Els que ja coneixeu de les dèries i fílies del propietari de Championship Vinyl, entranyable criatura amb excés de cultura pop a què intento retre homenatge des d’aquesta secció, sabreu que no hi ha res que li agradi més que fer llistes. Llistes dels millors discos, pel·lícules, sèries… i, també, evidentment, llibres. Humil predicador de la filosofia vital flemingniana, no podia passar per alt una diada com la d’avui sense numerar els que considero que són alguns dels millors llibres i novel·les gràfiques que setmana rere setmana us he anat recomanant. Només són alguns dels meus favorits, però si no us agraden, en tinc d’altres. Que gaudiu d’un molt bon i feliç Sant Jordi!   

 

FICCIÓ

Colin Barrett

Glanbeigh

Sajalín Editores

Premi Guardian First Book Award i mitja dotzena de merescuts reconeixements més, aquesta col·lecció de relats dóna veu als joves habitants de l’homònim Glanbeigh, un petit poble (fictici però molt real) perdut al cul de la Irlanda rural on el més excitant que pots fer es veure les vaques pasturar o posar-te fins a les celles de Guinness i partir-te la cara amb un que, com tu, cansat de veure pasturar les vaques s’ha posat  fins a les celles de Guinness. Amb un estil concís i afilat com la navalla d’afaitar d’un barber, Barrett descriu, amb una bellesa asfixiant, l’angoixa existencial i frustració vital dels que han perdut (o mai han tingut) tota il·lusió i esperança. 

Garth Risk Hallberg

Ciudad en llamas

Literatura Random House

La prosa de Risk Hallberg captiva per descarnada i esmolada, et tomba per directa com un jab a la mandíbula, et delecta per ressonar virtuosa com un concertista de conservatori, et fascina per la seva estructuració, complexa com el teorema de Fermat. Incandescent retrat d’una ciutat en flames, mirall trencat del somni americà.

David Foster Wallace

Antologia de contes

Edicions del Periscopi

Seleccionats per Vicenç Pagès Jordà, fet que per si mateix ja us hauria de fer aixecar de la cadira i sortir corrents cap a la llibreria, aquesta col·lecció compila disset dels millors relats breus de Foster Wallace. Perfecte mostrari de la seva àmplia i riquíssima paleta de recursos literaris, els que ja sou devots de la causa molt probablement ja estareu gaudint de la seva lectura. Els que encara no l’hàgiu descobert, ferotge, irònic, esmoladament lúcid… introduir-se en l’univers de David Foster Wallace no és fàcil. Antologia de contes és una de les millors portes per entrar-hi.     

John O’Hara

La chica de California y otros relatos

Contra

Pròxim a l’estil de Hemingway, com un de Scott Fitzgerald amb un misto i un bidó de benzina, John O’Hara destaca com un dels cronistes més privilegiats de la seva època. Directes, sense innecessaris excessos retòrics, envoltats d’un vel de nostàlgia però càustics, sempre construïts a partir de brillants diàlegs; els seus relats, amb històries el·líptiques i finals difuminats, són una amargant finestra oberta a una societat, especialment la de la classe alta, amb més vicis (sexe, alcohol, diners…) que virtuts.   

Marcos Ordóñez

Juegos reunidos

Libros del Asteroide

Juegos reunidos és un retorn al passat de Marcos Ordóñez, sentimental i nostàlgic, però també jovial i lluminós. Un homenatge a les seves fílies, amors i predileccions, a noms oblidats i siluetes menyspreades. I de fons, una Barcelona, ​​aquella ciutat efervescent durant els setanta, de la qual conservem poc més que el nom. Una lectura deliciosa. 

 

NO FICCIÓ

Carl Wilson

Música de mierda

Blackie Books

El crític musical canadenc Carl Wilson firma a Música de mierda un assaig tan divertit com elaborat sobre el gust en qüestions musicals. Un estudi que pren Céline Dion com a eix vertebrador d’una tesi que teoritza (amb interessants i reveladores incursions en camps com la filosofia o la sociologia) sobre els motius i prejudicis que ens impulsen a menysprear a aquells artistes que, com la diva del Quebec, gaudeixen de popularitat massiva. 

George Plimpton

El hombre que estuvo allí

Contra

Col·lecció d'articles de lectura addictiva; Plimpton narra les seves particulars epopeies periodístiques amb un estil refinadament senzill, desenfadat però exquisit, una mica gamberro però mai perdent les maneres (que per alguna cosa va estudiar a Harvard i Cambridge) i sempre tirant d'ironia per restar-se importància: Mr. Radical Chic, com l'anomenaven pel seu indestructible suport al Partit Demòcrata, no es converteix en coprotagonista del procés informatiu per alimentar un ego mal nodrit sinó que en el seu cas, l'ús del jo és la via d'expressió d'una personalitat sempre àvida de nous reptes.

