Ramon Muntaner és un cantautor mític, recordat per la banda musical de La plaça del Diamant, però també per la seva tasca de musicar poemes de Joan Salvat-Papasseït, Joan Oliver o Josep Maria de Sagarra. El 1975 publicava el seu primer àlbum Cançó de carrer. Formava part de l'anomenada "Novíssima Cançó", que agrupava alguns cantants que van sorgir en els darrers anys del franquisme. Fa més de 30 anys que va deixar la seva carrera com a cantautor, però encara és recordat. i per això Joan Isaac i una colla de músics van decidir retre-li homenatge en un concert en el que van interpretar noves versions dels seus vells temes de fa 40 anys. Avui s'ha presentat i posat a la venda l'àlbum Cançó de carrer. Cantem Ramon Muntaner, publicat per PICAP, en un segell amb el suport del BarnaSants.
Homenatge molt divers
El 10 de febrer de 2018 el Teatre Joventut de l'Hospitalet acollia l'homenatge a Muntaner, amb la presència de Gemma Humet, Sílvia Comes, Rusó Sala, Enric Hernàez, Roger Mas, Borja Penalba, Túrnez & Sesé, Joan Isaac, Joan Manuel Serrat, Eduard Iniesta i el grup Coses. L'àlbum està composat per 17 temes mítics de Muntaner, interpretats per aquests autors molts d'ells amb lletres grans poetes com Pere Quart, Palau i Fabre, Maria Mercè Marçal i, sobretot, Miquel Martí i Pol. Entre els temes més coneguts, La meva amiga com un vaixell blanc (en versió de Sílvia Comas), El ball dels cent mil diumenges (versionat per Rusó Sala), Au, jovent! (interpretada per Coses)... I es clou amb una versió de La plaça del Diamant interpretada per Joan Manuel Serrat i Gemma Humet.
La felicitat de l'homenatjat
Ramon Muntaner ha afirmat que "Només es poden tenir paraules d'emoció" per aquest disc i ha recordat que "la nit del concert em vau fer molt feliç". El cantautor ha explicat que totes les cançons que surten al disc van ser fetes fa més de 40 anys, però justament per això el plaer és més gran: "quan veus tants anys després que les cançons tenen vida pròpia, això dona molta felicitat i també dona sentit a aquest ofici de fer cançons", ha afirmat Muntaner... El Festival BarnaSants, promotor de la iniciativa ha volgut justament recordar el temps en què el cantautor actuava davant el públic, i per això ha presentat el disc a les Cotxeres de Sants, on Muntaner va fer el seu primer concert, el 1975.
Memòria democràtica
Pere Camps, director del festival BarnaSants, promotor d'aquesta iniciativa, ha afirmat que l'àlbum de Ramon Muntaner és una eina de "memòria democràtica". Alguns dels temes més combatius, segons Camps, tenen plena vigència en els temps actuals. Aquest és el tercer àlbum del segell conjunt entre PICAP i Barnasants, que anteriorment ja havia publicat un àlbum de Les Kol·lontai i un altre sobre la música de les revoltes de 1968 (versionada per Joan Isaac).