Les novetats en la programació de Catalunya Ràdio de la temporada 2018-19 vénen una mica per força, empeses per la decisió de Joaquim Maria Puyal de retirar-se de la retransmissió del Barça (allà que van 33 anys de ràdio pública) i la marxa de Ricard Ustrell d’El Suplement, el magazín del cap de setmana. A l’un el relleva el tàndem Ricard Torquemada/Bernat Soler —un dos per un que és la mesura de l’ampli espai que ocupava el mestre. A l’altre el reemplaça Roger Escapa, un periodista fet a la casa, als equips del mateix Ustrell i de Mònica Terribas —a la que ha substituït aquest estiu, amb nota, a El Matí.
Les úniques novetats absolutes de la graella són el programa Crims, amb Carles Porta, i Un restaurant caníbal a Berlín, amb Paula Molés. Porta (dissabtes, 21:05h a 22h) relatarà de forma novel·lada crims reals, resolts o per resoldre, en la línia del que ha fet amb Tor. Molés (dissabtes,15:05h a 16h) ha avisat que el seu no és un clàssic programa de receptes, sinó de cultura sobre la cuina i el menjar, que explicarà per què la gastronomia va molt més enllà del simple fet d’alimentar-se. “Per què un plat italià és el vaixell insígnia de la cuina catalana?”, ha exemplificat. No ha dit quin, però. Seran els canelons?
"Continuïtat dinàmica"
Si no fos per això, la graella de Catalunya Ràdio quedaria gairebé com la va deixar el curs anterior. El director de la ràdio pública, Saül Gordillo, ha estat murri en la presentació de la programació, aquest divendres, fent algun joc de mans amb les paraules per a lluir-la com a nova. Ha fet servir mots com “rejovenir”, “renovacions” i “retocs”, i ha lligat l’evident continuïtat dels continguts i conductors amb “mantenir l’esperit de la nostra arribada: no quedar-nos quiets, seguir-nos movent”. De tot plegat n’ha dit “la continuïtat dinàmica de renovar coses”. Bé.
La “continuïtat dinàmica” es conseqüència de “les limitacions pressupostàries” per les que travessa l’empresa pública Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), tal com ha aparegut al primer minut de la presentació, en to descriptiu. “Mai no n’estàs prou satisfet, dels pressupostos”, ha dit Gordillo en la cloenda de l’acte. “Però tenint en compte que la temporada passada va estar marcada pel tema de l’IVA, ens n’hem sortit. La CCMA ha fet una feina extraordinària i ens permet tenir un pressupost semblant al de l’any anterior”.
L’actitud que demana el director vol pocs retrets: “No queixar-nos dels pressupostos sinó fer-ho bé”, ha dit, tot posant d’exemple “de l’esforç que fan els programes” al Matí de Mònica Terribas, el carro gros de la casa.
Les novetats, a l'interior
És així. Tots els programes sobre els que descansa la graella de la ràdio pública incorporen novetats o innovacions, bé convidats nous, bé segments nous. Un bon exemple d’això últim és En primera persona del plural, un espai d’El Matí. Pretén “fitxar l’audiència”, perquè “la gent ha manifestat la seva voluntat de ser escoltada i la ràdio pública ho ha de seguir”, ha explicat Terribas. La idea és que “és que les persones que pateixen els problemes ens ho vinguin a explicar”, sigui la violència, la precarietat o la discriminació, l’habitatge, el transport i l’educació.
“Portem uns anys moguts i preveure la tardor seria optimista. La clau de qualsevol dels programes de la casa és que estigui preparat perquè la realitat ens atropelli, que és la gràcia de la informació”, ha dit Terribas.
Batalla pel cap de setmana
Roger Escapa, al capdavant d’El Suplement, s’enfronta a un dels desafiaments més vius de la ràdio a Catalunya: els magazins del cap de setmana, una franja molt competitiva, amb l’adversari únic i principal, el Via Lliure, de RAC1, dirigit per Xavi Bundó, un altre periodista jove i energètic. Els matins de cap de setmana seran un camp de batalla.
A la presentació, Escapa ha anunciat que en tenen moltes ganes (“jo i el meu equip”), d’arrencar el nou programa. No s’han anunciat gaires detalls. Només que disposarà del periodista anglès John Carlin i també de Toni Cruanyes, Jordi Puntí, David Caraben i Núria Graham, entre altres col·laboradors, alguns dels quals ja els ha mobilitzat aquest estiu al Matí, com Jon Sindreu o Mayka Navarro, i altres més veterans de la cosa, com Llucia Ramis o Anna Pérez Pagès.
Forts en esports
La gent d’esports ha estat molt present —ocupen moltes hores de programació, i quines hores! Torquemada i Soler han explicat com s’ho faran per a cobrir l’absència de Puyal i mantenir el seu llegat. Torquemada, entre altres coses, ha remarcat la importància de la llengua, i ha insistit: “estem a punt”. Soler ha llençat flors a l’equip del programa i ha fet broma amb el VAR, que els obliga a fabricar recursos per a mantenir l’atenció de l’oient mentre es resolen els “gols interruptus”.
La TdP passarà a ser La Transmissió d'en Torquemada, La TdT. La nova veu de les retransmissions serà la de Soler, cap d’esports de TV3. Els dos tenen clar la magnitud del desafiament: “És el repte amb majúscules de la nostra vida professional”.
D'entrada, arrenquen forts: aquest dilluns, el Tot costa entrevista Leo Messi, una altra novetat absoluta perquè fa anys que el crack argentí no dóna entrevistes més que a mèdia argentins. Una bomba.
Graella digital
Es mantenen propostes com l'Estat de Gràcia (Roger de Gràcia, Oye Sherman, Patrycia Centeno…); el Popap, (Mariola Dinarès); Catalunya Migdia (Òscar Fernandez i Empar Moliner); APM? (Xavi Cazorla, Jordi Asturgó, Oriol Dalmau i Montse Barcon) i Tot costa (Jordi Costa, Sònia Gelmá). Els dissabtes torna Solidaris, d’Albert Segura.
Hi ha altres novetats a la graella digital. Des d’aquest dilluns, Catalunya Ràdio serà la primera emissora de l'Estat amb presencia de la programació a Spotify. “Com a ràdio pública hem de ser a tot arreu”, ha dit el director. La graella digital “és un termòmetre per a prendre decisions sobre la graella analògica”, ha afegit, tot recordant que alguns programes s’han guanyat espai a l’aire pels seus bons resultats en el consum digital, com el de Xantal Llavina i el de Carles Porta.
Gordillo ha destacat que aquest curs passat ha estat informativament molt exigent. “Havien de passar unes coses que més o menys han passat”, ha dit, "i Catalunya Ràdio ha estat a l’alçada. El curs que ve ja ha arrencat amb certa coacció a la llibertat informativa" i la percepció que “estarem en el punt de mira". Però Catalunya Ràdio demostrarà que està a l’alçada”.