L'escriptor Roberto Saviano, especialitzat en el crim organitzat a Itàlia i que aquest dimecres ha presentat telemàticament el seu nou llibre, Los valientes están soloss, ha considerat que Itàlia és un país "de vocació mafiosa" i Europa, un continent "contaminat en profunditat per les màfies". En una trobada amb un grup de periodistes, així s'ha pronunciat el també periodista, que ha lloat la figura de l'assassinat jutge Giovanni Falcone, protagonista de la seva última obra, la prova més difícil que ha passat com a autor, en provar de narrar sobre "la ment més brillant que s'ha enfrontat al crim organitzat".

Sense dubtar-ho, ha asseverat que Falcone, un home que va ser lloat només quan va morir el 1992 després de volar el seu cotxe pels aires en una autopista a Sicília, "va canviar la història del món perquè va demostrar que el crim organitzat és capitalisme criminal. No són bandes, lladres, assassins, és una organització econòmica, moral i militar". Segons el seu parer, si en l'actualitat hi ha investigacions a Madrid, Los Angeles o Rio de Janeiro és gràcies a Falcone, que ha comparat amb l'astrònom Johannes Kepler o amb el metge i científic Alexander Fleming, homes que "amb un pensament lògic i científic van permetre veure el món d'una altra forma, no només interpretar-ho, també transformar-lo". Per tot això, ha prosseguit, "el van matar, perquè el seu cap havia de deixar de pensar, no podien aturar-lo de cap altra manera".

Falcone va canviar la història del món perquè va demostrar que el crim organitzat és capitalisme criminal

Roberto Saviano, que es va donar a conèixer el 2006 amb Gomorra, s'ha mostrat molt crític amb els mitjans de comunicació que van qüestionar l'atemptat fa trenta anys i van arribar a especular que ho hagués organitzat el mateix jutge, quan "avui tenim les proves que va ser la Cosa Nostra la que va col·locar la bomba". "Giovanni Falcone -ha afirmat- era l'home més brillant i valent, encara que estava sol. Tots els altres, al seu costat, sentien la seva ombra, inferiors, menys mascles en un món de mascles. Amb aquest llibre he posat ordre a la seva història". Ha optat per la novel·la perquè li ha permès "entrar dins, explicar sentiments, emocions, reconstruir diàlegs a partir de bibliografia, diaris, entrar en els aspectes més íntims". Res no és, segons ha ressaltat, "arbitrari ni hi ha opcions fantàstiques en la meva reconstrucció. Tot està basat en proves o en una hipòtesi que deriva d'una prova o d'un indici. He escrit la història d'un home sistemàticament derrotat -ha dit-, sempre derrotat, només exaltat en el moment de la seva mort. Una dinàmica típica italiana o potser humana".

EuropaPress 1383525 entrevista roberto saviano
Roberto Saviano publica Los valientes están solos, biografia novel·lada del jutge Giovanni Falcone / Foto: Europa Press

Un país amb vocació mafiosa

Convençut que en els últims anys hi ha hagut "moltes victòries" en la lluita contra el crim organitzat i que Itàlia compta amb la "millor jurisprudència del món antimàfia", instruments que "permeten la lluita", tanmateix, ha sostingut que el seu país "continua sent un país amb vocació mafiosa", que pot veure's en les "concessions de contractes, buscant subterfugis, a un poderós que et protegeixi". Per a Saviano, "la cultura mafiosa continua sent hegemònica", encara que cíclicament es detinguin clans mafiosos, i ha mostrat la seva preocupació per una Europa que veu com un continent "contaminat en profunditat per les màfies".

Tancat entre quatre parets, decorades amb "cares que són obres d'art" i amb escorta permanent des de fa anys, ha llançat: "Tenim una Europa molt distreta, indiferent", sense ser conscient la seva opinió pública que "el país on es desenvolupa la guerra més ferotge contra els narcotraficants és Suècia". A Itàlia, ha precisat, "s'han necessitat cinquanta anys d'estudis per mostrar la realitat, al Brasil es va començar a fer en els noranta, però en un país com Espanya mai no ha començat", encara que ha admès que el concepte de màfia com en Itàlia no existeix, perquè "l'espanyol no té el concepte de família ampliat com el té el napolità o el calabrès". Amb tot, ha advertit, "les màfies italianes pensen en Espanya, un lloc on pots enviar diners, encara que mai no hi hagi una màfia catalana, andalusa o gallega, perquè el que hi ha a Galícia són contrabandistes, però no una organització mafiosa, amb regles, juraments, aliances de sang. Això no existeix, la qual cosa fa que Espanya sigui un territori de conquesta."

Les màfies italianes pensen en Espanya, un lloc on pots enviar diners, encara que mai no hi hagi una màfia catalana, andalusa o gallega, perquè el que hi ha a Galícia són contrabandistes, però no una organització mafiosa, amb regles, juraments, aliances de sang

Capficat en una croada judicial amb la presidenta del Consell de Ministres d'Itàlia, Giorgia Meloni, a la qual va titllar de bastarda, i amb el vicepresident Matteo Salvini, al qual avui ha qualificat com "un dels polítics més perillosos d'Europa", remarcant les seves "relacions amb Rússia", ha recordat que té un judici el proper dia 7 de desembre. D'altra banda, ha mantingut que els seus partits polítics mai no han mostrat "ni un sol gest autèntic contra l'economia criminal". Preguntat pel creixement de l'extrema dreta a nivell mundial, ha reflexionat que "els seus adeptes recolzen a aquests partits perquè veuen, per fi, uns polítics forts, amb coratge, que ataquen els intel·lectuals, els escriptors", sense oblidar que ell els ha patit directament perquè: "M'han censurat un projecte a la televisió, una emissió contra les màfies. Això també explica quin país és Itàlia". Encara que amb els anys, ha conclòs, les màfies "hagin canviat la seva estratègia, obligades per la lluita antimàfia de la societat civil, tanmateix, el poder econòmic de les organitzacions criminals continua sent immens i pot comptar amb un nou aliat: el desinterès d'Europa".