La 28a edició del Manga Barcelona ha batut rècord d'assistència amb 163.000 visitants, i supera el rècord de visitants del 2019, situat en 152.000 persones. Enguany el Saló s'ha celebrat a la Fira Gran Via de l'Hospitalet entre el dijous 8 de desembre i aquest diumenge. En declaracions a l’ACN, la directora del Manga Barcelona, Meritxell Puig, ha manifestat que estan molt contents i ha valorat “molt positivament” la nova ubicació del saló. “L’any passat vam decidir que havíem de venir aquí i no ens vam equivocar, sinó que era el moment de fer-ho”, ha dit Puig, que ha assenyalat que tot ha anat rodat i que l’edició del 2022 ha estat “un gran èxit”. El saló ja ha anunciat que l'edició de l'any que ve també se celebrarà en Fira de Barcelona.
El Saló del Manga ha ocupat els palaus 4, 6 i 7 de la Fira Gran Via, amb 82.000 metres quadrats amb un 6% més d’expositors. Puig ha indicat que “tot ha anat rodat” amb molt públic que han anat fluint dins dels pavellons. “Ha estat un gran èxit. Cada any és un èxit, però aquest 2022 m’està superant a mi mateixa”, ha reconegut. La directora del Manga Barcelona ha assenyalat que ha agradat molt el recinte de Fira Gran Via als visitants, que també han valorat positivament les dates del saló, així com el repartiment dels estands i els escenaris. També ha agradat molt la tornada dels autors japonesos. “Ha estat un gran repte perquè al Japó no es viatja tan encara”, ha reconegut.
Èxit del manga i l'anime en català
Puig ha valorat positivament el bon moment del manga i l'anime en català. "Estem molt contents que editorials com Planeta Cómics o Norma Editorial, entre d’altres publiquin títols en català". De fet, aquest dissabte Planeta Cómics anunciava que començarà a publicar en català l’any 2023 alguns dels seus títols més populars com One Piece, Ranma1 i Haikyu.
Premis del 28è Manga Barcelona
El primer dia del Saló del Manga es va anunciar que Spy x family (IVREA), de Tatsuya Endo, va guanyar el premi al millor manga shonen del 28è Manga Barcelona; Signos de afecto (Arechi Manga), de Suu Morishita, el millor shojo; Atelier of witch hat (Milky Way Ediciones), de Kamome Shirahama, el millor seinen i Tokyo girls (Planeta Cómic), d’Akiko Higashimura, el millor josei. El shonen és la variant del còmic japonès adreçada especialment a nois, en canvi, el shojo és la variant per a noies, mentre que el seinen i el josei està dedicat a un públic més madur. Fidel de Tovar i Dani Bermúdez han rebut el guardó al millor manga d’autor espanyol per El tiempo de los tres (Norma Editorial).
Per altra banda, Pokémon Sol y Luna (Norma Editorial), d'Hidenori Kusaka i Satoshi Yamamoto, va rebre el premi al millor kodomo, gènere enfocat a un públic infantil; Megumi y Tsugumi (Arechi Manga), de Mitsuru Si, millor BL; ¡Huyamos juntas! (Milky Way Ediciones), de Battan, millor yuri, i Me enamoré de la villana (Sekai Editorial), d’Hanagata i Inori, millor loght novel. El millor fanzine ha estat per The KameTeam de Lobo Art, Edu Gomez.
El Manga Barcelona també va guardonar Spy x family, distribuïda per Crunchyroll, amb el premi a la millor estrena de sèrie d’anime; Jujutsu kaisen 0, distribuïda per Crunchyroll, amb el premi a la millor estrena de pel·lícula d’anime; Guardianes de la noche (Edició Col·leccionista) distribuïda per Selecta Visión, amb el premi a la millor sèrie d’anime en format físic, i Guardianes de la noche: tren infinito (Edició Col·leccionista), millor pel·lícula anime en format físic.