Iceberg Slim

Pimp. Memorias de un chulo

Capitán swing

Primer títol en la bibliografia d’Iceberg Slim, la seva biografia, al mateix temps que també descripció de com era la vida a les voreres dels barris negres a les grans urbs dels Estats Units durant la primera meitat del segle XX, és la transcripció sense ensucrar, amb aquest estil volcànic tan fidel a la xerrameca que es gastava, de les seves vivències i experiències com a amo dels baixos fons de Chicago. Retrat violent, bullent, brut i cru de la brutalitat, l'astúcia i la cobdícia d'un proxeneta; molt probablement no simpatitzaràs amb el seu protagonista, tampoc és el seu propòsit. Iceberg Slim no es vanagloria del seu passat, però tampoc amaga res.

Nick Tosches

Fuego eterno

Contra

Defugint el to innocu que sol impregnar la majoria de relats que aborden les trajectòries dels grans noms del rock, simple concatenació de dades, dates i vivències; Nick Tosches va optar per, sense renunciar a la veracitat, donar al seu llibre una faç novel·lesca. Relat que s'inicia retrocedint en el temps fins a l'arribada del clan Lewis al sud dels Estats Units, per acabar perfilant amb la passió d'un predicador extasiat la indòmita existència de l'últim fill de la saga. Pel seu turbulent recorregut vital, a 80 anys Jerry Lee Lewis hauria d'haver mort, però aquí està gravant discos. L'últim, Rock & Roll Time, publicat el 2014. The Killer ens enterrarà a tots, el seu foc és etern.  

Pauline Butcher

¡Alucina! Mi vida con Frank Zappa

Malpaso

Tot i que mai havia experimentat cap pulsió literària; basant-se en les cartes que va escriure als seus pares i animada pel mateix Frank Zappa, Pauline Butcher va acabar plasmant en paper les experiències viscudes durant els dos anys, de 1968 a 1970, que va treballar com a secretària del músic nord-americà. El resultat, publicat originalment el 2011 i ara editat a casa nostra per Malpaso, és aquest ¡Alucina! Mi vida con Frank Zappa, valuós retrat del ball arquitectònic vital d’una figura cabdal, i una de les més originals i singulars, de la història del rock. 

 

COMIC

Daniel Clowes

Paciencia

Fulgencio pimentel

Història d’amor més enllà dels límits existencials empeltada de thriller noir i ciència ficció (gènere que Clowes ja va temptejar a The Death-Ray, 2011), l’autor de títols referencials com Ghost World (1997), David Boring (2000) o Wilson (2010), entrega, potser mogut per la paternitat o l’operació a cor obert a que es va haver de sotmetre el 2009, la que molt probablement sigui la seva obra més complexa, reflexiva i emotiva. 

Jiro Taniguchi/Masayuki Kusumi

Paseos de un gourmet solitario

Astiberri

A través de la curiosa mirada d’Inokashira, un personatge que captiva en la seva extremada timidesa; Taniguchi i Kusumi elaboren un exquisit tractat de la fascinant cultura gastronòmica nipona. Delicats i saborosos mossos d’oden, ramen, teriyakien… en blanc i negre, que a la vegada amaguen un retrat més ampli dels costums i tradicions de la sempre fascinant societat japonesa.

Miguel Gallardo

Turista accidental

Astiberri

Dietari dels seus accidentats tombs pel món, personal antiguia de viatges (amb molta més informació pràctica del que sembla a primer cop d’ull); a Turista accidental Gallardo narra les seves aventures i desventures per ciutats com Praga, Frankfurt, Varsòvia, Màlaga, Nova York, Xalapa o Tòquio. Novel·la gràfica de traç difuminat, gairebé tan despistat com el mateix autor; dibuixos acompanyats d’uns textos que, rere un tel de fina ironia, ens descobreixen, una vegada més, un agut i divertidíssim observador de la quotidianitat.

Jon Lee Anderson/José Hernández

Che. Una vida revolucionaria. Los años de Cuba

Sexto Piso

Figura determinant del nou periodisme, Jon Lee Anderson també és autor d’una més que interessant obra bibliogràfica on, especialment, destaca Che Guevara: Una vida revolucionaria. Biografia definitiva del més iconogràfic revolucionari del segle XX; dues dècades després de la seva publicació, Jon Lee Anderson ha adaptat el seu relat al format de guió. Translació d’estil que amb les traçades de José Hernández, un dels dibuixants de còmics amb més talent de Mèxic, s’ha convertit en una magnífica novel·la gràfica homònima dividida en tres volums, el primer dels quals, aquest Los años de Cuba, acaba d’editar Sexto Piso. 

Sempé

Marcel·lí

Blackie Books

Amb Marcel·lí, Sempé, un dibuixant figuradament destinat a un públic infantil però totalment recomanable a la tauleta de nit de qualsevol adult, crea una meravellosa oda a l’amistat, emotiva reivindicació de la singularitat en un món tot sovint massa uniforme.