L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i ElNacional.cat avui us porten a taula un plat del Romain Fornell. El xef, conegut pels lectors del diari amb les seves receptes del Caelis i de Casa Leopoldo, avui ens ensenya a cuinar el pollastre a la cocota, o cocotte, amb la gran ajuda de les seves filles Charlotte i Léa! Que aprofiti!
Romain Fornell va néixer a Tolosa de Llenguadoc, França, el 1976. El 1994 va ingressar a la prestigiosa Escola d'Hostaleria de Tolosa on va ser escollit com el Millor Cuiner Jove de Midi Pyrénées. Poc després, va desenvolupar el seu aprenentatge professional en reconeguts restaurants francesos, com ara Les Jardins de l'Opéra.
El 1996 es va traslladar a Barcelona com a segon del restaurant La Maison du Languedoc Rousillon. El 1997 va tornar al país gal per treballar amb Michel Sarran i, posteriorment, amb Alain Ducasse. El 2000 va obrir el restaurant Chaldette, a la Lozère, on va donar a conèixer el seu potencial creatiu i pel qual el 2001 va obtenir la seva primera estrella Michelin convertint-se, amb només 24 anys, en el cuiner més jove en aconseguir-la. El 2002 va tornar a Barcelona, on resideix des de llavors, per posar-se al capdavant del restaurant Diana de l'Hotel Ritz (actualment, Hotel El Palace). El 2004 el Diana va esdevenir el Caelis, amb una filosofia pròpia i independent de l'hotel. El 2005 el Caelis va ser guardonat amb una estrella Michelin, la qual cosa va suposar que Romain s'erigís com l'únic cuiner francès a aconseguir una estrella Michelin a França i una a Espanya. El 2006 el Caelis va obtenir el Premi al Restaurant de l'Any atorgat per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia.
El 2011 va obrir el bistrot Cafe Emma al centre de Barcelona, al costat del seu amic i antic mentor Michel Sarran. Michel ostenta dues estrelles Michelin pel seu restaurant homònim de Tolosa. En els últims anys, Romain ha incorporat Cafè Turó, Épicerie i Joël's Oyster Bar, tots a Barcelona, als seus projectes gastronòmics.
El 2015 és nomenat director gastronòmic de tots els espais de restauració de l'Hostal de La Gavina de S'Agaró (Costa Brava, Girona) amb especial èmfasi en el restaurant Candlelight que, des del 2016, porta el seu nom (Candlelight by Romain Fornell).
A principis del 2017 comença, juntament amb un altre soci, Oscar Manresa, la gestió de Casa Leopoldo, emblemàtic restaurant que data de 1936 i que recuperen amb la il·lusió de reubicar-lo en l'imaginari culinari de la ciutat.
Des de principis del 2017 i, coincidint amb el trasllat de Caelis a l'Hotel Ohla Barcelona, és el xef-director de tots els espais gastronòmics d'aquest Hotel Ohla Barcelona (a més de Caelis i Caelis Privé també de La Plassohla, Vistro49 i La Terraza).
El març del 2018 Romain recull el premi com a Millor Xef de restaurant en els European Hotel Awards 2008 by References. El 29 d'octubre Caelis és guardonat com La meilleure table internationale en el marc de la gala dels Trophées de la Gastronomie 2018, celebrada a Lió.
A principis de desembre del 2018 Romain, juntament amb el seu soci Oscar Manresa, inaugura Casa Tejada, que inicia nova etapa de la mà de tots dos en tant que bistrot i oyster bar.
Al febrer del 2019 obre, amb Bernard Bach i també amb Oscar Manresa, Chef's Table, un espai gastronòmic situat al centre d'Andorra la Vella, als baixos de The Embassy.
Al llarg de la seva trajectòria professional, Romain ha participat en els principals esdeveniments culinaris del món, com ara, entre d'altres, el World Gourmet Summit Singapore, el World Gourmet Festival Bangkok, el Festival Mont-real, el Rencontre Internationale de la Gastronomie Tolosa, i l'European Catering Cup a Lió.
Al gran Romain Fornell l'han precedit altres membres premiats per l'Acadèmia Catalana de Nutrició com:
- Carles Gaig i els seus ous fregits (amb aigua!)
- Fina Puigdevall del bell Restaurant Les Cols amb el farro amb ous escalfats,
- Nandu Jubany amb les seves patates estofades
- Joan Roca amb l'arròs a la cassola
- Núria Gironés de Ca l’Isidre amb una mona típica del Penedès
- Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar amb un risotto amb tomàquet i alfàbrega
- Carme Ruscalleda i el seu arròs "d'abordo"
- Els germans Torres feien una fideuà a la cassola i llenties estofades
- El Joel Castanyé de La Boscana i el flam d'ou
També comptem amb els consells saludables de la nutricionista Magda Carlas per al confinament, i la importància del calci.