Josep i Pere Monje, les dues generacions de l'històric Via Veneto, ens acompanyen en una nova entrega de receptes per fer a casa aquests dies de confinament gràcies a l'acord entre l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i ElNacional.cat. Josep Monje, oriünd de la Vall Fosca, no ha renunciat mai als seus orígens de pagès i a la muntanya, que va abandonar als 14 anys per posar rumb cap a Barcelona, amb només una maleta i un parell de mudes. Recorda que fa 25 anys que l'Acadèmia es va fundar al Via Veneto, aleshores presidida pel periodista i gastrònom Néstor Luján. Des de 1978 és l'únic propietari del restaurant, que segueix sent un clàssic de la ciutat i una icona de la restauració, avui en mans del seu fill Pere, que porta el negoci.
David Andrés, xef del restaurant Via Veneto, ens prepara (juntament amb el petit Xan) una samfaina des d'Igualada. Una recepta fàcil, bona i molt sana! T'hi animes?
Amb més de 50 anys d'història, el Via Veneto és una de les principals referències gastronòmiques de Barcelona, sinònim de modernitat culinària, i amb un servei i celler únics. Una estrella Michelin, tres sols de la Guia Repsol, tercer millor restaurant de Barcelona (Macarfi) i nº 42 Best European Restaurant (The Daily Meal).
Al capdavant del projecte hi ha la família Monje, Josep i Pere Monje. Plats i conceptes molt sòlids, amb gustos molt clars i una primera matèria de qualitat. La cuina del Via Veneto és mercat, o mar, utilitzant sempre els productes frescos de la Boqueria o de les llotges de Barcelona i Palamós, però la cuina del Via Veneto també és catalana i utilitza tots els productes del territori i totes les tècniques mediterrànies per rehabilitar grans plats tradicionals que estaven oblidats.
Va ser un dels restaurants predilectes de Salvador Dalí, qui hi arribava amb el seu seguici de convidats i organitzava veritables vetllades inoblidables. Un sopar amb Salvador Dalí era sempre un esdeveniment nou i únic. El geni va demanar en una ocasió a Josep Monje botifarres per a, tot seguit, penjar-les de les seves convidades a manera de collaret.
David Andrés va créixer al restaurant Abac amb Xavier Pellicer, passa pel Neichel Restaurant, també pel Restaurant Hofmann, per Can Roca amb Joan Roca, és copropietari i va ser xef del Somiatruites Restaurant d'Igualada, ha estat cap de cuina durant més de vuit anys del Restaurant Abac amb Jordi Cruz, on van guanyar tres estrelles Michelin, i va ser nomenat número u de la llista Forbes 30under30 més influents d'Europa el 2017. Dues hores i mitja després de dir que deixava l'Abac per agafar-se un temps lliure, va rebre moltes trucades, una d'elles la de la família Monje perquè s'incorporés al Via Veneto.
Treball en equip, família, passió i estima, valors compartits que van fer que l'Andrés digués que sí a liderar la cuina del restaurant referent en la història gastronòmica de Barcelona.
Al xef David Andrés l'han precedit altres membres premiats per l'Acadèmia Catalana de Nutrició com:
- Carles Gaig i els seus ous fregits (amb aigua!)
- Fina Puigdevall del bell Restaurant Les Cols amb el farro amb ous escalfats,
- Nandu Jubany amb les seves patates estofades
- Joan Roca amb l'arròs a la cassola
- Núria Gironés de Ca l’Isidre amb una mona típica del Penedès
- Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar amb un risotto amb tomàquet i alfàbrega
- Carme Ruscalleda i el seu arròs "d'abordo"
- Els germans Torres feien una fideuà a la cassola i llenties estofades
- Joel Castanyé de La Boscana i el flam d'ou
- Romain Fornell i el seu pollastre a la cocota
- Arnau Bosch de Can Bosch i unes mandonguilles fàcils
També disposem dels consells saludables de la nutricionista Magda Carlas per al confinament, la importància del calci i com podem començar a baixar de pes.