L’obra Puig Antich, cas obert s’ha estrenat aquest dilluns a la tercera galeria de l’antiga presó Model de Barcelona, on farà estada fins al 15 d’aquest mes. L’espectacle ha vist la llum coincidint amb la commemoració dels cinquanta anys de l’execució del jove activista català en mans del règim franquista el 2 de març del 1974.

La cruel execució de Salvador Puig Antich compleix 50 anys

Eina de denúncia, emoció i sensibilitat

Puig Antich va estar sis mesos reclòs a la presó barcelonina, on finalment seria executat i l’obra de la dramaturga Mercè Sarrias esdevé una eina de “denúncia, emoció i sensibilitat”, tal com indica l’entorn de l’artista. Dissabte 9 la funció comptarà amb un col·loqui final on prendrà part l’equip creatiu i les germanes de l’activista. La setmana de l’11 de novembre hi haurà funcions matinals per a estudiants. El repartiment va a càrrec dels actors Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig, sota la direcció de Jordi Pérez Solé i l’adjudantia de direcció d’Helena Moliné. El muntatge ha tirat endavant a través d’un procés de micromecenatge dut a terme durant els mesos d’estiu.

Bàrbara Roig, Marc Pujol i Carme Sansa conformen el repartiment de l'espectacle Puig Antich, cas obert 

L'obra de la dramaturga Mercè Sarrias esdevé una eina de “denúncia, emoció i sensibilitat”

L’espectacle denuncia el consell de guerra a Puig Antich i el “menyspreu judicial” patit des d’aleshores per les seves germanes, que tot just a mitjan octubre d’aquest any han aconseguit que s’anul·lés la sentència franquista que va comportar la mort del seu germà. La dramatúrgia desenvolupa el llibre Salvador Puig Antich, cas obert, del periodista Jordi Panyella, reeditat aquest any per Angle Editorial. 

Salvador Puig Antich, cas obert és fruit d’una investigació d’anys i treu a la llum els clarobscurs del sumari, contradiccions, mentides i buits.

El llibre és fruit d’una investigació d’anys i treu a la llum els clarobscurs del sumari, contradiccions, mentides i buits. En ell també hi ha entrevistes de testimonis que no havien parlat fins llavors. La nova edició actualitza el cas (després de l’aprovació de la Llei de memòria democràtica) i aporta algunes pistes clau relacionades amb l’arma que suposadament va matar el guàrdia civil. Pel marc legal actual i per la rellevància que la commemoració de la Generalitat li ha atorgat, sembla que el cas torni a estar més viu de nou. Potser, després de dos intents fallits, es podrà reobrir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!