Per als iniciats no és cap secret que Peret no compartia el tipus de rumba que feia Sabor de Gràcia; a ell li agradava la rumba més pura, i els graciencs, més joves, tiraven més cap a la fusió. Ells asseguren que no tenia cap sentit fer una rumba com la de Peret, perquè ell era "el més gran" i inimitable. Però Sabor de Gràcia sempre va reconèixer Peret com el pare de la rumba catalana i el seu líder, Antoni "Sicus" Carbonell, té autèntica veneració per aquest. De fet, fins i tot argumenta que "El món seria molt avorrit sense les cançons de Peret". Sabor de Gràcia no només no té cap dubte que Peret és el creador de la rumba catalana i el gran geni en aquest estil, sinó que ha decidit retre-li un homenatge molt especial en forma del doble àlbum Sabor a Peret. I no han estat sols: han contat amb la col·laboració de Pau Donés, La Pegatina, Kitflus, Lucrecia, els Gipsy Kings, Estrella Morente, Amistades Peligrosas... El dia 23 de febrer l'àlbum sortirà a la venda en el què Sabor de Gràcia ha definit com el "cop d'estat rumbero del 23-F". I el dia 15 el disc es presentarà, amb alguna sorpresa, al Luz de Gas, en el marc del Guitar Festival.

Sicus. Foto: Discmedi.

Per a la família Peret

Sabor de Gràcia, i tots els altres músics que han participat en aquesta iniciativa ho han fet de forma absolutament desinteressada (fins i tot alguns que són coneguts per no fer mai sessions gratuïtes). Els ingressos generats per l'àlbum aniran a parar a la família de Peret. "Jo no veig això com un negoci, no ho faig per guanyar diners", afirma el líder de Sabor de Gràcia. I a desgrat de no oferir diners, Sicus afirma no haver tingut cap problema per a convèncer als artistes que han col·laborat en el projecte. Inclús Moncho, que té problemes a les cordes vocals, s'ha apuntat a interpretar un tema que podia cantar. Sicus assegura que havia començat el projecte amb la idea de gravar un àlbum senzill, però davant el gran nombre de voluntaris per a contribuir es va haver de decidir a fer un àlbum doble. I el resultat, segons Sicus, no pot ser millor, justament perquè no s'ha cobrat: "Quan les coses es fan amb carinyo, es nota", sentencia.

22 grans temes

Peret va enregistrar més de 200 cançons. Però en té una quarentena extremadament populars. No totes han pogut incloure's a l'àlbum doble, però n'hi ha una vintena, de les més populars de l'autor. Els convidats, amb l'acord de Sicus i de la família de Peret, van triar el tema que més els interessava. D'aquesta forma, Pau Donés va escollir Saboreando; La Pegatina, La noche del hawaiano; Amistades Peligrosas, Canta y sé feliz; Dani Pubill, el net de Peret, El mig amic; Nicolás Reyes & Tonino Ballardo, de The Gipsy Kings, Vieja guitarra; Lucrecia, Una lágrima cayó en la arena... Clou l'àlbum El muerto vivo, en una versió que ha estat interpretada per bona part dels músics que han col·laborat en la iniciativa.

Sicus amb Pau Donés.

Les darreres de Peret

A l'àlbum també s'hi inclouen tres temes gravats pel mateix Peret. Dos d'aquests, Jo sóc la rumba Me'n vaig a peu han estat trobats a l'estudi de Kitfflus, que havia gravat algunes peces amb Peret que no van arribar a cap disc. En canvi, Para Peret, és un tema molt més especial, perquè es va gravar de forma informal en una trobada entre rumberos.

Una gravació complexa

A desgrat de la bona voluntat dels artistes, Sicus confessa que la gravació va ser extremadament complexa. Però l'ha aconseguit dur endavant: assegura que Peret feia broma amb ell assegurant-li que caldria "donar-li la medalla al gitano més treballador". L'àlbum s'ha gravat entre Barcelona, Miami, Puerto Rico, Panamà i Montpeller. I la tasca de masteritzat s'ha fet a Madrid. Els arranjaments són de Kitfflus, el mateix Sicus Carbonell i Jack Chagataga (un músic fill d'un col·laborador de Peret, que ell mateix també havia pujat als escenaris amb Peret). Dani Pubill, net de l'homenatjat, ha col·laborat en quatre cançons, que ha tocat amb una guitarra del seu avi. No és estrany: afirma que sempre sol utilitzar les guitarres que va heretar d'ell.

Sicus amb la Pegatina.

So Peret

Els diferents músics que han col·laborat amb la iniciativa aporten sonoritats ben diferents a les cançons de Peret, que en algun cas cobren nova vida. Sabor de Gràcia ha fet una lectura molt particular de les peces de Peret, però Sicus assegura que han reprimit la seva tendència a la fusió per tal d'oferir unes peces tal com li haguessin agradat a l'homenatjat. El món rumbero s'ha sumat amb il·lusió a aquesta obra conjunta, sense exclusions. Sicus no creu que hi hagi disputes musicals entre els gitanos de Gràcia i els de Portal, del carrer de la Cera (de fet, Sicus és de Gràcia "fins a la mort" i Peret vivia a Portal). Considera que tots ells han contribuït decisivament a construir la rumba catalana. I és més, el líder de Sabor de Gràcia afirma, contundent, que "avui en dia hi ha paios que també fan molt bona rumba catalana".