Després del gran èxit d'El preu, una obra d'Arthur Miller dirigida per Sílvia Munt, el Teatre Goya torna a presentar una obra dirigida per Munt, La resposta de Brian Friel. Una obra que compta amb un repartiment de primera, amb Emma Vilarasau i David Selvas en els papers protagonistes, i Carme Fortuny, Ferran Rañé, Àlex Casanovas, Àngels Gonyalons i Eduard Buch. La resposta, que ha estat produïda pel Grec 2018 i per Bitò, es podrà veure a partir del dia 27 de juny i estarà a l'escenari fins el 13 d'agost. Les entrades ja són a la venda per internet.
Vides incompletes
La resposta és una reflexió sobre la resistència de la persona davant les relacions socials, que mai són completament satisfactòries. La història se situa a la Irlanda actual, on un escriptor en una situació difícil rep els seus amics i parents. Una obra que es desenvolupa en una tarda-nit, i que planteja una anàlisi de relacions de diferents tipus: de parella, entre pares i fills, entre amics... Tots els personatges principals és gent d'una certa edat, amb un passat complex ("duen una motxilla, com tothom que es fa gran", com explica Emma Vilarasau). És gent que ha perdut la ingenuïtat, que coneix la duresa de la vida i que sap les limitacions de l'existència, i també de les relacions. Una obra sense bons i dolents, on tothom té personalitats contradictòries, "amb moltes capes", com explica Emma Vilarasau, qui destaca que són "com tothom" i els passen les coses que passen a tothom; "allò que succeeix a l'escenari podria passar-li a qualsevol de nosaltres", destaca.
Una resposta per a tots
Sílvia Munt ha destacat que tot i que els protagonistes de l'obra són escriptors, no és una obra sobre el món dels intel·lectuals, sinó que els temes principals que planteja són vàlids per a qualsevol dels espectadors. Afirma que es tracta, sobretot, d'una obra que fa reflexionar sobre com cadascun es planteja la vida, el matrimoni, la relació amb els sogres, amb els pares, amb els amics... "Totes les relacions són complexes, això ens passa a tots", ha afirmat Sílvia Munt. L'obra també té un element important: la malaltia d'una filla, que per a Sílvia Munt, "és una tragèdia terrible per als pares".
Fi de la crisi teatral?
Sílvia Munt ha celebrat poder fer una obra d'aquestes dimensions, i poder fer-la amb actors molt diferents: "M'emocionava veure un repartiment tan heterogeni", ha apuntat la directora, "Hi ha gent d'escoles diferents i d'edats diferents, però tothom té en comú el talent". Sílvia Munt assegura que no té ganes de retornar a la feina d'actriu i que se sent molt satisfeta com a directora, especialment quan aconsegueix allò que vol, "transmet reemoció", com assegura que es produeix en el cas de La resposta. Àngels Gonyalons ha destacat que és un luxe treballar amb Sílvia Munt, però també ha posat de lloat "el subtil, delicat, fi i preciós llenguatge de Brian". Àlex Casanovas ha celebrat el fet que es faci una obra amb set actors i amb un gran muntatge de personal, una cosa inusual en els darrers temps: "No us creieu això que diuen que la crisi del teatre ha acabat". I ha afirmat que obres d'aquest format, que ara són excepcionals, abans eren bastant habituals. Des de la productora Bitò, s'ha assegurat que La resposta, pel seu cost, constitueix una "obra d'alt risc", però asseguren que estan convençuts que a la fi no perdran la inversió: "les obres ben fetes, encara que no siguin fàcils, acaben tenint èxit".