El Saló del Còmic arriba en un moment especialment dolç per al gènere. La presència de còmics i novel·les gràfiques a les llibreries comença a normalitzar-se. Els còmics destinats a un públic femení gaudeixen d'una gran acceptació, les novel·les gràfiques de temàtica històrica estan experimentant un boom, i els superherois i el manga no passen de moda. Molts còmics arriben a la gran pantalla o es popularitzen a través de les sèries... I en aquest marc, es probable que la Fira de Montjuïc s'ompli fins al diumenge 15. Per garantir tant de públic, el Saló aposta per diversificar les seves activitats i buscar audiències variades; en aquesta edició s'ha preparat un espai, el Comic Kids, de 3.000 m2, pensat per facilitar les visites familiars, en oferir un àrea d'entreteniment (amb biblioteca, tallers i distraccions) per als més petits.
Superlópez
L'heroi d'enguany és Superlópez. Jan, el seu creador, ha estat el responsable de crear el cartell de l'exposició, i al recinte de Montjuïc s'hi pot veure una exposició dedicada a aquest superheroi de pa sucat amb oli, a qui sovint les coses li surten malament i que té per companys d'armes a una trepa d'inconscients. L'autor d'aquesta paròdia de Superman, Jan, serà al Saló el dissabte 14, a les 11h. Tot aprofitant l'esdeveniment, Random House Mondadori ha anunciat que ressucitaria el vell segell Bruguera (l'editorial on van publicar-se els Mortadelo, els 13 Rue del Percebe, els Zipi Zape...). La vella "Factoria Bruguera", on havien treballat els grans del còmic català i espanyol, va passar fa dècades al grup Zeta, on es va integrar a Edicions B. Ara, fa un any, Random House va comprar Edicions B, i amb ella els drets d'alguns dels clàssics del còmic local. La nova Bruguera, que serà un segell de Random House, recuperarà el Superlópez de Jan amb la publicació d'El gran libro de Superlópez, tot aprofitant la celebració dels 45 anys d'aquest heroi de ficció. Però també recuperarà altres autors emblemàtics de Bruguera, com Vázquez (el creador de les germanes Gilda, l'agent secret Anacleto i la família Cebolleta), Víctor Mora (el guionista de El Jabato, fet amb col·laboració amb Francisco Darnís), Josep Escobar (el responsable del Zipi i Zape), Raf (inventor de Sir Tim O'Theo, una original paròdia de Sherlock Homes)... Però també aposta per nous creadors locals i estrangers: es reeditaran els Simpson i els Calvin i Hobbes; i a més a més es convocarà un premi de còmic i novel·la gràfica, dotat amb 12.000 euros, per estimular la creació local.
Convidats de primer nivell i noves iniciatives
Entre els convidats d'excepció al Saló hi trobem la sueca Liv Strömsquist (l'autora de Mi novio caballo), el belga Frank Pé (que dibuixarà un gran mural de 10 metres al Palau 4), Paco Roca (l'autor d'Arrugues), Ralf König (l'icona del còmic gay) Francisco Ibáñez (el creador del Mortadelo)... Entre les exposicions més importants hi ha la dedicada a un còmic clàssic, Jack Kirby, The King of Comics, les consagrades als premis de l'any passat: Josep Maria Martín Saurí i Javi Rey i, sobretot, la dedicada a les revistes de còmic per a adults dels anys vuitanta (com Víbora, Totem, Makoki, Rambla, Cairo o 1984). Es tracta d'una exposició reservada als majors de 18 anys, però on no es presenten les històries més crues, sàdiques i pornogràfiques del còmic d'aquells anys. Per altra banda, el Saló del Còmic ha organitzat un espai, "dibujos por sonrisas", destinat a mostrar com els artistes del ram treballen i a subhastar els seus originals per tal de recaptar diners per a les organitzacions de defensa dels refugiats.
L'èxit Nintendo
Una de les grans atraccions per al públic més jove, és l'estand de Nintendo, on es mostren les novetats de l'empresa de jocs. Unes desenes de pantalles permeten que els visitants provin els seus jocs favorits. També té molt bona acollida el merxandatge relacionat amb els còmics. I desperten molta expectació els tallers, on es pot aprendre les primeres nocions de com dibuixar còmics (tot i que pocs visitants poden tenir el privilegi d'assistir-hi, per l'alta demanda).