Els 55 films catalans del 2023 que van arribar a les sales el 2023 van tenir 2.216.912 espectadors —1,8 milions menys que el 2022— i les entrades venudes baixen un 45% respecte els films qualificats el 2022, una collita de 64 títols. En aquest sentit, es mostren dificultats a l'hora de remuntar l’assistència a les sales, que es reflecteix també en els resultats del cinema català del 2023. A diferència d’aquell any, on el cinema d’animació va estar encapçalat per Tadeu Jones 3: La taula maragda amb 1,8 milions d’entrades venudes, el 2023 cap títol exerceix de tractor de la taquilla. El títol que millor ha funcionat a les sales és El mestre que va prometre el mar, amb gairebé 300.000 espectadors. Cal advertir també que el nombre de films catalans qualificats amb rendiment a les sales va baixar de 64 a 55 títols, fet atribuïble especialment a la reducció de documentals.
L'any passat el cinema de casa nostra va consolidar-se amb 90 produccions amb participació catalana. El balanç cinematogràfic a Catalunya és positiu i indica que la indústria està en un moment d'estabilitat, també perquè el percentatge de participació d’empreses productores catalanes en el conjunt del cinema espanyol es manté, malgrat el fort creixement de la producció estatal, en un 25%. En aquesta collita, la ficció és el puntal del cinema català, amb 53 títols. D'altra banda, els 55 films catalans qualificats que van arribar a les sales el 2023 conquereixen els 2.216.912 espectadors, amb El mestre que va prometre el mar com a pel·lícula més taquillera
No obstant, les dades de gènere s’estanquen en el lent procés de normalització de la indústria catalana: les dones ocupen el 30% dels llocs de lideratge en els camps de direcció, producció i guió de les pel·lícules amb participació catalanes. El balanç també aboca conclusions importants pel que afecta a la composició d’aquesta indústria, fortament atomitzada amb 98 empreses participants en la producció dels 90 títols de 2023, i a la seva capacitat d'internacionalització: una quarta part de les produccions amb participació catalana són coproduccions internacionals, amb França com a soci preferent.
El cinema que vindrà la propera temporada
L’Acadèmia del Cinema Català celebrarà aquest dijous la seva Festa d’Estiu a la Casa de l’Aigua de la la Trinitat Nova, la tradicional trobada del sector cinematogràfic en l’equador de l’any. A la catifa vermella s'hi podrà veure a alguns dels protagonistes de les estrenes catalanes de l’any, amb directores i directors com Belén Funes (Los Tortuga), Dani de la Orden (Casa en flames), Celia Rico (Pequeños amores), Mar Coll (Les mares no), Marcel Barrena (El 47), Liliana Torres (Mamífera), Ibai Abad (Escanyapobres), Pol Rodríguez (Segundo Premio), Pau Durà (Pájaros), Ivan Morales (Esmorza amb mi), Adrián Silvestre (Hágase tu voluntad), Ramon Térmens (Societat negra), Miguel Faus (Calladita), Gemma Blasco (La furia), Pau Calpe (Llobàs) o Celia Giraldo (Un lugar común). També intèrprets com Maria Rodríguez Soto (Mamífera), Aina Clotet (Un lugar común), Emma Vilarasau i José Perez-Ocaña (Casa en flames), Álvaro Cervantes i Marina Salas (Esmorza amb mi), Mireia Vilapuig (Escanyapobres), Alba Munuera (Alumbramiento), Daniela Brown (L'abadessa) o David Arribas (Societat negra).