“Kendall Jenner ha pintat casa seva d’aquest color perquè aprima”. Aquest era el titular d’una revista del cor l’any 2017, com si existís un color que faci miracles. Miracles potser no, però el que sí que fa és generar bogeria. Les xarxes socials s’han encès les últimes setmanes després d’un vídeo viral de Tik Tok que parlava del misteriós color Baker-Miller. El cert és que el titular de Jenner era una miqueta enganyós: ella va explicar que aquell rosa la calmava i li feia perdre la gana.
Sabem que els colors afecten l’estat d’ànim de les persones. Si pintes la teva habitació de color vermell i no ets una persona amb una capacitat zen impressionant pot ser que acabis estirant-te dels cabells. Però, pot afectar un color a la teva força?
L'experiment amb làmines de colors
Això és el que volia demostrar l’investigador de psicologia i fisiologia Alexander Schaus a finals dels anys 70. Va fer mirar fixament una làmina de color rosa o de color blau a 153 homes. Després, els feia una prova de força i, seguidament feia el mateix amb l’altre color. Va veure com la força dels participants es veia reduïda en un 30% quan miraven el color rosa.
Es tractava d’un rosa molt concret, vindria a ser el rosa claret que coneixem de tota la vida, el dels xiclets Boomer, la Barbie o la Pantera Rosa. Exactament és el color #FF91AF en Pantone. Schaus primer el va anomenar P618, fins que va decidir posar-li Baker Miller en honor a dos guàrdies de la presó de Seattle on va continuar el seu experiment.
Va pintar alguna de les cel·les de color rosa i van comprovar com l'hostilitat i la violència dels presos es reduïa. A partir d’aquell moment, el rosa era oficialment el color contra la violència: diverses presons dels Estats Units van pintar cel·les amb aquest color i, fins i tot, alguns equips de futbol van pintar els vestuaris amb aquest to per debilitar l’adversari. Una pràctica que actualment està prohibida als EUA.
Uns anys després, Schaus va seguir fent experiments i va descobrir que tot allò no era cert, és més, en alguns casos els presos es tornaven més violents. Oliver Genschow ho va demostrar 30 anys després: aquell color rosa ni calmava ni feia perdre força.
Suïssa i el Cool Down Pink
Però aquí no acaba tota la història, el plot twist comença ara. El rosa Baker Miller és un color brillant i càlid i l’any 2011 la psicòloga suïssa Daniela Späth va fer experiments amb el seu propi to de rosa: el Cool Down Pink, que és lleugerament més pàl·lid. Va pintar algunes cel·les de 10 presons suïsses durant 4 anys i el personal declarava que els presos que les ocupaven eren menys violents. També van comprovar com es relaxaven més de pressa.
Des de llavors el color s’ha estès i hi ha presons a Alemanya amb les mateixes característiques. Tot i així, Späth va concloure que el color pot ser útil també com a decoració d’altres entorns com ara escoles. Es tracta, però d’una mesura polèmica que ha rebut moltes crítiques per perpetuar els estereotips de gènere i els valors que històricament s’han atribuït al color rosa.