Novel·la, autoficció, correspondència o històries reals es mesclen entre els gèneres i les temàtiques d'alguns dels llibres més valorats del 2024. El nostre espai literari viu un moment ple i enriquidor, format pel talent autòcton que trasllada les nostres històries al món, i també per un munt d'autors estatals o internacionals que, a través de grans traduccions, ens arriben amb històries d'arreu per ampliar la nostra capacitat crítica i de reflexió. Perquè els llibres són grans amics de viatge per entendre les realitats diverses de les diferents societats. Aquestes són algunes recomanacions literàries triades per la redacció de Revers i que ens apropen a l'objectiu.

🟠 17 sèries de 2024 que has de veure abans de començar el 2025
 

Els llibres del 2024 recomanats per la redacció de Revers

  • La península de las casas vacías (Siruela), de David Uclés

Una novel·la sobre la Guerra Civil espanyola en clau de realisme màgic, una història sobre la descomposició d'una família i la deshumanització de tot un poble. És el relat de molts protagonistes i testimonis del conflicte, una novel·la contemporània d'una enorme honestedat que està cridada a convertir-se en un clàssic de la literatura espanyola. David Uclés hi va treballar durant 15 anys i La península de las casas vacías és un exhaustiu viatge de documentació i memòria. 

91yBtsJEJgL. UF1000,1000 QL80  (1)
  • Cartes (1838-1867) (Edicions del Cràter), de Fiódor Dostoievski

Gairebé es podria dir que la vida de Dostoievski és més intensa que les seves obres, i els anys més convulsos són els que transcorren entre 1838 i 1867. Aquesta correspondència mostra com va viure esdeveniments tan coneguts com l’èxit de joventut, la condemna a mort i el presidi, i com els deutes, l’addicció al joc i l’amor van influir en la seva manera d’escriure. Dostoyevski és un dels casos més clars en què la vida i el context d’un autor són imprescindibles per entendre’n l’obra. La seva biografia és una de les més impactants i cèlebres de la literatura, i amb aquestes cartes se’n poden seguir els esdeveniments més rellevants amb les seves pròpies paraules.

CARTES COBERTA baixa webp
  • Polilla (Alfaguara), d'Alba Muñoz

Narrat amb una ràbia i una bellesa excepcional, Alba Muñoz signa una crònica íntima i periodística sobre el seu periple per Bòsnia just després de graduar-se en Periodisme, on va enamorar-se mentre estirava els fils del tràfic de dones i l'explotació sexual a la Bòsnia de la guerra i la postguerra. El que havia de ser el reportatge de la seva vida va anar agafant pols en un calaix després d'inspeccionar els límits entre el desig i la violència i d'haver de fer front a una relació complicada amb el seu pare. 

🟠 Alba Muñoz: "No haver sentit mai parlar de feminisme em donava una fortalesa brutal"
 

71BT5Kzc5XL. AC UF1000,1000 QL80
  • Records d'egotisme (La Breu Edicions), de Stendhal

L’any 1832, Stendhal, destinat com a cònsol francès a Civitavecchia, es proposa escriure els seus records i resseguir els fets que van marcar la seva vida a partir del juny de 1821, data del seu retorn a París després d’una llarga estada a Itàlia, fins al novembre de 1830, data del seu nomenament a Trieste. L’obra comença en el moment en què Stendhal abandona Milà acusat de recolzar el moviment independentista italià pel govern austríac i decidit a oblidar el seu enamorament platònic per Métilde. Records d’egotisme és una crònica inacabada d’una convalescència. 

