La reivindicació i la festa han protagonitzat aquest dissabte la Pride Barcelona, una marxa que aquest any ha reunit unes 50.000 de persones, segons la Guàrdia Urbana, i que en aquesta edició ha denunciat la LGTBIfòbia en el món de l'esport.

La Pride Barcelona, en el seu desè aniversari, s'ha convertit en un referent de reivindicació a favor del col·lectiu gai i transsexual que de nou ha ocupat els carrers de Barcelona, encapçalada amb una pancarta amb la paraula "Benvinguts" en diversos idiomes i una altra amb el lema de la convocatòria d'aquest any "Pita falta a la LGTBIfòbia".

A les cinc de la tarda, nombroses carrosses i autobusos descoberts han sortit de la plaça Espanya, acompanyats de globus de colors, banderes amb l'arc iris i diversos col·lectius que ballaven "batuca", mentre que altres grups han optat per vestir ajustats banyadors per combatre la calor i poder ballar amb més comoditat.

Un recorregut animat

Des del seu punt de partida, i després de recórrer l'avinguda del Paral·lel, han arribat fins al Moll de la Fusta en un recorregut reivindicatiu que durant més de dues hores no ha abandonat l'animació en cap moment. Nombrosos participants portaven banderes de colors, gorres per protegir-se del sol i ballaven al so de música rítmica que oferien les nombroses carrosses de la marxa.

Ja al moll de la Fusta, el president del club esportiu Les Panteres Grogues -una associació que ofereix al col·lectiu LGTBI un espai per fer esport-, Toni Travieso, ha estat l'encarregat de llegir el manifest d'aquest any. Les persones LGTBI, segons aquest document, segueixen sent "objecte de discriminació, assetjament o rebuig" també a Espanya i denuncien que, malgrat l'empara legislativa, la "LGTBIfòbia encara és present a la societat i, en especial, en el món de l'esport".

Discriminació a l'esport

Asseguren que en l'àmbit esportiu "el fet LGTBI és inexistent o es converteix en motiu de discriminació" i es pregunten "per què en l'esport d'elit, i especialment en algunes modalitats esportives, no hi ha pràcticament ningú que públicament es declari LGTBI?".

"No acceptem -afegeix el manifest- que un àrbitre es vegi perseguit públicament pel simple fet d'explicar públicament la seva orientació sexual" i denuncien que en l'esport d'elit s'oculti el fet LGTBI "com una cosa dolenta i fosca". En el manifest també es recorda la persecució d'aquest col·lectiu en altres països "teocràtics, on la moral imposada per la religió no contempla la diversitat d'orientació sexual o d'identitat de gènere".

Entre les personalitats que han acudit a l'acte de lectura del manifest hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada del segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. També hi ha assistit el president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, que ha assegurat que els que defensen la "llibertat sexual" no poden faltar a aquesta festa de diversitat.

La festa segueix...

Encara que la desfilada ha començat a les cinc de la tarda, els actes havien començat a les onze del matí a la plaça Espanya, on s'han organitzat jocs i tallers per a tots els públics i a les dotze del migdia s'ha celebrat la "Holli Pride", durant la qual han llançat fum de múltiples colors que han convertit el cel de Barcelona en un gran arc iris.

Després de la desfilada, ha començat una festa popular en la qual Ares Teixidó i Mag Lari presenten IMM Music, Versus, Plugin, la Terremoto de Alcorcón, Lucía Pérez, La Casa Azul i Ruth Lorenzo. La festa no s'atura i segueix aquesta nit amb els DJ-Set de Carlitos (Arena Disc), Bjones i Nacho Chapado (Matinée Group).