Arriba a Barcelona la Regata Cultural de la Copa Amèrica. Una seixantena d'entitats, institucions i equipaments oferiran més de 200 activitats culturals, artístiques, esportives, gastronòmiques, de ciència i d’oci coincidint amb la  celebració aquest estiu de la Copa Amèrica. La iniciativa busca enfortir el vincle de la ciutat amb el gran esdeveniment esportiu des d'ara i fins a l’inici de la competició, amb activitats també durant els més de 60 dies de regates. Exposicions als museus, cicles temàtics a les biblioteques i la cerimònia de clausura del Viu la Vela, completen el programa en què destaquen els dos concerts de la Clàssica a la Platja, de la mà del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, que comptarà amb els directors d'orquestra Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot.

Concerts dirigits per Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot

El tradicional Clàssica a la Platja torna aquest estiu, els dies 11 i 12 de juliol, ampliant el seu format i amb noms de referència i impacte internacional. De la mà de Barcelona Obertura, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori, oferiran dos concerts amb els millors directors del moment, Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot en dos concerts a la platja de Sant Sebastià. El primer concert, programat per l’11 de juliol, farà pujar a l’escenari l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot, i l’Orfeó Català, acompanyats de grans veus catalanes com la soprano Serena Sáenz i el baríton Josep Ramon Olivé i veus internacionals tan reconegudes com la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie de Tommaso. El repertori serà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius i inclourà peces tan apreciades pel públic com l’últim moviment de la Novena Simfonia de L.V. Beethoven, l’ària Nessum dorma de Turandot de G. Puccini, l’O’Fortuna de C. Orff i el mític tema Barcelona, que Freddie Mercury va compondre per a Montserrat Caballé i els Jocs Olímpics de 1992.

Gustavo Dudamel, en una actuació al Festival de Perelada / Foto: Miquel González (Shooting)

El segon concert, el 12 de juliol, serà protagonitzat pel Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, sota la batuta del Gustavo Dudamel, amb la participació de dos solistes de renom internacional, la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Fernández, i amb la col·laboració del Cor Infantil de l’Orfeó Català. El públic assistent podrà gaudir d’un repertori per a tots els públics amb una selecció de les composicions més emblemàtiques del conegut compositor John Williams. Durant la vetllada s’interpretaran peces de Superman, Jurassic Park, E. T., Star Wars, Harry Potter, etc. Una vetllada amb el mar de fons per gaudir tant en família com amb amics.

Havaneres al Port Vell

El 15 de juny, el Port Vell acollirà la 38a Gran Trobada d’Havaneres 'Barcelona cara al mar', aquest any, coincidint amb la Copa Amèrica, estrenant escenari i format. L’Associació Amics de les Havaneres i la Comissió de Festes de la Barcelona impulsen l’esdeveniment, amb l’actuació dels grups Crema Catalana, Boira, Ultramar i Port Bo, amb la col·laboració de la Coral Mediterrània del Casal de Gent Gran Mediterrània de la Barceloneta.

El litoral de Barcelona viurà l'exhibició més gran de patí de vela, i també es promourà una lliga escolar i juvenil. Alhora, SAIL IN, el festival de cinema de referència en l’àmbit de la vela i la nàutica, desembarcarà per primer cop a Barcelona amb un tour de tres sessions al CCCB.

El Race Village, el Port Olímpic i la Mercè

El Race Village del Moll de la Fusta, que obrirà del 22 d'agost amb l'inici de la competició i funcionarà fins al final, oferirà cada cap de setmana actuacions programades per l'Institut de Cultura de Barcelona. El Port Olímpic, que en els pròxims mesos completarà la seva transformació com a pol d'economia blava, se sumarà també a les activitats de la Regata Cultural els caps de setmana, i a més, acollirà les regates de dones i joves.

En el marc de la Regata Cultural durant les festes de la Mercè, els dies 21, 22 i 24 de setembre hi haurà un espectacle d'art de carrer en tres punts del litoral barceloní, que posarà de manifest la importància del mar en el desenvolupament i la identitat de la ciutat, així com del tarannà de la seva ciutadania.

Gastronomia, restauració i comerç

La Regata Cultural inclou també les accions per vincular la gastronomia, la restauració, el comerç i els mercats de la ciutat amb la Copa de l'Amèrica, abans i durant la seva celebració. Així, el Tast a la Rambla, que aquest any incorporarà una mostra gastronòmica representativa dels 12 països presents a la Copa Amèrica, o el cicle gastronòmic “Tasta'm”, impulsat per l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals, que es trasllada pels diferents mercats de la ciutat amb producte de temporada i música. Aquest any dedicat a la cuina marinera i als productes de mar.

Els objectius de la Regata Cultural són enfortir el vincle de la ciutat amb la Louis Vuitton 37th America’s Cup, facilitar la difusió de l'esdeveniment i, alhora, situar Barcelona com una capital cultural, creativa, participativa i de referència internacional. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha participat en la presentació, ha destacat que és la primera vegada que la Copa Amèrica va acompanyada d'una programació d'activitats culturals i que això s'ha fet amb la voluntat que aquesta edició sigui "cent per cent barcelonina" i "un esdeveniment de tota la ciutat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!