La primera tria de pel·lícules que tenen punts per competir als Premis Gaudí 2024 ja és aquí. Saben aquell —David Trueba—, Els encantats —Elena Trapé—, Creatura —Elena Martín Gimeno— o Un cel de plom —Miquel Romans— estan entre els 13 films que podrien aconseguir nominació a millor pel·lícula el proper 12 de desembre, quan es faci la lectura amb les pel·lícules que competiran oficialment en la propera edició dels Gaudí. Les nominacions als guardons cinèfils catalans arribaran gairebé dos mesos abans que se celebri la gala de lliurament, que enguany tindrà lloc el proper dissabte 4 de febrer al CCIB i que estarà presentada per les humoristes i comunicadores Maria Rovira i Ana Polo (Oye Polo). En l'altre categoria que corona el palmarès, la de millor pel·lícula en llengua no catalana, destaquen 25 llargmetratges, entre els quals Las buenas compañías —Sílvia Munt—, 20.000 especies de abejas —coproducció catalana dirigida per Estibaliz Urresola—, El cuco —Mar Targarona— o El maestro que prometió el mar —Patricia Font—.
🔴 Premis Gaudí 2024, DIRECTE | Última hora de la gala i la catifa vermella
Hi ha setanta-una produccions catalanes candidates (trenta-vuit llargmetratges de ficció, tretze d'ells en català; setze documentals; cinc films d’animació; dues pel·lícules per a televisió i deu curtmetratges) i deu produccions europees preseleccionades. Dels llargmetratges que també han estat preseleccionats com a candidates a millor pel·lícula, els altres nou són Unicorns, d’Àlex Lora; La imatge permanent, de Laura Ferrés Moreno; Quest, d'Antonina Obrador; Ruta salvatge, de Marc Recha; Beach House, d'Hèctor Hernández Vicens; Estols, de Xavier Moreno; Teoria dels cossos, de J.R. Armadàs Monclús; Otger Cataló, la llegenda, de Joan Frank Charansonnet, i L'home dels nassos, d'Abigail Schaaff Moll. Aquest any la versió original catalana suposa un 40% de la producció cinematogràfica, mentre que el 48% dels títols inscrits estan dirigits o co-dirigits per dones, una xifra que també millora respecte les edicions passades. D'aquesta manera, la producció de cinema en català continua creixent respecte als anys anteriors, i és que aquesta edició hi ha 13 pel·lícules de ficció en llengua catalana, davant de les nou de l'any passat i de les sis de les edicions de 2020 i 2021.
La collita de 2023 també compta amb cinc pel·lícules d’animació, xifra rècord en la història dels premis, que multiplica l'únic film animat que s'hi presentava en les dues darreres edicions dels Gaudí. Són Robot Dreams, de Pablo Berger; Mòmies, de Juan Jesús García Galocha "Galo"; Heavies Tendres, de Joan Tomàs Monfort; Hanna i els monstres, de Lorena Ares, i Dispararon al pianista, de Fernando Trueba i Javier Mariscal. Pel que fa a les pel·lícules per a televisió, hi ha dues candidates: Quico Sabater, sense destí, de Sílvia Quer, i Miró, d'Oriol Ferrer.
Entre les 10 pel·lícules europees preseleccionades hi ha Close, de Lukas Dhont (Bèlgica); Aftersun, de Charlotte Wells (Regne Unit); Almas en pena de Inisherin, de Martin McDonagh (Regne Unit); El triángulo de la tristeza, de Ruben Östlund (Suècia) o La sociedad de la nieve, de J.A. Bayona (Espanya). I pel que fa als documentals, entre els setze títols seleccionats s'hi troben produccions com Mentre siguis tu, l’aquí i l’ara de Carme Elías, de Claudia Pinto Emperador; Terenci: la fabulació infinita, de Marta Lallana; o Unzué. L'últim equip del Juancar, de Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz. La lectura de les nominacions tindrà lloc el 12 de desembre de 2023 a l’Auditori de La Pedrera. La gala se celebrarà el diumenge 4 de febrer al CCIB - Centre de Convencions Internacional de Barcelona, serà presentada per Ana Polo i Maria Rovira i serà retransmesa en directe per TV3 i Catalunya Ràdio.