Un projecte literari per implicar els escriptors del país en la vida del Priorat i per potenciar les dinàmiques culturals de la comarca. Això és Priorat en persona, un projecte que ja acompleix 10 anys i que està en la seva sisena edició. Aquest projecte convida escriptors del conjunt dels Països Catalans al Priorat, perquè coneguin aquesta terra a través de la gent d'aquelles terres i així l'incorporin al panorama literari. I, més tard, l'experiència té un retorn amb les visites dels escriptors a centres escolars de la terra, perquè els nens vegin la seva realitat amb els ulls dels altres a través d'una mirada literària. Per donar a conèixer aquest projecte, l'editorial Vibop d'Alella ha publicat un petit llibret, amb una edició molt cuidada, titulat Priorat en persona. Diccionari literari d'un paisatge excepcional. Montse Serra, editora de l'obra, té molt clar perquè calia publicar aquest llibre: "Priorat en persona és un projecte literari que té sentit en aquest país". En l'acte de presentació del llibre i del projecte a la premsa, a l'Ateneu Barcelonès, s'ha brindat amb vi. Però per una vegada no ha estat un vi del Priorat, com el que tasten els escriptors que participen al projecte. Se n'ha preferit un del Celler Rendé Masdéu, de l'Espluga del Francolí, que va ser destruït per la riuada del passat 22 d'octubre. El nom del vi, idoni per al projecte: Inquiet.

Sis escriptors a la descoberta d'un territori

L'objectiu de Priorat en Persona és fer trobades d'escriptors per fer visible dins l'imaginari literari d'aquest país un territori que no hi és. "El Priorat no és visible, ni dins l'imaginari literari, ni en d'altres. Forma part dels territoris invisibles", explica Roser Vernet, impulsora del projecte i del Centre Quim Soler. El projecte consisteix en portar a fer una immersió de 4 dies a la comarca a un grup de sis escriptors dels Països Catalans, de característiques ben diferents (3 homes i 3 dones, d'edats diferents, que escriguin diversos gèneres literaris...). Seran guiats per 4 persones de la comarca, els anomenats adalils (també tots ells ben diversos), que els duran a llocs insòlits de la comarca. Conviuran durant quatre dies, teixiran vincles amb la gent de la comarca, s'amararan del paisatge i buscaran com donar-li forma literària. "El Priorat és invisible en el món literari català", explica Roser Vernet, que es reafirma en la seva voluntat de fer-lo present en aquest àmbit, "però no a qualsevol preu o de qualsevol manera". Mitjançant la tasca dels adalils els escriptors poden allunyar-se dels tòpics sobre el Priorat i apropar-se d'una forma excepcional a la terra.

Autors i adalils.

El retorn

Als escriptors que participen en el projecte se'ls demana que, un cop retornats, escriguin textos sobre el Priorat amb format d'entrada de diccionari. Així va creixent una obra en contínua construcció, que representa alhora una expressió individual i col·lectiva, i que es pot consultar mitjançant la pàgina web del Priorat en Persona. El Penedès es dota, així, d'un corpus literari molt especial, fet per escriptors de tots els Països Catalans. Però el projecte no acaba aquí. Un any després de la seva primera visita, els escriptors tornen al Priorat i fan intervencions a les escoles i instituts, i allà es troben amb alumnes que han llegit els seus textos i que han visionat els vídeos de la seva anterior estada a la comarca. Segons Vernet, aquestes trobades tenen un impacte molt fort entre els nens: "És molt interessant quan els escriptors parlen amb els nens d'escrits que es refereixen a les coses que ells coneixen, és molt diferent a que només parlin de les seves obres". Ho confirma Júlia Viejobueno, que era alumna a l'institut quan es va celebrar la primera edició del Priorat en Persona. Va quedar tan impressionada per la trobada que anys després es convertiria en adalil i guiaria d'altres escriptors per la seva comarca. Es sent molt satisfeta del projecte, i apunta que per als habitants del Priorat, és molt important llegir els textos dels escriptors forans que descriuen la comarca amb una mirada fresca i que això ajuda a que els joves de la zona trenquin amb els estereotips negatius sobre la seva terra i el seu futur.

La satisfacció dels escriptors

També els escriptors que han passat pel projecte es senten colpits per l'experiència, que l'andorrà Albert Villaró defineix com "sensacional" i el barceloní Antoni Munné-Jordà com a "inoblidable". Tots resalten el paper que juguen en la trobada els adalils, que "et regalen allò més íntim" i això permet que la visita esdevingui "una vivència molt forta", com explica Ramon Erra. La trobada també reforça els contactes entre els participants, i a la fi, ajuda a establir xarxes entre escriptors, però també entre la gent de la comarca: "és com una família que va creixent", explica Ramon Erra.

Vi i literatura al Priorat

Pel Priorat en Persona ja hi han passat 35 escriptors. Entre ells autors tan reconeguts com Martí Domínguez, Manuel Baixauli, Marina Espasa, Raül Garrigasait, Ramon Solsona... Tota la iniciativa està organitzada pel Centre Quim Soler, la literatura i el vi, una organització privada sense ànim de lucre que dirigeix la Roser Vernet. L'entitat va néixer el 2006, al Molar, i duu el nom de Quim Soler, el qui va ser el company de la Rosa Vernet. Associar vi i llibres no va ser una decisió difícil: "El vi i els llibres hi van formar part de forma automàtica, perquè formen part de la nostra vida", explica la Roser. Ara l'associació ja té 130 socis, bàsicament del Priorat, i la seva vocació és dinamitzar la vida cultural de la comarca. El Priorat en Persona, un dels seus principals projectes, és finançat amb aportacions dels ajuntaments i de cellers i empreses de la comarca.

El Diccionari en paper

El Diccionari literari del Priorat està penjat a la pàgina web del projecte. El conjunt de l'obra comença a ser extens. L'editorial Vibop ha decidit que valia portar una part d'aquest patrimoni literari prioratí a la màgia del paper imprès, i ho fa mitjançant una plaquette, un llibre de petit format i cuidada edició que vol difondre el projecte i animar a exportar-lo a d'altres paisatges. A Priorat en persona. Diccionari literari d'un paisatge excepcional se'ns explica el projecte i se'ns descriuen els participants i els adalils. Però allò que és més important: hi trobem una tria de les definicions incloses al diccionari. Per exemple, una de l'escriptor infantil Jaume Copons: "Tast a la vinya: Tastar el vi a peu de vinya, és un ara i aquí que ja no pot ser més gran". O el poema de Carles Terès: "Pedra: / Si és seca, se'n fan marges i barraques / Si és menuda, es barreja amb l'avellana o se't fica a la sabata. / Si és picada, se'n fa gent del Priorat". O un de Manuel Baixauli: "Nosaltres: / Des del llit, desvetllat, sent les campanades de les tres de la matinada. / Són les mateixes campanades que degué sentir alguna volta, fa molts anys, el meu pare. I, fa molts més anys, el meu avi. / No passa el temps, passem nosaltres". Indubtablement, el Priorat s'ha amarat de literatura.