Rafael Aranda (1961), Carme Pigem (1962) i Ramon Vilalta (1960), de RCR arquitectes, un estudi d'Olot, han obtingut avui el Premi Pritzker, el principal premi d'arquitectura a nivell mundial. És un guardó de gran importància per a aquest equip, que ha treballat sobretot a Catalunya, però que ha assolit ressò mundial. Aquest guardó és concedit per la fundació Hyatt, dels Estats Units, i l'han obtingut arquitectes tan famosos com el brasiler Oscar Niemeyer, el britànic Norman Foster o el francès Jean Nouvel. El premi i els 100.000 dòlars de dotació es lliuraran als guardonats el 20 de maig, a Tòquio.

Biblioteca de Sant Antoni, a Barcelona. Foto: Sílvia Costa i Josep Azuara.

A més a més de la realització de projectes arquitectònics, des del 2008, RCR ha organitzat el Laboratori Barberí, a Olot, i a través de la RCR Bunka Fundació Privada s'ha vinculat al món de la dinamització cultural des d'una perspectiva multidisciplinar, més enllà de l'arquitectura. Així, RCR ha organitzat tallers d'Arquitectura i Paisatge, d'Audiovisual i Fotografia, d'Escenografia i Arquitectura efímera; programes de Dansa i de Disseny Gràfic... El Laboratori Barberí organitza grans trobades internacionals, virtuals i físiques, sobre la recerca en temàtica d'espai.

 

Els membres d'RCR van estudiar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès i en acabar els seus estudis es van establir a Olot. Durant força temps van treballar principalment a Catalunya, tot i que en els darrers anys han tingut molts encàrrecs a l'exterior. Entre les seves obres es poden destacar la Biblioteca del barri de Sant Antoni a Barcelona, el restaurant Les Cols d'Olot, l'Escola Bressol Els Colors de Manlleu, el camp d'atletisme Tussols-Basil a Olot, el celler Bell-lloc a l'Empordà, el Museu Soulanges a Rodez...  Han guanyat nombroses distincions, com el Premi Nacional de Cultura, que van obtenir el 2005. El seu treball ha despertat molt d'interès en revistes especialitzades i el RCR ha estat convidat a la majoria de grans trobades internacionals d'arquitectura.

RCR dóna prioritat a adaptar els edificis al lloc on s'han de construir. És una arquitectura que estableix una relació directa amb el paisatge, que pretén aprofitar al màxim els valors que ja té el lloc abans de la construcció (com al celler Bell-lloc, perfectament integrat als camps de vinyes). Per tant, sempre intenta usar poca diversitat de materials, i dóna preferència a materials molt bàsics, autèntics, sempre que sigui possible procedents de l'entorn... RCR reivindica, sobretot, una arquitectura que transmeti benestar als usuaris i que faciliti espais funcionals. El jurat que els ha guardonat ha valorat especialment la seva vinculació amb les seves arrels.

Restaurant Les Cols. Foto: Sílvia Costa i Josep Azuara.

 

Imatge de portada: Musée Soulages de Rodez (França). Foto: Waltercolor.