Records d Egotisme Stendhal cover
  • La llamada (Anagrama), de Leila Guerriero

La periodista argentina posa paraules a la història real de Silvia Labayru, integrant del sector d'Intel·ligència de l'organització Montoneros —un grup armat d'extracció peronista—, que amb 20 anys i embarassada de cinc mesos va ser segrestada pels militars de la dictadura de Videla. Va ser torturada, esclavitzada, violada reiteradament per un oficial i obligada a fer-se passar per la germana d'un infiltrat. Quan va ser alliberada, va ser tractada de traïdora pels seus companys de militància. Leila Guerriero va començar a entrevistar-la l'any 2021 i ha creat una de les cròniques més intenses i sorprenents dels últims temps.

b082a4ee05627055ff7af0653c1ef97f536a23f7
  • Aquí baix (L'Altra Editorial), de Laia Viñas

La segona novel·la de Laia Viñas és un retrat sobre l'amistat i el declivi de l'adolescència, aquell impàs en què t'adones que has de començar a responsabilitzar-te de la vida. Parla d'un grup d'amics de les Terres de l'Ebre que es mobilitzen per baixar a València i fugir de la monotonia i la manca d'expectatives a través de la ruta del Bakalao. Una radiografia d'una època amb unes descripcions a l'altura dels qui van viure aquella explosió de sensacions. 

🟠 Laia Viñas: "A la ruta del bakalao, les dones van passar de ser un tros de carn a subjectes actius"
 

61q3Drlz7pL. AC UF1000,1000 QL80
  • Presentes (Alfaguara), de Paco Cerdà

Des de la literatura, el periodista valencià s'ha convertit en un dels nostres millors cronistes de la postguerra. Ja ho va evidenciar en les seves anteriors novel·les, 14 de abril (Libros del Asteroide, 2022) i El peó (Ara Llibres, 2023). Amb Presentes proposa un relat que ja suma diverses edicions i que ha venut els drets per ser traduït a set llengües, on  ens transporta al 20 de novembre de 1939, matinada freda en què es va iniciar el seguici funerari per transportar el fèretre del fundador de la Falange i icona màrtir franquista, José Antonio Primo de Rivera, des d'Alacant fins a Madrid. 

🟠 Paco Cerdà: "La memòria és la vacuna contra la nostàlgia"
 

71EcDzTCwoL. UF1000,1000 QL80
  • Os (La Magrana), de Marian Engel

La Lou treballa de bibliotecària a l'Institut del Patrimoni Nacional de Toronto i viu una vida anodina, soterrada entre mapes i textos antics. Fins que un estiu li cau al damunt l'encàrrec de viatjar a una illa remota per classificar l'herència del misteriós Coronel Jocelyn Cary, recentment defallit. Allà es trobarà amb un os del qual ningú l'ha alertat. 

os
  • Un dia a la vida de l'Abed Salama (Edicions del Periscopi), de Nathan Thrall

L’Abed Salama busca el seu fill de cinc anys, en Milad, que ha anat d’excursió amb l’escola patint un accident amb l’autobús, amb totes les víctimes traslladades a diversos centres mèdics i hospitals de Jerusalem i Cisjordània. Durant les hores següents haurà de combatre la por i la incertesa mentre s’enfronta al silenci administratiu, als controls militars i a una infinitat de tràmits i obstacles burocràtics delirants que l’Estat d’Israel imposa als palestins de les zones ocupades. Condecorat amb el Premi Pulitzer de no-ficció 2024, és un reportatge estremidor amb què Nathan Thrall entrellaça les vides de jueus i palestins amb un enfocament lúcid i profund que detalla el sofisticat sistema de segregació que ofega la vida de milers de ciutadans palestins i en condiciona la llibertat.

🟠 Per què la mare de Nathan Thrall no pot llegir el llibre amb què el seu fill ha guanyat el Pulitzer?
 

AST 16 COBERTA DESCARREGABLE ABED
  • Middelmarch (Editorial Alpha), de George Eliot

Middlemarch és l'obra mestra de George Eliot (pseudònim de l'escriptora Mary Anne Evans), ara en català. La història, que segueix la vida de Dorothea Brooke, una dona idealista, acomodada i compromesa per ajudar els més necessitats de la ciutat, retrata el dia a dia d'una ciutat de províncies anglesa, combinant el relat de les vides dels que hi viuen amb temes tan candents com la situació de la dona, la naturalesa del matrimoni, l'idealisme, l'interès personal, la religió, la hipocresia, les reformes polítiques i l'educació. Una novel·la d'idees amagada rere les petites vides dels habitants de Middlemarch.

