Quan a principis de novembre del 2012 es va donar a conèixer el projecte d’obrir a la ciutat de Barcelona una sucursal del Museu Hermitage de Sant Petersburg, els càlculs més optimistes fixaven l’obertura de la filial, encara que fos en un emplaçament provisional, per a l’any següent, és a dir, el 2013.
Quatre anys després d’aquell anunci i malgrat el rebuig explícit tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya d’invertir diners en el projecte, aquest s’ha revifat -després d’un període d’incerteses i dubtes sobre la seva realització- amb la promesa d’obrir l’any 2019 en un nou edifici encara per construir en un solar a tocar de l’Hotel Vela, a la bocana del port. Amb aquest anunci es descarten altres emplaçaments com els edificis de la Foneria de Canons i de la Duana, a més d'altres espais portuaris valorats anteriorment.
Ara bé, tot i aquest anunci presentat aquest mateix divendres, a la filial barcelonina encara li queda un llarg camí per recórrer abans d’esdevenir una realitat, ja que per començar cal assegurar la possibilitat de construir el nou edifici, que demana una inversió de 38,5 milions d’euros, finançada pels promotors del projecte, inversors privats russos i catalans liderats per Ujo Pallarés i l'empresa Cultural Development Barcelona, que compta amb la implicació del fons d’inversió andorrà Sicav Amura i que actualment busca socis locals, incloses entitats financeres, per cobrir el finançament necessari.
Sense diner públic
Els promotors han renunciat ha demanar subvencions públiques, un fet gens sorprenent si és té en compte que ja al desembre del 2015 l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona va rebutjar en ple municipal implicar-se econòmicament en el projecte, en no tractar-se d’un equipament “prioritari per a la ciutat”, segons paraules del tinent d’alcalde Jaume Asens. Un posicionament, a més, compartit pel Govern de la Generalitat.
Amb tot, el projecte necessita el vistiplau del ple de l’Ajuntament, que haurà de fer un canvi de plantejament per aconseguir la concessió del terreny, qualificat de terciari i comercial, per part del Port de Barcelona. En tot cas a l’acte de presentació hi han assistit la comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, i del director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, personificant un cert suport de les institucions públiques catalanes.
Edifici de factura racional
Segons el projecte arquitectònic el futur Hermitage Barcelona s'ubicarà en un nou i modern edifici de factura racional i uns 15.000 metres quadrats distribuïts en 5 plantes i amb 7 grans sales expositives, que preveu atreure uns 500.000 visitants cada any. La intenció es col·locar la primera pedra l’any 2017. El contracte amb el museu matriu tindrà una validesa de cinquanta anys.
Pel que fa al projecte museístic, el seu director artístic, Jorge Wagensberg, ha esbossat que el projecte vol oferir “un nou llenguatge museogràfic” que conjugui art i ciència i que per tant, l’equipament no serà una “franquícia” del de Sant Petersburg -com s’havia plantejat des de bon principi- tot i que es nodreixi de les seves col·leccions. La intenció es mostrar-hi grans obres del fons del museu rus explicades amb un nou discurs.