Les agudes s’accentuen quan acaben en: a, e, i, o, u / as, es, is, os, us / en, in. Exemples: cafè, colibrí, sedàs, calorós, pretén...
- Les planes s’accentuen quan NO acaben en: a, e, i, o, u / as, es, is, os, us / en, in. Exemples: córrer, metàl·lic, plàtan, telèfon...
- Les esdrúixoles s’accentuen sempre. Exemples: pàgina, sandàlia, característica, església...
I fins aquí el breu recordatori de les nocions bàsiques sobre accentuació en català. Les tenies presents? Doncs, vinga, ha arribat el moment de posar-les en pràctica!
Posa’t a prova!