Nom fonamental en l'imaginari de la cultura popular del segle XX, els suecs ABBA han anunciat el seu retorn 35 anys després de la seva separació.
El mític quartet reapareix més de tres dècades després del seu adeu amb cinc cançons inèdites i una gira mundial virtual protagonitzada, això sí, pels Abba-tars, dobles virtuals d'Agnetha, Björn, Benny i Frida.
La batalla de Waterloo
Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid 'Frida' Lyngstad van formar ABBA el 1970. Ja aleshores Björn Ulvaeus i Benny Andersson eren músics, compositors i productors reconeguts de l'escena musical pop sueca. En el passat havien militat en bandes hereves del so de la british invasion com The Hep Stars i The Hotennany i a finals de la dècada dels seixanta s'havien trobat al duet Björn & Benny, amb què el setembre de 1970 van publicar el seu primer disc, Lycka.
Per celebrar l'aparició del seu disc de debut, van marxar de vacances a Xipre. Ho van fer acompanyats de les seves dones: Agnetha Fältskog, parella de Björn Ulvaeus, i Frida Lyngstad, muller de Benny Andersson. Elles, encara que més pròximes a les sonoritats del folk, també eren cantants amb una trajectòria més que prometedora. Va ser en aquelles vacances, en un concert improvisat per a les tropes de l'ONU destinades a l'illa del Mediterrani, que va néixer ABBA, nom que respon a l'acrònim format per les inicials dels seus noms.
El 6 d'abril del 1974 la ciutat anglesa de Brighton va acollir la XIX edició del festival d'Eurovisió. Suècia hi va participar representada per ABBA. El quartet va interpretar el seu tema Waterloo. Tant la cançó, una composició plusquamperfeta, com l'estètica amb què van aparèixer en pantalla Agneta, Björn, Benny i Frida, remetien al glam rock tan de moda en aquell moment gràcies a la irrupció de figures com David Bowie, Marc Bolan o Elton John. No van guanyar, van arrasar, i es van convertir instantàniament en una de les formacions més populars del planeta.
Un grup d'or
Modelant una fórmula que combinava el pop britànic dels Beatles, el wall of sound de Phil Spector i el so més pop de la Motown, durant els següents anys ABBA donarien forma a un dels repertoris més sublims de tots els temps. Mostrari de melodies en què destaquen títols com Dancing Queen (tema que van compondre expressament per a la boda del rei Carles XVI Gustau de Suècia i Silvia Sommerlath), Mamma Mia (de la qual han sorgit musicals i pel·lícules), Chiquitita, Fernando, Voulez-vous, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Thank You for the Music...
ABBA es van separar el 1982 havent venut més de 500 milions de còpies dels seus discos —el seu disc de grans èxits ABBA Gold va romandre durant... mil setmanes consecutives (19 anys i tres mesos) en la llista dels més venuts del Regne Unit—. Amb el temps, el grup esdevindria tota una multinacional amb un museu dedicat a la seva trajectòria, un restaurant, musicals, pel·lícules...
Divorcis i traumes
No tot, però, va ser idíl·lic en la seva carrera. La dissolució de la formació va venir precedida pel divorci dels dos matrimonis. Dolor que van exposar en la seva cançó The Winner Takes it All. La separació de Benny i Frida va ser relativament amistosa. Ella es tornaria a casar amb Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, príncep de la casa de Reuss, l'actual regió alemanya de Turinga. I Benny faria el mateix amb una presentadora de televisió.
Molt més traumàtica va ser la separació entre Agnetha Fältskog i Björn Ulvaeus. Només una setmana després de la seva ruptura, Björn ja passejava de la mà de la seva nova parella. Agnetha, que va acabar casant-se amb un camioner que feia anys que l'assetjava, va caure en el pou d'una depressió agreujada per la seva cada vegada més greu addicció a l'alcohol i diversos tipus de drogues. Una salut mental altament fràgil que va acabar derivant en diversos tipus de fòbies, com la por a volar o a les massificacions en espais tancats.
El retorn
Reclosa a casa seva durant anys, Agnetha ha estat el principal motiu (no l'únic) pel qual ABBA no han tornat a reunir-se mai, rebutjant ofertes desorbitades per tornar a tocar, com els 1.000 milions de dòlars que els van oferir l'any 2000 per protagonitzar una gira mundial de 1.000 concerts.
Dues dècades després, celebrant els 50 anys de la seva formació, ABBA, ara sí, tornen, tot i que virtualment. Signes dels temps.