Ramón Esono Ebalé (Mikomeseng, Guinea Equatorial, 1977) és a la presó des de fa 40 dies. El seu delicte: haver publicat unes caricatures del dictador guineà, de la seva dona, del seu fill i d'altres personatges rellevants del règim. En tot aquest temps empresonat ni el jutge ni el fiscal han formulat cap acusació formal contra ell. En canvi, a la televisió, estrictament controlada pel règim, s'ha anunciat que havia estat detingut per falsificació i blanqueig de diners, una acusació que té ben poca credibilitat. La defensa del dibuixant ha demanat interrogar els testimonis, però el jutge no s'ha pronunciat. És habitual que el règim acusi de delictes comuns a opositors per tal de mantenir-los detinguts durant algun temps: fa pocs anys va ser empresonat el doctor Wenceslao Mansogo, responsable de Drets Humans del partit opositor Convergència Per a la Democràcia Social (CPDS). Se l'havia acusat de matar a una pacient i d'extreure alguns òrgans del seu cadàver per fer bruixeria. Tot i que es va demostrar la falsedat de l'acusació, Mansogo va passar 4 mesos a presó i va ser alliberat sense cap tipus de judici.
Farsa judicial
Els amics que acompanyaven Ramón Esono en el moment de la detenció han assegurat que la policia no va preguntar res a Esono sobre falsificació o blanqueig de diners i que en els primers interrogatoris es va centrar en criticar-li les seves activitats com a dibuixant. A Guinea Equatorial els jutges són nomenats i cessats pel règim. Hi ha magistrats que ni tan sols són llicenciats en Dret. És per això que es confia molt poc en les possibilitats de demostrar la innocència del creador mitjançant el sistema judicial guineà. De fet, se sap que Ramón Esono ha rebut pressions perquè faci una declaració pública en què demani perdó al president, a la seva família i als membres del governamental Partit Democràtic de la Guinea Equatorial, per les seves sàtires. Se li hauria promés la llibertat si ho fa, tot i que aquest tipus de promeses no sempre són de fiar.
Solidaritat des de Barcelona
La Llibreria La Caníbal va acollir un acte de solidaritat amb Ramón Esono, amb la participació de Tutu Alicante, president de l'ONG pro drets humans EG Justice, l'escriptor guineà Juan Tomás Ávila Laurel, autor d'Arde el monte de noche, i l'activista guineana Remei Sipi. Tutu Alicante va deixar clar que Ramón Esono necessita la solidaritat de l'exterior, i va confirmar que si no ha estat torturat, probablement, és per les reaccions internacionals a la seva detenció. I Ávila Laurel va insistir en què cal defensar la llibertat d'expressió arreu, també a casa nostra, perquè la normalització de la censura en un lloc acaba repercutint en d'altres.La Caníbal té a la venda una de les obres més crítiques de Ramón Esono: La pesadilla de Obi.
L'acusador acusat
Tutu Alicante ha recordat que aquest divendres es dictarà sentència, a París, contra el fill del dictador guineà, Teodoro Nguema Obiang Mangue, per un cas de corrupció i blanqueig de diners. A més a més, en un cas judicial resolt fa pocs anys als Estats Units, es va demostrar que Teodorín ha extorsionat, robat i blanquejat diners i ha violat les lleis bancàries nord-americanes (mitjançant un acord judicial va reconèixer la seva culpabilitat i va acceptar que se li confisquessin els seus béns per evitar una ordre de presó). Alicante ha destacat que "mentre el defraudador i criminal és vicepresident de Guinea i viu tan tranquil, un artista, un pare, un home de família és a la presó des de fa 40 dies". I ha destacat que el pitjor del país africà és la impotència de dependre per complet de la voluntat d'un individu, reflex de l'arbitrarietat que impera a Guinea.