Aquest any el Saló del Còmic tindrà lloc entre el dijous 30 de març i el diumenge 2 d'abril, al recinte firal de Montjuïc. Aquest gran esdeveniment no para de créixer i el 2017 disposarà d'un 10 % més de superfície que el 2016, per tal de respondre a la sempre creixent demanda del públic. El seu director, Carles Santamaría, ha definit aquesta edició com "la més ambiciosa de les que s'han fet". L'eix central d'aquest Saló serà la presència de l'avió al món del còmic, i fins i tot s'exposaran diversos avions de veritat als pavellons de Montjuïc. El cartell, de Jaime Calderón, està consagrat a les dones aviadores i té una referència inevitable a Montjuïc (amb un estil inspirat en els cartells de l'època dels principis de l'aviació).
Exposicions
L'exposició sobre l'aviació serà una de les atraccions centrals del Saló: tindrà lloc a la plaça de l'Univers, hi haurà des d'una rèplica del primer avió que va fer el vol Barcelona-Mallorca, fins a un autèntic MIG-15. Fins i tot hi ha previst exposar el camió de bombers que es va utilitzar en el salvament dels afectats per la bomba que va donar en un camió de trilita front al Coliseum, el 1938. Aquesta mostra es completarà amb moltes activitats sobre l'aeronàutica. Com és habitual, el Saló aprofitarà l'ocasió per retre homenatge als grans del còmic d'aquest país: hi haurà una gran exposició sobre el centenari de la revista TBO, amb molts originals d'aquesta publicació, i dedicarà un apartat especial a Josep Maria Blanco, que l'any passat va obtenir el Gran Premi del Saló.Superherois fora de control estarà dedicada als superherois que "estan tronats, els més passats de voltes" (segons Santamaría); uns herois que no estan clarament definits en un eix bé-mal, sinó que poden ser molt ambigus. Una altra de les exposicions estarà consagrada al centenari del naixement de Will Eisner, un dels grans del còmic nord-americà, el creador de la novel·la gràfica, un artista que ha influït molt en alguns dels millors dibuixants actuals. També hi haurà una mostra dedicada a Fanhunter, l'heroi de còmic de Cels Pinyol que s'ha convertit en un autèntic fenomen, tant a través dels jocs de taula com mitjançant els àlbums il·lustrats i les novel·les. També hi haurà una exposició sobre els viatges de Tintín; Santamaría ha assegurat que Hergé era un gran viatger, molt respectuós amb les cultures dels països que visitava, tot i que ha reconegut que "caldria deixar de banda Tintín al Congo (un àlbum reconegut pel seu racisme).
Presentacions
Norma Editorial, una de les societats que més còmics edita al nostre país, treu desenes de novetats, entre elles Nos vemos allá arriba, una història de Pierre Lemaitre il·lustrada per Christian de Metter. Entre els catalans, destaca una història situada a la Barcelona del modernisme: Naturalezas muertas, de Zidrou i Oriol. Com és habitual, els organitzadors han reservat un espai per als autors que s'autoediten: a la Carpa d'Autors està previst que hi hagi un espai perquè aquests creadors venguin directament la seva obra al públic. I Nintendo, que ha ampliat la seva col·laboració amb el Saló, mostrarà la seva nova consola, la Nintendo Switch i oferirà l'oportunitat de provar-la.
Convidats
Els autors llatinoamericans tindran un paper destacat en aquesta edició, Entre els convidats estelars hi ha Juan Padrón, que amb Mauricio Vicent ha realitzat una novel·la gràfica molt especial: Crónicas de La Habana. Un gallego en la Cuba socialista. També hi serà l'argentí José Muñoz, autor de la sèrie policial Alack Sinner. Al Saló hi tindrà un paper destacat la nord-americana Gina Wynbrandt, que ha obtingut un gran ressò amb un àlbum molt provocatiu: Que alguien se acueste conmigo, por favor, que en principi va treure al carrer en una autoedició. I també serà a Barcelona un dels autors amb més facilitat per dibuixar: el sud-coreà Kim Jung Gi. En canvi no podrà ser-hi Víctor Mora, que va morir l'any passat, però ja s'ha anunciat que el Saló li reservarà un espai per mostrar la seva obra, no només en l'àmbit del còmic, sinó que retrà homenatge al conjunt de la seva obra intel·lectual.
Tallers
El nombre de tallers, oferts per l'Escola Joso, enguany s'ha ampliat, basant-se en l'exitosa experiència de l'any passat al Saló del Manga, que es va considerar molt satisfactòria. Hi ha cursos pensats fins i tot per als nens, perquè puguin provar si realment poden millorar amb el còmic. Es repetirà el taller de youtubers que es va realitzar l'any passat i que va tenir un gran èxit. I es farà un nou taller, que ha despertat molta expectació, d'impressió 3D. La idea és que el públic pugui veure com es fa una petita escultura en 3D a partir d'un treball en pantalla. I el dissabte i el diumenge hi ha previstos sengles concursos de Cosplay.
Per a públics diversos
Patrici Tixis, president de FICOMIC ha declarat que el còmic és la porta d'entrada a la lectura per a molta gent, i ha assegurat que el Saló del Còmic ajuda a divulgar la lectura de còmic, però també d'altres tipus de lectures. Per això ha apuntat que aquest saló va dedicat a un públic molt divers, i no només cap als que ja són fanàtics del còmic. Ha declarat que aquest projecte no hagués estat possible sense l'ajuda de l'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri d'Educació (tot i que Santamaría ha aclarit que fins ara les subvencions només representen el 7 % dels recursos). Tixis espera que aquest any es superin els 120.000 visitants de l'any passat i els 180 expositors de l'anterior edició. Però confia, sobretot, en què ajudi a la gent a llegir més.