Hi ha molta llegenda urbana i ideari popular sobre quin és l’origen dels castells. En l’episodi de ‘Xerrameca castellera’ sobre la música als castells, ja us avançàvem que els castells venen d’un ball, fet que va provocar sorpreses i incredulitats, però és així.
🎥 Més capítols: Aquestes són les parts d’una diada castellera
Situem-nos a segle XVIII. El País Valencià tenia -i té- una tradició anomenada ‘Ball de valencians’ que sempre acaba amb una figura humana de tancament. Amb el temps, el ball es va expandint fins que arriba a Catalunya. Concretament, s’arrela al Camp de Tarragona, el Penedès i el Garraf. En diversos llocs del territori català encara s’hi fan balls de valencians.
En el moment que s’expandeix la tradició, a Catalunya comencen a donar més importància a les figures finals, intentant fer-les cada cop més grosses i complicades. De fet, els grups de ball comencen a competir entre elles per veure qui la fa més grossa. A Valls, on aquestes ganes de superar-se els venen de fa segles, comencen a eliminar el ball per centrar-se en les figures. Tot això és la llavor dels Xiquets de Valls. Sabies que al segle XIX ja hi havia dues colles a la població? Mira el capítol de ‘Xerrameca castellera’ per descobrir-ho!
Què és ‘Xerrameca castellera’?
‘Xerrameca castellera’ és un projecte d’ElNacional.cat i els Castellers de Barcelona per promoure el fet casteller i el seu coneixement. A través de vídeos verticals adaptats a un format i llenguatge actual, descobriràs tot el que et cal saber de castells si no en tens ni idea. I si ja ets part d’alguna colla castellera, podràs fer servir els continguts perquè els del teu entorn sàpiguen què és això al qual dediques tant de temps i esforços. Consulta tots els episodis de ‘Xerrameca castellera’.