Del dissabte 29 d'octubre al dilluns 1 de novembre la Fira Barcelona Montjuïc acull la XXII edició del Saló del Manga. Per cinquè any consecutiu, s'amplia la superfície dedicada a l'esdeveniment. Enguany ocuparà 70.000 metres quadrats i s'esperen més de les 137.000 visites que va tenir l'any passat. Aquest Saló té un públic ben diversificat: programa un ventall d'activitats molt ampli, i això permet que gent amb interessos molt diversos hi acudeixi. Tot i que alguns pensin que el manga és cosa d'adolescents, la franja d'edat que més visita el saló és la gent dels 18 als 25 anys. I, de fet, hi ha més gent dels 26 als 31 en aquest esdeveniment que joves dels 12 al 17. Per ara ja s'han esgotat les entrades per a dissabte i per a diumenge, i els abonaments per als quatre dies, però encara queden entrades per a dilluns i per a dimarts.

Visites eminents

El Saló portarà a Barcelona algunes de les personalitats mundials del món del manga. Entre elles, les més esperades, dos dels autors del manga de Pokémon: Hidenori Kusaka i Satoshi Yamamoto. També passaran per Montjuïc Toshi Maeda, l'artista més famós del còmic eròtic hentai, i el mestre del terror, Junji Ito. Dins el Saló hi haurà diverses exposicions: una sobre els orígens del manga, una altra sobre les tradicions japoneses, una tercera sobre l'obra de Belén Ortega, una quarta sobre bonsais... I, fins i tot, una sobre Wagashi, la rebosteria japonesa. Perquè una part important del Saló estarà consagrada a la gastronomia, i especialment al menjar japonès. En aquest espai, al Palau 1, hi podran contemplar la tasca del mestre pastisser Takuya Taniguchi, de la famosa pastisseria Usagiya de Tòquio.

Aposta pel Cosplay

El Saló del Manga ha apostat molt pel Cosplay, la gent que es disfressa com els seus herois de manga favorits. Ha repartit 3.000 invitacions als cosplayers, per garantir que aquests aficionats al manga acudeixin al Saló, i també contribueixin a animar-lo. Un dels plats forts d'aquest esdeveniment és, justament, el concurs de Cosplay. L'organització ha convidat alguns dels millors cosplayers del món. Passaran per Montjuïc la suïssa Audrey Beeler, els mexicans Rian Cyd i Frea Mai (guanyadors del World Cosplay Summit 2016) i els també mexicans Twin Cosplay. I per als que vulguin iniciar-se en aquestes activitats, hi haurà tallers de Cosplay.

Japó més a prop

Honda España patrocina el Saló, perquè recolza les activitats de divulgació de la cultura japonesa; a més a més, col·laborarà amb l'exposició de l'obra de Belén Ortega i del seu darrer còmic Marc Márquez. La historia de un sueño, sobre les gestes esportives del pilot d'Honda. El consolat del Japó s'ha involucrat també en el Saló del Manga i ha finançat algunes de les seves activitats. La cònsol del Japó a Barcelona, Akiko Sagano, afirma que el manga és "una finestra al nostre poble, a la nostra cultura i al nostra país". Per això, en el marc del Saló, s'han preparat múltiples activitats de difusió de la cultura nipona, que van des d'espectacles folklòrics com el del músic Shogo Yoshii, fins a tallers de haikus. També vindran a Barcelona dues destacades escriptores, Banana Yoshimoto (autora de Records d'un carreró sense sortida)  i Mitsuyo Kakuta (que té traduïda La cigarra del octavo día). I no hi faltarà, òbviament, una activitat sobre Haruki Murakami, el japonès de moda; hi haurà una conferència sobre la seva obra a càrrec d'Albert Noya, un dels seus traductors al català. 

Les estrelles més trencadores

Ara bé, l'espectacle més esperat, sens dubte, és el concert de Band-Maid, un grup de rock dur femení japonès, en el que les cantants es vesteixen de criades. El contrast entre l'aparença sumissa de les noies i la seva contundència musical fascina als seus seguidors. Els seus vídeos acumulen milions de visites a youtube.

Tallers i projeccions

S'ha previst la realització d'un alt nombre de tallers (alguns amb la col·laboració de l'Escola de Còmic Joso). Hi haurà tallers de manga i d'anime, òbviament, però també de youtubers i de videojocs (una activitat nova en aquest Saló). I hi haurà molts tallers relacionats amb la vida japonesa: de kimonos, de cerimònia del te, de cal·ligrafia, de jocs japonesos, de "japonismes", de cuina macrobiòtica... Aquest any el Saló comptarà amb una gran sala de projeccions, de 1.000 places, on s'estrenaran algunes pel·lícules que encara no s'han vist aquí, com Harmony Death Note light Up the New World.