Recordeu aquell grup de germans esculturals que ballen flamenc? Són Los Vivancos, fills de Pedro Vivancos, creador d'una secta que als 80 va desfalcar diners a centenars de seguidors, i va promocionar les arts marcials i la dieta macrobiòtica. Raschimura, la novel·la de Francesc Bellart publicada per Random House, porta el nom de la presumpta secta que va crear el també bailaor. Pedro Vivancos va tenir 39 fills i una vida força poc creïble. Nascut en el si d'una família obrera emigrada de Melilla, es va començar a guanyar la vida al barri Xino de Barcelona, a l'actual Raval. El jove Vivancos es va relacionar amb els artistes flamencs més importants de l'època i va tenir un relatiu èxit als tablaos barcelonins dels 70. Després d'un viatge misteriós, va tornar amb el cap rapat i un quimono negre, va fundar una escola d'arts marcials a Sant Cugat i una fàbrica de productes macrobiòtics. Una fantasia? Doncs encara n'hi ha més; a Raschimura, l'autor ens explica una història que bé podria haver estat portada a l'audiovisual abans que La Mesías (de fet, l'operació que va desmuntar Raschimura portava aquest nom).

El nostre particular guru proclamava curar malalties com la diabetis o el càncer amb mètodes bastant radicals. La seva personalitat, segons relata l'autor a través també d'altres testimonis, era "extravagant". Com Montserrat Puig Baró, movia les extremitats amb mestria, però en aquest cas per tocar la guitarra i ballar. Quan va començar a fer classes a l'escola Viaró, ja s'intuïen les seves excentricitats, doncs menjava les taronges sense pelar a mossegades i s'aïllava de la resta dels seus companys. Les arts marcials es van creuar en la seva vida des de molt petit a Melilla, però no va ser fins als 70, coincidint amb el boom de Bruce Lee i amb totes les arts orientalistes, hippies i ioguis, que es va professionalitzar.

raschimura

El llibre és ple d'anècdotes sobre la vida d'aquest "personatge" tan singular, potser el salseig més important és que va ser un seductor empedreït o un narcisista espiritual. Des de la seva primera conquesta coneguda Pastora Marcos, bailaora ara ja oblidada, va tenir set grans amors. Set núvies per a un germà seria el títol de la seva novel·la romàntica. Amb cada una d'elles va tenir uns quants fills, fins a 39. Segons Bellart, el messies era un pol·linitzador excepcional i fins i tot es va lligar a la filla gran d'una de les seves amants. Llegiu bé: entre "Pedro i les set" hi havia una mare i una filla, també dues germanes. Si això us sembla rocambolesc, espereu a llegir els successos més insòlits d'aquesta història: morts, desaparicions.

Bellart ha recuperat una figura dantesca de la història del nostre país a base d'una investigació que a mi m'hauria resultat exasperant

Francesc Bellart, autor de Editor indiscreto (2017) i Crònica fabulosa de la Mamà Asya i la seva descendència (2022), ha reparat en una història que pocs recorden, ni tan sols l'algoritme de Google. També ha contextualitzat la història amb les principals pseudoreligions com l'auge dels Hare Krixna a Espanya o els assentaments de les sectes a la Colúmbia Britànica, on també Pedro i les Vivancas van anar a divulgar la seva paraula després de ser perseguits per la justícia. Els Vivancos que queden vius defensen la figura del seu pare i el model de la seva família com un entorn segur i sa. Raschimura va morir l'abril de 1996, imagineu de què? Bellart ha recuperat una figura dantesca de la història del nostre país a base d'una investigació que a mi m'hauria resultat exasperant per com de d'embolicat i malvat són els transformavides que vomiten bestieses i destrueixen la vida de les persones vulnerables. Una família perseguida per la polèmica? Sens dubte.