El dissabte 26 d'abril de 1986 augmentava sobtadament de potència el reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil. La pujada va causar que el nucli se sobreescalfés i que finalment explotés l'hidrogen acumulat en el seu interior. Un accident, el més greu mai ocorregut en una central nuclear, que les autoritats soviètiques van intentar ocultar durant dies als seus ciutadans. En aquelles jornades d'incertesa, la població ucraïnesa i russa es va mantenir informada sobre el que veritablement estava succeint escoltant Radio Liberty, una emissora creada per la CIA, que tenia la seva ubicació a la platja de Pals, al Baix Empordà. El 25 de maig de 2001 a les 10 del matí va realitzar la seva última emissió i des d'aleshores les instal·lacions, amagades dins del Parc Natural del Montgrí, han romàs abandonades. Després de dècades de rumors sobre el seu esdevenir, el Consell Comarcal del Baix Empordà protegirà Radio Liberty declarant-la Bé Cultural d'Interès Local.
La veu d'Amèrica
La fi de la Segona Mundial també va suposar l'inici de la Guerra Freda. Molt probablement tement les conseqüències d'un conflicte nuclear, els dos grans blocs, els dels països de l'òrbita soviètica liderats per la Unió Soviètica, i els Estats Units i els seus aliats a l'OTAN mai van entrar en una escomesa armada, però sí que van iniciar una cruenta batalla propagandística. Va ser en el context d'aquesta conflagració informativa que va néixer Radio Liberty.
Els Estats Units van iniciar la seva particular campanya propagandística a les ones l'any 1942 amb l'obertura de Voice of America, emissora nascuda amb la intenció d'exportar a l'estranger l'actualitat a través del seu filtre. Un objectiu que va anar a més l'any 1949 amb l'obertura de Radio Free Europa, una estació subvencionada pel Congrés amb l'objectiu de filtrar-se a les llars dels països socialistes de l'Europa de l'Est. Quatre anys més tard va néixer Radio Liberty, emissora apadrinada per l'American Committee for Liberation (AMCOMLIB), acrònim rere el que s'amagava la CIA, amb la vocació de fer arribar la propaganda nord-americana a la Unió Soviètica.
La distància perfecta
Radio Liberty va tenir la seva primera seu a Munic, però tan sols uns pocs minuts després d'iniciar les seves emissions a l'ona curta, els soviètics van aconseguir bloquejar la seva freqüència. 1-0 per als russos. Va ser aleshores quan els agents de la CIA van iniciar la cerca del paratge perfecte per ubicar la seva emissora propagandística.
Havia de ser un enclavament que es trobés entre 2.000 i 3.000 kilòmetres de Moscou, la distància ideal per fer estacionar els sis transmissors d'ona curta de 250 quilowatts. La platja de Pals, al Baix Empordà, està a 2700 kilòmetres de la capital russa, a més està envoltada de l'espessa vegetació del Parc Natural del Montgrí, amagatall natural immillorable per ocultar els transmissors.
Inici de les emissions
Howland Sargeant, president de Radio Liberty, havia estat un dels més ferms defensors de l'entrada d'Espanya a la UNESCO, suport que les autoritats franquistes van respondre venent a la CIA els 333.500 metres quadrats del terreny del Parc Natural del Montgrí que ocuparia l'emissora per 7.673.073 de pessetes de l'època, uns 46.116,10 euros actuals. Els americans, però, van registrar la propietat a nom del govern espanyol. Aquest, a canvi, li cobrava un lloguer anual de 285.000 dòlars. El 23 de març de 1959 a les tres i cinc del matí, Radio Liberty va realitzar la seva primera emissió des de la platja de Pals. "Govorit Radio Svoboda"... "Està escoltant Ràdio Llibertat", va ser el primer missatge que es va poder escoltar. Una salutació en rus als oients que encapçalaria totes les seves emissions.
Durant anys l'emissora del Baix Empordà fou la més potent de totes les que els Estats Units tenien repartides pel món. Eren tretze antenes amagades davant del mar que transmetien sense parar alimentades per la seva pròpia mini central elèctrica, coneguda com 'edifici dièsel'. El complex el completaven l'edifici principal, els garatges i els anomenats 'barracons', estances que allotjaven alguns dels més de 200 treballadors que va arribar a tenir en nòmina Radio Liberty.
Ajudant a consolidar la perestroika
Del 19 al 21 d'agost de 1991 un grup de militars soviètics van intentar enderrocar el govern de Mikhaïl Gorbatxov i les seves polítiques reformistes i aperturistes: la perestroika. Va ser el mateix Gorbatxov qui temps després va explicar que durant el cop d'estat va aconseguir estar connectat al món exterior mitjançant una petita ràdio del seu personal de servei. Escoltava Radio Liberty de Pals. L'intent fallit de cop d'estat va suposar la consolidació de la perestroika i amb aquesta, el final de la Guerra Freda.
Sense un enemic al qual contrarestar propagandísticament, Radio Liberty ja no tenia sentit. El 25 de maig de 2001 a les 10 del matí va llançar a l'aire la seva última emissió. Dues dècades més tard, el Consell Comarcal del Baix Empordà protegirà Ràdio Liberty declarant-la Bé Cultural d'Interès Local.