9788498594447
  • Trist tigre (Anagrama), de Neige Sinno

A Trist tigre ens trobem amb un llibre híbrid que fa ziga-zagues entre l'autoficció i l'assaig amb una claredat aclaparadora. Neige Sinno, guanyadora del prix Femina, finalista del Goncourt i autora d'altres llibres com La vie des rats, ens explica l'experiència de l'abús infantil durant la seva infantesa. De nena va patir abusos per part del seu padrastre, i reflexiona a través de la seva experiència sobre què suposa aquesta vivència per aprendre a sobreviure durant la resta de la seva vida. 

🟠  Trist tigre: un artefacte literari sobre l'abús infantil que tots hem de llegir
 

51k+nfwBrfL. AC UF1000,1000 QL80
  • Les edats de l’home (La Segona Perifèria), d'Etgar Keret

Aquesta antologia no només mira de recopilar els millors contes que Etgar Keret, escriptor de masculinitats, ens ha brindat fins ara, sinó que parteix d’una ambició més alta: aconseguir que els contes escollits mostrin el transcurs de la vida sencera d’un home típicament keretià. Les obsessions i inseguretats que neixen en el nen, que evolucionen en el jove i floreixen en l’home adult. Les edats de l’home és la primera oportunitat que tenim de llegir Keret traduït directament de l’hebreu, gràcies al traductor Paul Sánchez Keighley.

  • El celo (Alfaguara), de Sabina Urraca

El celo va molt més enllà de ser un caramel literari d'una excel·lència destacable. És una autòpsia a les entranyes dels maltractaments i una radiografia costumista sobre les lleis macabres que pesen sobre les dones que el pateixen, apartades del ramat com empestades inútils, ànimes maleïdes d'un fenomen abusiu gairebé paranormal. Parla també de la recerca del plaer quan s'ha fet miques o de la contradicció de tornar cap al foc sabent que crema, encara que la resta de l'aquelarre s'entesti a ensenyar-te les flames.

🟠 Sabina Urraca: "Quan una dona deixa el seu maltractador també deixa a qui creu el seu amor, i no és fàcil"
 

el celo  1
  • Baumgartner (El balancí), de Paul Auster

L'últim llibre d'Auster, que va morir pocs mesos després de la publicació d'aquesta novel·la lluminosa i brillant. Una història tensa i expansiva sobre l'amor, el desig, la pèrdua, la memòria i la solitud protagonitzada per Seymor Baumgartner, un professor de filosofia a punt de jubilar-se, i és que la seva vida ha estat marcada per l’amor profund i permanent per la seva dona, l’Anna, que va morir en un accident de natació fa nou anys. Però la visita d'una jove, estudiosa de l'obra de la seva dona, trasbalsa el seu dia a dia.

71xYipAbovL. SL1500
  • Tan poca vida (Amsterdam), d'Hanya Yangihara

Tot i que originàriament va publicar-se l'any 2015 (en castellà a l'editorial Lumen), aquesta ficció fa res que ha arribat en català. Es tracta d'un dels fenòmens literaris més virals dels últims anys, escrit per Hanya Yanagihara i massivament recomanat a les xarxes socials, enamorant gran part dels lectors. Explica la història de quatre amics de Manhattan —Jude, Willem, JB y Malcolm— i el desenvolupament de les seves relacions personals al llarg dels anys, tocant amb delicadesa temes com la masculinitat, el trauma, la família o l'amistat. En la traducció al català d'Alexandre Gombau passa de les 800 pàgines, però és un imprescindible per no deixar anar el mocador.
 

coberta Tan Poca Vida
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!