Quatre obres d'art urbà pintades a Catalunya opten a guanyar el premi Street Art Cities 2024, que designa al millor mural del món i que s'escull d'acord amb el criteri d'experts d'aquest món artístic —artistes, acadèmics i periodistes— i amb el vot del públic al web dels guardons. Un dels artistes catalans nominats, Dase (Mollet del Vallès, 1991), compta amb dos murals en la llista de candidats al premi: un a la Garriga i un altre a Mollet del Vallès. Les altres dues obres nominades es troben a l'Ametlla de Mar.

Algunes d'aquestes obres han estat pintades en el marc de festivals d'art urbà, com el Festival d'Art Urbà EFIMUR de l'Ametlla de Mar o el Pintalis Fest de Mollet del Vallès. "Aigua", de l'artista Dase i ubicat al carrer Pau Claris de Mollet, és molt actual donada la sequera gairebé estructural que afronta Catalunya des de fa tres anys i representa l'escassetat d'aigua amb una imatge de dues noies en roba de bany saltant a un embassament sec, "mostrant la nostra inconsciència en viure com si no fos un problema". L'obra està pintada a mà amb materials reciclables. L'altra obra de Dase, ubicada al carrer Llerona de la Garriga, és "La vida és un vol", un mural tribut a la comissària i directora d’art Pilar Forcada, que va morir el 2021. L'obra, de més de 100 metres quadrats, la va pintar per encàrrec de la família, Macel i Jordi Pascual. També amb aerosols reciclables "de proximitat".

A l'Ametlla de Mar, al carrer Onze de Setembre, hi ha nominada l'obra "Sota el mar", de l'artista ASEM Navarro. Es tracta d'una representació "contemporània i divertida" del personatge de La Sireneta, acompanyada de la fauna marina de la zona, "amb un toc juvenil i fresc", detalla la pàgina dels premis. Finalment, també en aquest municipi tarragoní, al carrer Barceloneta, hi ha nomenat el mural d'una deessa africana "orixa" de la cultura del poble ioruba, Yemayà, pintat per l'artista Filite. Aquesta deessa és la patrona del mar i els pescadors.

"Sota el mar" d'ASEM Navarro / Foto: Street Art Cities

Nominada en una altra categoria a Calafell

A més d'aquests murals, una altra obra catalana se suma a la carrera per un premi, en aquest cas com a preseleccionada en la categoria 'El focus dels experts'. Es tracta d'un mural realitzat a Calafell (Tarragona) per Nil Safont, que mostra a una jove sostenint la foto dels seus avantpassats. En aquesta mateixa categoria és candidata una pintura ubicada a Xest, al País Valencià, feta pel lucense Tirso Paz (conegut en aquest món artístic com a Bublegum), que representa un "ocelot ornamental" que actua com a "guardià del carrer".

Un jurat d'experts i el públic

Entre els experts que contribueixen a la selecció dels nominats hi ha Lars Pedersen, líder de l'Institut d'Art Urbà de Copenhaguen; Amziane Abid, director artístic del Festival d'Art De carrer de Boulogne-sud-mer a França; GazMac, director de Yardworks i veterà del grafit des de 1984; o l'artista Vans the Omega. Cada mes el jurat selecciona 100 obres d'art oposades per ells mateixos o que els arriben a través de suggeriments. Després de compartir aquests murals en Instagram, s'extreuen les xifres d'interaccions a través d'un algorisme propi, calculant una puntuació que té en compte factors com les visualitzacions, els vots i la participació. Després, la comunitat de "caçadors" de murals selecciona les seves obres favorites d'aquesta llista per arribar als nominats finals. La votació finalitzarà el 25 de gener, data en la qual s'anunciaran els guanyadors.

16 obres a Espanya

En total, hi ha setze obres urbanes pintades a Espanya opten a guanyar el premi Street Art Cities 2024 al millor mural urbà del món. L'any passat ja es va portar el guardó una pintura feta en Fene (la Corunya) per l'artista Sfhir, un madrileny de 45 anys que porta des de 1995 pintant en diferents ciutats del món. Aquest any repeteix Fene com a localitat d'acolliment d'un dels murals nominats. És l'elaborat pel xilè Cristóbal Espinosa (conegut com a Cristóbal Persona), titulat 'Charanguista Andí', en el qual l'artista representa a un músic indígena tocant una petita guitarra.

La resta dels municipis on es troben els nominats són San Javier i Alcantarilla (Múrcia); Aliseda i Arroyomolinos de Vera (Càceres); Baena (Còrdova); Burgos i La Bañeza (León); Arinaga (Gran Canària); Linares (Jaén); Azagra (Navarra); i Guardo (Palència). Els motius que representen van des de la reivindicació de la història local, com el pendent d'or antic pintat en Aliseda, una troballa arqueològica que s'ha convertit en símbol de la localitat; fins a la naturalesa, que sorgeix amb la rosella pintada en Azagra; passant per les reflexions vitals, com el rellotge de sorra pintat en La Bañeza, que parla de l'equilibri entre la vida i la mort.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!