El manga ha generat un immens marxandatge, i el Saló del Manga és l'ocasió idònia de desplegar-lo amb tota la seva força a Barcelona. Una bona part del Saló està dedicat a la venda d'objectes relacionats amb els herois favorits dels joves. I és aquí, a la planta baixa del Palau 2, on s'hi acumulen més visitants. Pocs d'ells surten del Saló sense una bossa que guardi un record de la seva sèrie televisiva favorita. Alguns acumulen els paquets. N'hi ha de totes les sèries: des dels clàssics de Bola de Drac o de la Guerra de les Galàxies, fins a sèries més recents, com Naruto, Pokemon, Sailor Moon, Monogatari... Els productes inspirats en els herois japonesos són clarament els majoritaris en aquest gran mercat que és el Saló.
Roba i disfresses
A molts estands es venen disfresses. Els cospleyers més experts es fan ells les seves robes, de forma artesanal, però molts aficionats recorren a disfresses prefabricades. Per això és fàcil trobar monos de Picachu (sens dubte, un dels productes estrella del Saló d'enguany). Per als que no estan disposats a passar-se hora maquillant-se, també hi ha màscares. I hi ha tot tipus de complements per a vestir-se com els herois japonesos: espases de plàstic, ulleres, ventalls, màscares antigas, gorres... Al Saló s'hi poden comprar peces de roba com les que duen els herois de manga: des de xancletes fins a kimonos, passant per minifaldilles com les de les escolars japoneses i tops com els de les heroïnes més bèl·liques (el món del manga és un món terriblement masclista i això es fa palpable, també, en el vestuari dels seus fans). Òbviament, no poden faltar les perruques de colorins, objecte distintiu dels cosplayers que recorren el Saló. I a desenes de paradetes hi ha samarretes amb imatges dels herois favorits dels seguidors. Els que no volen samarretes, poden trobar els seus herois en peces de roba menys convencionals: des de sabatilles fins a pijames, passant per gorres o guants.
Herois fins a la sopa
Però la indústria del merchandising ha amortitzat al màxim els superherois japonesos. Podem trobar els objectes més insospitats decorats amb Son Gokus, Picachus, Luffys, Super Sonicos, Sailors Moon... Hi ha pòsters, a centenars, amb els personatges del manga. També trobem llibretes i bolígrafs decorats amb ells. Per als que volen portar els seus personatges ben afermats a la seva persona hi ha polseres, collarets, xapes i carteres. Els que volen decorar els seus mobles amb els herois del manga tenen un ampli repertori d'estatuetes, que no tenen res a envejar a les de Lladró. Els que volen dur Son Goku a taula, el poden trobar en vasos i tasses. I els que volen dormir amb Picachu o amb qualsevol altre mite de dibuixos animats els tenen en coixins o en peluixos de les mides més variades (hi ha peluixos diminuts i n'hi ha d'immensos). Els que volen anar a l'escola acompanyats dels seus herois els tenen a motxilles, i les que els volen portar a la feina també els tenen a bolsos. I per als que volen transmetre l'amor al manga als seus descendents hi ha un ampli apartat dedicat a joguines infantils de manga.
El manga, a segona fila
El més curiós de tot, en aquesta explosió comercial al bell mig d'un esdeveniment presentat com cultural, és que els espais de venda de mangues no són gaire concorreguts. Les llibreries es situen en un segon pla, i és un espai que no atrau gaires visitants. Hi ha un espai reservat per als fanzines, l'emblema del manga més underground, però els autors locals no semblen despertar passions. Tot i que a moltes parades hi ha vídeos i videojocs, no es veuen gaires visitants que s'interessin per ells, potser com a símbol del gran poder de la pirateria al nostre país. Tampoc tenen gaire públic els establiments que venen productes per a dibuixar mangues i per fer graffitis: esprais, colors, rotoladors... El manga japonès sembla ser que s'ha menjat al dibuix local.